Zasloužený, nezasloužený? Kudy vedla cesta Sparty za titulem

3 minuty čtení

Po devíti letech je český titul zpátky na Letné. Když ho naposledy získala v sezoně 2013–14, trenérem byl Vítězslav Lavička, nejlepším střelcem David Lafata a třeba dnešní člen kádru Adam Karabec podával míče jako člen akademie. Cesta to byla trnitá, na konci kostrbatá, ale končí s titulem. Kudy k němu vedla cesta?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Čekání na ligový titul se nakonec natáhlo na 3 307 dnů. Fotbalová Sparta v mezidobí dvanáctkrát měnila trenéra, jen v lize nastřílela 576 branek a vyhrála 179 zápasů.

Také letos ale Sparta v zimě moc dobře věděla, že na titul ještě nemá úplně připravený kádr, zisk nejprestižnější trofeje nebyl pro jaro jejím ultimátním cílem. Nepředběhla svůj vývoj. Do boje o titul ji dostaly spíš časté ztráty Slavie a zoufalé jaro v podání Plzně. Letenští se najednou ocitli v pozici, se kterou možná ani sami nepočítali. A ne úplně přesvědčivě si s tím poradili.

Úzký kádr doklopýtal k titulu

V době, kdy se sparťané dotáhli na první Slavii a reálně se zapojili do hry o titul, začala na tým doléhat jak tíha okamžiku, tak zejména už zmíněný úzký kádr. Po většinu jara Sparta spoléhala na ofenzivní trojzubec, z něhož ale vypadl zraněný Čvančara, evidentně vyčerpaný Haraslín šel s formou rapidně dolů a rudá garnitura šla rázem do boje o titul s jediným spolehlivým střelcem Kuchtou. Do toho se navíc přidaly karetní tresty, zranění a úpadek formy dalších hráčů, na které bylo po většinu jara spolehnutí. Jen blázen asi mohl očekávat, že stabilní hráči jarní sestavy jako Sadílek, Kairinen nebo Zelený projdou celou půlsezonou bez výkyvů. Projevila se na nich fyzická opotřebovanost. A výkony jednotlivců se projevily logicky na herním obrazu celého týmu.

A výsledek? Sparta v závěru základní části a v nadstavbě doslova doklopýtala kostrbatými výkony k titulu. V plné nahotě se ukázaly porodní problémy úzkého kádru, který si Brian Priske skládá teprve rok. Obrovský rozdíl proti konsolidované Slavii, kde nejlepší český kouč Trpišovský působí už pět let. Možná se přidal i strach z možného úspěchu, na který sparťanská obec čekala dlouhých devět let.

Formu zkrátka načasovala jinak (ne hůře ani lépe, prostě jinak) než Slavia. Zatímco sešívaní ztráceli body na úvod jara a dostali Spartu do komfortní situace, tak Letenští už jeli na morál v době, kdy tým z Edenu válel. Zatímco Slavia ale nepovedené zápasy na úvod jara nedokázala urvat silou na svou stranu, Spartě se to podařilo. Ukázala morální sílu a slaví titul.

Titul s pachutí? Co na to slávisté Tvrdík nebo Strašák

Penaltový titul? To je možná nejčastější slovní spojení z červeno-bílé části Prahy. Nutno podotknout, že „penalta“ na Haraslína nebo závěr utkání v Liberce skutečně vyvolaly pochybnosti. Pravdou však zůstává, že po podzimu se naopak šéf Slavie Jaroslav Tvrdík podivoval nad tím, jak se pískají zápasy Sparty.

A ne tak, jak si teď možná v duchu posledních týdnů myslíte. Podle Tvrdíka Spartě na podzim rozhodčí vzali šest až sedm bodů, na začátku jara se pak opakovaly chyby jako neuznaný gól Čvančary po ruce, kterou neviděl ani VAR. V závěru sezony se ale karta obrátila, což vzbudilo obrovské emoce. Možná i s ohledem k tomu, v jaké fázi sezony penaltové situace přicházely. Celkový sumář? Sparta kopala v sezoně 2022–23 dohromady 13 penalt, zatímco třeba Slavia v mistrovské sezoně 2018–19 rovných 18, tedy o pět více. Co na to možná nejslavnější fanoušek Slavie v zemi Strašák?

Letenský titul stvrdili i trenéři a kapitáni ostatních týmů

V očích současné výkonnosti byl titul možná nezasloužený. Při pohledu na celé jaro už je to trochu jinak. Ve větší polovině jara tomu totiž bylo naopak. Tým z Letné byl dominantní, dával spoustu gólů a bavil fotbalovou obec. Slavia na jaře nedokázala vyhrát 39% (!) svých zápasů, naopak Sparta ve stejném počtu utkání poztrácela pouze osm bodů.

Mimochodem podobně to vidí i trenéři a kapitáni ostatních ligových týmů. Ti totiž zvolili ve svém hlasování Ligové fotbalové asociace nejlepším gólmanem sezony Matěje Kováře, obráncem Asgera Sørensena a záložníkem Ladislava Krejčího. Jen cena pro nejlepšího forvarda neputuje na Letnou, získal ji po právu nejlepší střelec ligy Jakub Řezníček z Brna.

Lars Friis jako jackpot z nouze?

Mnohé zprávy ze sparťanského tábora přičítají velkou zásluhu na obrození ofenzívy (a hlavně vytvoření symbiózy mezi složitějšími útočníky Kuchtou a Čvančarou) Larsu Friisovi. Že vám to jméno nic moc neříká? Právě on se stal v zimě nástupcem Thomase Norgaarda na pozici asistenta Briana Priskeho. Norgaardovi totiž Sparta umožnila přesun za další výzvou, když převzal jako hlavní kouč dánské Sønderjyske. Friis si vzal na starost právě útočnou hru Sparty a od svého nástupu do funkce ve Fortuna:Lize ještě neprohrál. Jedinkrát odcházel z utkání jako poražený po finále MOL Cupu.

Teď nás fanoušky čeká na pár měsíců klid zbraní. Obě pražská S ale už nyní pracují na všech frontách, aby posílila své kádry i směrem k pohárové Evropě. Sparta bude hrát buď druhé nebo s největší pravděpodobností třetí předkolo Ligy mistrů, to pokud se vítěz LM kvalifikuje z domácí ligy – Manchester City má kvalifikaci jistou, Interu stačí v Serii A jeden bod. Slavii čeká předkolo Evropské ligy.

Příští sezona bude velmi zajímavá. Při pohledu na to, jak posunul Priske svůj tým za jeden rok, se dá očekávat další posun, ale sešívaní v závěru sezony ukázali, že se nevzdají a po dvouleté odmlce budou chtít vybojovat návrat na český trůn. Kvalitu v trenérském štábu, na hřišti i na střídačce pro to určitě mají. Ambice jakbysmet. Pomoci jim v tom má i okysličená ofenzíva. Peter Olayinka odchází do CZ Bělehrad za exsparťanem Guélorem Kangou, naopak přijít má Mojmír Chytil z Olomouce a další hráči. Klub údajně usiluje o nějakého urostlého forvarda z Afriky, zkrátka klasickou devítku.

Jak už se na jaře stalo zvykem, na stadionu opět panovala vynikající atmosféra. Přesvědčte se v našem videu z oslav titulu na Slovácku.

Sledovat tuzemský fotbal se zkrátka vyplatí! A pokud chcete zažít třeba vrchol Evropské konferenční ligy na Slavii v Edenu, podívejte se na naši nabídku. V osudí jsou tři čeští reprezentanti Antonín Barák (Fiorentina), Tomáš Souček a Vladimír Coufal (oba West Ham). Buďte u toho s námi: ZDE! A nebo se podívejte na kompletní nabídku závěrečných bojů evropských pohárů.