Vzestup gigantů! Půjdou dál United, nebo Barca?

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Ne, tohle není finále Ligy mistrů. I když by to tak podle jmen mohlo vypadat. Dva giganti světového fotbalu se ale střetnou pouze ve vyřazovací části Evropské ligy. Zatímco jeden tým tam hrál celý podzim, druhý do ní spadl. Jaká je situace nyní?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu. 

Když se řekne fotbalový tým, tyhle dva celky okamžitě vpálí na mysl. Barcelona a Manchester United? Ať už fandíte komukoliv, musíte uznat, že tohle jsou jedny z největších klubů historie.

Oba týmy jsou si přitom velice podobné. Oba patří na domácí půdě k tomu nejlepšímu, co lze vidět. Co se týče historie, vyrovná se jim málokdo. United v Anglii vlastně vůbec nikdo. Oba týmy si také zakládají na velké tradici a na produktech své akademie. La Masia, továrna Barcelony, vyprodukovala Messiho, Iniestu či Pedriho. Akademie United se chlubí například Giggsem, Scholesem nebo Rashfordem.

Stejně tak jsou ikonické jejich stadiony. A je jedno, jestli zastáváte ikonický Camp Nou nebo téměř osmdesátitisícový Old Trafford. Mimochodem, oba týmy se chystají na změnu. Barcelona svůj stánek již rekonstruuje, United chystají konkrétní plány.

A současnost? Vlastně také poměrně stejná. United se v průměru plácají o něco déle, nicméně ani Barcelona neměla poslední sezony úplně dokonalé.

Ale letos? To je jiná písnička! United i Barcelona trefili do černého, když vsadili na mladého a progresivního trenéra. Zatímco Xavimu běží v žilách DNA Barcelony, v Eriku ten Hagovi, jenž vede United, se zase mísí zkušenosti z Bayernu či Ajaxu.

Noví trenéři své týmy okamžitě zvedly. Ten Hag v United okamžitě nastolil řád a po letech jde vidět, že nikdo není víc než klub. Stačí se podívat na situaci s Pogbou či Ronaldem. Už žádné ústupky. Nechceš tu hrát? Tak běž!

Rychle pryč! A na stará známá kolbiště

Rychle pryč? Ano, z Evropské ligy! Barcelona doplatila na skupinu smrti s Bayernem a Interem, to United jsou v „druhém sledu“ kvůli nepovedené minulé sezoně.

Oba týmy ale mají ambice někde jinde. Nicméně ať už si o Evropské lize myslíte cokoliv, pořád je to evropská trofej. A tu by rády získaly oba celky. Kvalitou jsou rozhodně v Lize mistrů, nicméně v této sezoně musí vzít zavděk i touto soutěží.

Manchester United už jednou Evropskou ligu vyhrál (v roce 2017). Barcelona Evropskou ligu ani předchůdce Pohár UEFA nikdy nevyhrála.

Vzájemné zápasy se přitom až doteď hrály výhradně v Lize mistrů. A bilance hraje výrazně ve prospěch Katalánců.

Poslední vzájemný střet přišel v sezoně 2018/19, kdy šlo o postup do semifinále LM. United se gólově neprosadili ani jednou, Barca hned čtyřikrát. Z nedávné minulosti vyčnívají i dvě finále na přelomu dekád. Obě zvládla tehdy téměř dokonalá Barcelona.

Není tak sporu o tom, že půjde o vynikající dvojzápas. Dva legendární týmy, dva legendární stadiony a touha po návratu mezi smetánku. Tohle si nemůžete nechat ujít! 

👉  LAST MINUTE: FC Barcelona – Manchester United (letecky) | 15. – 17. 2. 2023
👉 Manchester United – FC Barcelona (letecky) | 22 – 24. 2. 2023