Vrchol klubové sezony se blíží! Pojeďte s námi na finále Ligy mistrů a Evropské ligy

píše Pavel Pubal

 Nálož anglického fotbalu ve finálových zápasech nejprestižnějších klubových soutěží starého kontinentu je tady! Vůbec poprvé v historii se stalo, že kompletní finále Ligy mistrů i Evropské ligy obstarají týmy z jedné země.

  O Evropskou ligu se utká Arsenal s Chelsea, o titul nástupce Realu Madrid, vítěze posledních tří ročníků Ligy mistrů, pak Liverpool a Tottenham. Hned tři ze čtyř týmů jsou tedy navíc z jednoho města. V Londýně mají být právem na co hrdí. Buďte u toho s námi a vyrazte na vrchol klubové sezony!

Karius už Liverpool nezazdí, dosáhnou Reds na kýžený vrchol?

Finále Ligy mistrů se hraje 1. června na stadionu Wanda Metropolitano, domovském stánku Atlética Madrid. Supermoderní stadion, který pojme bezmála 68 000 diváků, byl otevřen teprve 16. září 2017 a čeká ho první velké evropské finále. Ve finále Champions League se utkají dva anglické týmy po jedenácti letech. Liverpool si zopakuje loňský rok a pokusí se odčinit jak porážku s Realem Madrid (tentokrát už bez Kariuse v bráně), tak překonat obrovskou bolest ze závěru letošní Premier League. Kloppův tým měl dlouho nakročeno k vytouženému titulu, ale nakonec se musel sklonit před Manchesterem City.

Postup Liverpoolu mezi dva nejlepší týmy starého kontinentu sice takovým šokem není, ale o to větší senzací je jízda Tottenhamu, který ve finále nečekali snad ani ti nejzarytější fanoušci Spurs. Tím spíš, když Kohouti postrádali v klíčových vyřazovacích bojích svého lídra Harryho Kanea, kapitána Spurs i reprezentace Albionu. Nicméně Mauricio Pochettino s týmem dokázal nemožné a k senzaci mu chybí poslední krůček. Ten ale bývá, jak známo, nejtěžší.

Smrtící duo a „záskok“ za kapitána

Osoby Mo Salaha a Sadia Maného, společně s Aubameyangem nejlepších střelců letošní Premier League, asi není potřeba představovat. Oba zabijáci vynikají neskutečnou rychlostí, driblinkem a obrovskou kvalitou i klidem v předfinální a finální fázi. Právě proto mají produktivitu, jakou mají. U Tottenhamu by byl za normálních okolností hlavní útočnou zbraní zmíněný Harry Kane, ale ten je už delší dobu mimo dění kvůli problémům s kotníkem. Jeho nasazení do finále by sice bylo velmi překvapivé, ale i riskantní s ohledem na další roky jeho kariéry. Nicméně Pochettino našel během absence svého kapitána nového strašáka obran a ze dvou původně křídelníků složil rychlé a produktivní duo forvardů Son Heung-Min – Lucas Moura. Právě druhý jmenovaný Brazilec zařídil hattrickem obrat v semifinále proti Ajaxu.

Sparťané se modlí k Arsenalu, jak dopadne Čechova derniéra?

Středa, 29. května, Baku. Právě do hlavního města Ázerbájdžánu budou vzhlížet fanoušci Arsenalu a Chelsea k finále Evropské ligy. Na samotný stadion, který pojme 68 700 diváků, se jich ale příliš nepodívá. Pořadatelé mají údajně strach z přívalu anglických fanoušků, a tak uvolnili oběma táborům pouze po šesti tisících vstupenek. Arsenalu nejspíše budou fandit také sparťané, a to nejen pro minulost jejich modly Tomáše Rosického a historickou spojitost obou klubů, kdy Sparta Praha začala nosit rudé dresy právě po vzoru Arsenalu, ale také s ohledem na příští ročník pohárové Evropy. Pokud totiž Arsenal vyhraje Evropskou ligu a Slavia MOL cup, bude to znamenat, že postoupí třetí tým z Fortuna ligy, což bude právě Sparta, přímo do základní skupiny Evropské ligy. Tím pádem by se Letenští nemuseli obávat dalšího ostudného vypadnutí v předkole se Suboticí a nový trenér by měl začátek svého angažmá o něco snazší.

O větší motivaci bude mít ve finále Evropské ligy postaráno asi právě Arsenal, protože skončil v Premier League až pátý, takže si může pouze triumfem zajistit účast v Lize mistrů pro příští rok. Jinak skončí potřetí v řadě „jen“ mezi druhou garniturou evropské klubové kopané. Chelsea skončila v anglické lize třetí, když nasbírala o dva body více než Arsenal (72) a Ligu mistrů pro příští sezonu už má na rozdíl od svého londýnského rivala v kapse. Tímto zápasem se navíc se svou bohatou kariérou rozloučí gólmanská legenda Petr Čech, symbolicky právě proti týmu, kde se nesmazatelně zapsal do srdcí fanoušků. Vzhledem k nasazování brankářů od trenéra Emeryho se navíc zdá, že na rozdíl od Premier League by se s Evropskou ligou mohl rozloučit přímo na hřišti, nikoliv na střídačce. V pohárech totiž doposud dostával český brankář přednost před perspektivnějším Němcem Lenem, který chytal domácí ligovou soutěž.

Hazardova rozlučka? A co kanonýr Aubameyang?

Eden Hazard a Pierre-Emerick Aubameyang – nejlepší střelci ligové sezony a zároveň největší hvězdy svých týmů. Hazard byl v letošní Premier League k neudržení. Osmadvacetiletý míčový kouzelník na Stamford Bridge několik let bavil diváky, ale nyní jej možná čeká nová výzva. Spekuluje se o tom, že právě po finále Evropské ligy oznámí svůj přestup do Realu Madrid, kde by se tak opět po roce sešel se svým kamarádem z belgické reprezentace Courtoisem. V Evropské lize je nejlepším střelcem Blues s deseti góly Giroud.

O rok starší Aubameyang byl nejlepším střelcem Arsenalu jak v Premier League, tak v Evropské lize, kde doposud nasázel deset branek. V ligové soutěži se podělil s liverpoolským duem Salah – Mané o Golden boot za 22 branek a fanoušci týmu ze severu Londýna na něj budou spoléhat i ve finále na Olympijském stadionu v Baku.

Už nyní pro Vás chystáme zajímavé formy zájezdů na vrchol evropské sezony, abyste mohli i na vlastní oči sledovat, kde převezme vládu nad evropským fotbalem po Bílém baletu. Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku a stačí si jen vybrat!