Zápas, který Česká republika ještě nezažila. Reprezentace vyzve Brazílii

píše Jiří Vokřál

 Dlouho se o tom mluvilo. Jednu dobu to vypadalo, že se to neuskuteční. Poté se spekulovalo o tom, že se bude hrát v Německu kvůli nedostatečné kapacitě českých stadionů. Nakonec to ovšem přeci jen vyšlo. Na konci března vyzve reprezentační tým trenéra Jaroslava Šilhavého slavný výběr Brazílie v pražském Edenu a o zápas je enormní zájem jak ze strany fanoušků, tak ze strany médií. Jaká je vzájemná bilance těchto dvou celků? Co mohou diváci očekávat? A hrají Brazilci vůbec o něco?

Jasná vzájemná bilance

Brazílie, to byl ve fotbalovém světě vždy fenomén. Pětinásobní světoví šampioni byli, jsou a budou favoritem téměř v každém zápase, do kterého zasáhli či teprve zasáhnou. A ne jinak tomu bylo v utkáních s bývalým Československem. Ze 17 zápasů odcházeli kanárci poraženi pouze dvakrát, navíc se v obou případech jednalo „pouze“ o přátelské utkání. Devětkrát odešli poraženi Čechoslováci, v šesti případech skončilo utkání nerozhodně.

Nejslavnější vzájemnou bitvou bylo bezesporu finále mistrovství světa v roce 1962. Československo po gólu Masopusta v 15. minutě vedlo. „Nakonec Pospíchal středem velkého čtverce postupuje a narážečka, Masopust a Masopust… Góóól. Gól. Góóól,“ hlásili přítomní reportéři prostřednictvím rádiových vln. Zanedlouho ale srovnal Amarildo, ke kterému se gólově přidali také Zito a Vavá a pomyslný světový trůn připadl partě okolo fenomenálního Pelého, pro něhož to byl druhý titul mistra světa.

Reprezentace samostatné České republiky se utkala s Brazílií prozatím pouze jednou. Na konfederačním poháru v roce 1997 zvítězili kanárci 2:0.

Silná nominace i bez hlavní hvězdy

Když poprvé vedení českého fotbalu oznámilo, že reprezentace vyzve Brazílii, všichni se určitě těšili na hlavní hvězdu jihoamerického týmu. Útočník Paris Saint-Germain Neymar měl být pro české fandy největším lákadlem. Zranění však hvězdu pařížského týmu v průběhu ledna vyřadilo ze hry a jeho start proti Čechům byl rázem vyloučen. „Nemůžu se už dočkat, až se vrátím na hřiště. Zotavení mi zabere asi 10 týdnů, takže na reprezentaci musím tentokrát zapomenout,“ prohlásil po sérii vyšetření Neymar. Přesto je očima českého fanouška na co se těšit.

V nominaci nechybí hvězdy Premier League Allison Becker a Roberto FirminoLiverpoolu či Gabriel JesusManchesteru City. Své zastoupení má také španělská La Liga ve hráčích jakými jsou například Philippe CoutinhoBarcelony nebo nadějný Vinicius JuniorRealu Madrid. Dále můžeme jmenovat Thiaga Silvu, Daniho Alvese a MarquinhosePSG, Alexe SandraJuventusu nebo Allana, který hájí barvy Neapole. Dalo by se říct, že co jméno v brazilském týmu, to fotbalová superhvězda.

 Mají to vůbec zapotřebí?

Mnoho fanoušků se po zveřejnění dohody o tomto zápase ptalo, proč vlastně Brazílie přijede? Vyplatí se cesta přes půl světa kvůli přátelskému zápasu 42. týmu světa?

Svěřenci trenéra Titeho absolvují v Evropě dva zápasy. Kromě Čechů se utkají také v PortugalskuPanamou. Rozdělení zisku z přátelského zápasu v Edenu je samozřejmě zahaleno tajemstvím, je ovšem jisté, že Brazilci nebudou chtít na zápase v Praze finančně prodělat. Na prvním místě by ale měl přeci jen zůstat fotbal. A jaká je pro Jihoameričany motivace hrát s Čechy „na plný plyn“?

 „Po sezóně je čeká domácí Copa América, kterou už několik let nevyhráli. Dostat se do brazilského nároďáku je extrémně těžké, proto se hráči musí ukázat v každém zápase, v kterém dostanou příležitost,“ glosoval nedávno Jaromír Bosák. „Nemohou si dovolit to vypustit,“ doplnil legendární český komentátor a vystihl tak hlavní motivaci brazilských fotbalistů.

Česko se tak může těšit na skutečný svátek fotbalu. Během jediného týdne rozehraje reprezentace kvalifikaci o mistrovství Evropy 2020 ve Wembley s domácí Anglií a odehraje dost možná nejsledovanější přátelské utkání v historii země. Český fanoušek se může jen a jen těšit.

*REZERVACE VSTUPENEK ZDE*