Známe účastníky Audi Cupu 2019!

píše Jiří Vokřál

Další Audi Cup se nezadržitelně blíží. Šestý ročník mezinárodního přípravného turnaje, který každý druhý rok pořádá Bayern Mnichov, zná své účastníky. Bavorského giganta na turnaji v supermoderní Allianz Areně doprovodí Real Madrid, Tottenham Hotspur a premiérově také turecké Fenerbahce SK. Jak bude vypadat program turnaje? A jakou vzájemnou bilanci mají jednotlivé týmy?


Nečekaný nováček

Každý ročník prestižního Audi Cupu nabídne minimálně jednoho nového účastníka. V prvních letech se jednalo hlavně o týmy z Jižní Ameriky, v Mnichově hrála například argentinská Boca Juniors nebo brazilské Sao Paolo. Před dvěma lety přijel jako nováček anglický Liverpool a došel až do finále, ve kterém po penaltovém rozstřelu podlehl Atléticu Madrid. Poprvé se Audi Cupu zúčastní tým z turecké Superligy. Devatenáctinásobný mistr Fenerbahce se ovšem v letošním ročníku nenachází v ideálním rozpoložení. Za 30 kol nasbíral tým z Istanbulu pouze 34 bodů a krčí se až na 14. místě tabulky, navíc pouze čtyři body od sestupových pozic. Přitom v kádru se nachází taková jména jako Islam Slimani, Roberto Soldado, Victor Moses, Andre Ayew nebo slovenský stoper Martin Škrtel. V nové sezóně tak bude Fenerbahce určitě chtít začít úplně jinak a Audi Cup by pro to mohl být ideální příležitostí. V semifinálovém duelu turnaje vyzve turecký celek domácí Bayern Mnichov. Ten je jasně nejúspěšnějším týmem této soutěže. V roce 2017 však skončil na posledním čtvrtém místě a určitě se bude chtít vrátit na vrchol.

Hladový Real

Madridský velkoklub rozhodně nezažil sezónu z říše snů. Začalo to odchodem trenéra Zinedina Zidana a Cristiana Ronalda na pokračovalo nepovedenými angažmá koučů Julena Lopeteguiho a Santiaga Solariho. Tým navíc vypadl brzy z Ligy mistrů a domácí titul získala opět konkurenční Barcelona. Pomyslnou třešničkou na dortu byly výsledky slavného El Clásica. Během čtyř zápasů nedokázal Bílý balet Barcu ani jednou porazit. Byla z toho jedna remíza (1:1) a tři prohry: postupně 0:3, 1:5 a 0:1. Nový ročník tak bude chtít slavný klub začít určitě úplně jinak. A pravděpodobně také s hodně jiným týmem. Po několika letech, kdy Real nekoupil prakticky žádného hráče, se nyní mluví o velkých nákupech. Nejintenzivnější je zájem o hráče z anglické Premier League, zejména o Edena Hazarda z Chelsea a Paula Pogbu z Manchesteru United. Mluví se ale také o přesunech na trase Tottenham – Real. Z anglické metropole by se do Španělska mohl stěhovat Christian Eriksen a Harry Kane, opačným směrem možná zamíří držitel Zlatého míče Luka Modrič nebo křídelník Gareth Bale. Oba už ve Spurs navíc působili. Otázkou je, jestli se tyto obchody podaří dotáhnout do úspěšného konce nebo jestli se jedná pouze o zvěsti. Pokud by k přestupům nakonec přeci jen došlo, je velmi pravděpodobné, že by hráči v nových dresech poprvé narazili na svůj předchozí klub právě na Audi Cupu v Mnichově při úvodním semifinálovém duelu. Týmy se zatím potkali ve vzájemných zápasech šestkrát. Bilanci má jednoznačně lepší Real, který vyhrál třikrát. Dva zápasy skončily remízou, jednou bral vítězství Tottenham. Bylo to zatím v posledním společném zápase na podzim 2017 v Champions League, Spurs vyhráli 3:1.

Během dvou dnů se tak fanoušci mohou těšit na čtyři skvělá utkání. Turnaj začne zápasem Realu MadridTottenhamem Hotspur, ve druhém semifinále vyzve domácí Bayern Mnichov tureckého nováčka Fenerbahce. Druhý den je na programu nejdříve zápas dvou poražených celků ze semifinále o třetí místo. Celý turnaj vyvrcholí finálovým bojem vítězných semifinalistů. Špičkový fotbal nedaleko českých hranic je po dvou letech zpět!