Vyrazte s námi na nejlepší evropský klubový fotbal! Osmifinále Ligy mistrů nabídne strhující podívanou.

píše Pavel Pubal

 Posledních šestnáct týmů, které postoupily ze základních skupin do vyřazovacích bojů UEFA Champions League, je definitivně známo. Nejprestižnější klubová soutěž na starém kontinentu má podzimní skupinovou fázi zdárně za sebou a slavná melodie Ligy mistrů pro letošní rok dozněla. Už základní skupiny však ukázaly, že se máme hned v jarních osmifinálových bojích na co těšit a favorité nebudou mít na růžích ustálo. Vždyť loni došlo hned v prvním kole vyřazovací části třeba na velké bitvy Barcelony s londýnskou Chelsea (1:1, 3:0), Realu Madrid s Paris Saint-Germain (3:1, 2:1) nebo Juventusu s Tottenhamem (2:2, 2:1).

 Letos do osmifinále postoupily všechny čtyři anglické týmy, po třech klubech dodá Německo se Španělskem a dva Francie s Itálií. Jednoho zástupce mají v jarních bojích Ligy mistrů i Portugalci a Nizozemci. Konkrétně ze skupinové fáze postoupily Manchester City FC, Manchester United FC, Liverpool FC, Tottenham Hotspur FC (Anglie), Borussia Dortmund, FC Bayern Mnichov, FC Schalke 04 (Německo), Atlético Madrid, Real Madrid, FC Barcelona (Španělsko), Olympique Lyon, Paris Saint-Germain FC (Francie), Juventus FC, AS Řím (Itálie), AFC Ajax (Nizozemsko) a FC Porto (Portugalsko). Naopak největší zklamání asi zažívají fotbalisté italské Neapole, kteří se pět kol vyhřívali na čele základní skupiny C, ale v posledním zápase prohráli 0:1 na Anfield Road a propadli se na třetí místo za Liverpool i PSG, takže je na jaře čeká pouze Evropská liga.

Nabídka je i však přes neúčast Hamšíka a spol. opravdu pestrá! Mezi 16 nejlepšími nechybí obhájce posledních tří triumfů v Lize mistrů Real Madrid s čerstvým držitelem Zlatého míče Lukou Modričem, Juventus poprvé ve vyřazovacích bojích s portugalským fenoménem Cristianem Ronaldem, ale i menší týmy jako Schalke nebo Porto, které mohou klidně překvapit.

Bohužel u toho nebude český zástupce v Champions League, Viktoria Plzeň skončila ve své skupině třetí a vybojovala alespoň jarní část Evropské ligy. Ale tím spíš bychom mohli vycestovat na elitní klubový fotbal právě do zahraničí, co říkáte? A proč ne třeba na české fotbalisty v zahraničních manšaftech?! Los budou pozorně vyhlížet i útočník Patrik Schick z AS Řím a po dlouhodobém zranění vracející se Václav Černý z amsterdamského Ajaxu.

Hned v osmifinále může dojít i na reprízu loňského finále mezi Realem Madrid a Liverpoolem, které vzbudilo na jaře letošního roku obrovské napětí, vášeň a vlnu emocí. Určitě dodnes vzpomínáte na souboje Mo Salaha se Sergio Ramosem a následné zranění prvního jmenovaného, na nůžky, které předvedl v klíčový okamžik Gareth Bale, nebo na životní chyby Lorise Kariuse, který už se od té doby v brance Liverpoolu v soutěžním utkání neobjevil a momentálně hostuje v tureckém Besiktasi.

Když se řekne „osmifinále Ligy mistrů“, mnozí si určitě vzpomenou také na strhující dvojzápas mezi Barcelonou a Paris Saint-Germain FC z jara 2017. Francouzský gigant tehdy doma v prvním utkání roznesl Katalánce 4:0 a byl více než jednou nohou ve čtvrtfinále. V odvetě na Camp Nou ale domácí Barcelona díky drtivému závěru roznesla Pařížany 6:1 a nakonec postoupila dál právě Messiho družina. I takové mohou být dvojzápasy už v osmifinále Ligy mistrů a my chceme být hned na jaře 2019 u toho!

Letos na sebe ale dva zmínění rivalové,  které znepřátelily už tahanice o Brazilce Neymara, hned v osmifinále nenarazí, protože vyhráli své základní skupiny. Během losovacího aktivu tak budou shodně nasazení. V osmifinále na sebe nemohou narazit kluby ze stejné skupiny, ani ze stejné země, proto v osmifinále určitě neuvidíme ani manchesterské derby, přestože City svou skupinu vyhráli a United skončili druzí. Vítězové skupin jsou nasazeni a budou hrát odvetu doma. Los osmifinále proběhne 17. prosince a hned následně vám nabídneme, jaké zájezdy si pro vás přichystáme. Finále letošní Champions League se bude hrát na novém stadionu Atlética Madrid.

 

Cestujte s námi za nejlepším evropským fotbalem!