Vládu nad Stamford Bridge přebírají legendy! Poradí si s odchodem Edena Hazarda?

píše Pavel Pubal

 Letošní Premier League čeká úvod, jaký se sluší a patří na nejlepší klubovou soutěž světa! Hned v polovině srpna hostí Manchester United v prvním kole Premier League londýnskou Chelsea, která se bude muset obejít bez Edena Hazarda.

 Blues loni skončili třetí, navrch ovládli Evropskou ligu, ale nyní je čeká zlomová sezona pravdy. Stamford Bridge totiž neopustila jen belgická megastar, ale také manažer Maurizio Sarri, který podlehl vábení Ronaldova Juventusu. Nahradit by jej měla údajně klubová legenda Frank Lampard a do Chelsea se po skončení aktivní hráčské kariéry vrací také jeden z nejlepších světových gólmanů poslední dekády Petr Čech.

Šejkové ze City by mohli jen závidět…

Tradiční klub z modré části Londýna hraje nejvyšší ostrovní soutěž nepřetržitě od sezony 1992–93, zlatá éra se ale začala psát až zhruba o deset let později. Roku 2003 totiž převzal klub ruský miliardář a magnát Roman Abramovič, do Chelsea napumpoval miliardy a dostal klub rázem na výsluní. O tak rychlém vlivu přívalu financí na sportovní výsledky se Manchesteru City nebo Paris Saint-Germain ani nezdálo. Během 16 posledních sezon skončili Blues hned třináctkrát na anglickém pódiu a pětkrát se radovali z mistrovského titulu. Naposledy ovládli Premier League v sezoně 2016–17, uplynulý ročník zakončili na třetím místě a navrch ještě v londýnském finále Evropské ligy roznesli Arsenal 4:1. V příští sezoně tak Chelsea bude hrát po kratší odmlce opět nejprestižnější klubovou soutěž kontinentu – Ligu mistrů.

Za Hazarda jen Pulišič, FIFA vystavila transferům stopku.

V Champions League už se ale na Stamford Bridge budou muset obejít bez své největší opory, hvězdy a miláčka fanoušků posledních let – Edena Hazarda, který se s dresem Chelsea rozloučil dvěma góly právě ve zmíněném finále Evropské ligy. Blues dlouho odolávali nabídkám na nevysokého belgického šikulu, ale ten nakonec přece jen vyslyšel volání svého srdce a zamířil do Realu Madrid, kde by se měl stát hlavní tváří nové éry Bílého baletu, který loni zažil po odchodu Ronalda do Juventusu prachbídnou sezonu. Hazard si tak konečně splní sen a oblékne dres královského klubu. Jde jednoznačně o světový transfer roku, se kterým se budou na Stamford Bridge jen těžko vyrovnávat.

Už v zimě možná modří s odchodem své největší hvězdy tak trochu počítali a s předstihem si políčili na dvacetiletého talentovaného křídelníka z Dortmundu a už dnes největší hvězdu americké reprezentace Christiana Pulišiče. Rodák z Hershey v Pensylvánii, který ale už podle svého příjmení určitě nezapře chorvatské předky, zůstal pro jarní část na hostování v Dortmundu, nicméně i díky zranění neočaroval Bundesligu nijak extra výjimečnou sezonou a ve 20 zápasech dal pouhé čtyři góly. Nic moc oslnivá bilance na největší posilu Blues. Nikdo další už totiž na Stamford Bridge nedorazí, protože tamní klub pyká za předchozí provinění a FIFA mu pozastavila přestupy na nadcházející dvě transferová okna. Sáhnout může Chelsea jen do svých řad a povolat si z hostování některé z enklávy hráčů, které stále vlastní a v mnohých případech i platí po celém světě. A rozhodně nejde o neznámá jména – co třeba Kurt Zouma, Trevoh Chalobah, Tiemoue Bakayoko, Kenedy, Michy Batshuayi nebo mládežnický reprezentační forvard Tammy Abraham?

Legendy se vrací na scénu! Vrátí Lampard klubu svého srdce identitu?

Už to tak vypadá, že po odchodu Maurizia Sarriho usedne na manažerský post pravděpodobně klubová legenda z let minulých Frank Lampard! Abramovič ukázal na dnes jedenačtyřicetiletého Angličana, přestože doposud logicky nemá velké manažerské zkušenosti. Teprve od loňského léta vedl ve druhé nejvyšší soutěži Derby County, ale podceňovaný tým dotáhl až do play off o postup do Premier League. Až tam jeho tým nestačil na Aston Villu. Nyní by se Lampard mohl vrátit do klubu svého srdce už jako manažer, po jehož boku by údajně mohli působit další výrazní fotbalisté Chelsea z let minulých – Claude Makélélé a Michael Ballack. Až nejbližší dny ale ukáží, zda jsou tyto spekulace pravdivé.

To ale není všechno – Petr Čech a Chelsea Londýn? Tohle spojení platilo během Čechovy aktivní hráčské kariéry dlouhých třináct let. Kariéru si pak ještě prodloužil o pár let v Arsenalu, ale hned jak definitivně pověsil brankářské rukavice na hřebík (paradoxně po finálovém utkání Evropské ligy právě proti „své“ Chelsea), vedly jeho kroky zpátky na Stamford Bridge. Tentokrát už se ale nepostaví do branky, nýbrž usedne do křesla poradce sportovního a technického úseku, odkud by se měl postupně zapracovávat do chodu klubu. Až čas ukáže, zda se dostane do nejvyšších pater klubové struktury, jako se to povedlo jeho bývalým spoluhráčům z reprezentace Pavlu Nedvědovi v Juventusu nebo Tomáši Rosickému ve Spartě Praha. Předpoklady pro to rozhodně má, navíc velmi dobře zná svůj „staronový“ domov v modré části Londýna, se kterým byl úzce spjat už v dobách své největší slávy.

Lampard, Makélélé, Ballack, Čech… Ti všichni se tedy možná pokusí vybudovat zpátky identitu Chelsea a udělat ze Stamford Bridge nedobytnou tvrz, jak to mnohdy bývalo za jejich dob, když sami oblékali dres Blues. Proženou Lampardovi svěřenci Manchester City či Liverpool, nebo si budou muset fanoušci Chelsea na další titul z Premier League či Ligy mistrů ještě nějaký ten rok počkat? To ukáží až následující měsíce, ale napovědět může třeba už první kolo nové sezony na hřišti Manchesteru United.

Už nyní pro Vás chystáme mnoho zájezdů na nejzajímavější duely nadcházejícího ročníku Premier League. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!