Víkend plný fotbalu v tom nejlepším evropském fotbalovém městě!

píše Jiří Vokřál

 Vůbec nejvíce klubů v jedné metropoli. To je Londýn, hlavní město Spojeného království. Na několika kilometrech čtverečních můžete sledovat takovou koncentraci světových hvězd jako nikde jinde. Chelsea, Arsenal, Tottenham, West Ham, Fulham, Crystal Palace. V druhé lize k tomu ještě Queens Park Rangers a Milwall. Je štěstí narazit na víkend, ve kterém hraje co nejvíce londýnských klubů doma. A přesně takový je druhý víkend roku 2019. Na co se fanoušci mohou těšit?

West Ham – Arsenal

Zápas se zdánlivě jasným favoritem. „Gunners“ v posledních letech ve vzájemných zápasech dominují. Posuďte sami: za čtyři roky se tyto londýnské týmy utkaly desetkrát. West Ham vyhrál pouze jedinkrát, jednou se body po remíze dělili, jinak pokaždé zvítězili svěřenci Arsèna Wengera. Jeho období na lavičce Arsenalu však po 22 letech skončilo a novým manažerem se stal Unai Emery. Ten si velké jméno ve světě fotbalu udělal jakou kouč španělské Sevilly, naposledy vedl francouzské PSG.

Také West Ham má nového trenéra. Po nepříliš povedeném období skončil na lavičce „Hammers“ David Moyes, nahradil ho bývalý lodivod Manchesteru City nebo Realu Madrid Manuel Pellegrini. S ním přišli také brankář Fabianski, záložník Wilshere nebo útočník Yarmolenko.

Arsenalu nevyšel začátek sezóny nejlépe, po dvou porážkách od silných soupeřů ovšem začali kanonýři vyhrávat jako na běžícím páse a rázem se ocitli na vrchních příčkách Premier League. Co je pro fanoušky kanonýrů možná nejdůležitější je fakt, že na jejich hru je radost se dívat. West Ham se oproti tomu nachází až v druhé polovině tabulky a vykazuje hodně nevyrovnané výkony.

Zápas mezi West Hamem a Arsenalem přesto všechno bude mít speciální náboj. Domácí už dokázali na Olympijském stadionu porazit Manchester United a remizovat s Chelsea. V prvním vzájemném zápase této sezóny Arsenal zvítězil na domácí půdě 3:1, West Ham tak bude chtít určitě odvetu. Ačkoliv jsou „Gunners“ jasným favoritem, nedostanou nic zadarmo.

Chelsea – Newcastle

Souboj dvou týmu v naprosto rozdílném rozpoložení. Zatímco londýnská Chelsea pod taktovkou Maurizia Sarriho baví svým fotbalem fanoušky a vyhrává jeden zápas za druhým, Newcastle čeká tuhý boj o záchranu v nejvyšší soutěži. Mohlo by se zdát, že v tomto zápase jsou karty jasně rozdány. Podívejme se však na bilanci posledních deseti vzájemných zápasů v Premier League. 5 výher Chelsea, 1 remíza a 4 výhry Newcastlu. „The Blues“ na „Magpies“ zkrátka neumějí.

Chelsea pod novým trenér herně vzkvétá. Ihned po svém příchodu na Stamford Bridge začal Sarri ordinovat hru plnou napadání, přihrávek a krásných kombinací. Nejvíce z tohoto stylu hry těží belgický záložník Eden Hazard, který hraje ve famózní formě a je přirovnáván k nejlepším hráčům na světě. Hra modrých zkrátka opět po letech fanoušky fotbalu baví.

Už od prvních zápasů bylo jasné, že Newcastle bude bojovat o udržení v Premier League. Do začátku listopadu svěřenci Rafaela Beníteze nevyhráli ani jeden zápas a v dalším průběhu sezóny budou muset hodně zabrat. Mají na co navazovat, v minulé sezóně skončili na skvělém 10. místě. Letos to asi tak veselé nebude.

Chelsea bude chtít potvrdit roli papírového favorita a proti strakám z Newcastlu vybojovat všechny tři body. V srpnu se po hubené výhře 2:1 radovali hosté z Londýna. Tento zápas není pro „The Blues“ nikdy jednoduchý a jinak tomu určitě nebude ani v tomto utkání.

Tottenham – Manchester United

Dost možná první zápas na novém stadionu a vrchol víkendu. Ve šlágru 22. kola Premier League přivítají „Spurs“ na domácí půdě „Red Devils“. Paradoxní je, že není zcela jisté, kde se utkání odehraje. Pro fanoušky to ale je ve skutečnosti dobrá zpráva. V úvahu totiž připadají dva stadiony. Wembley nebo nový Tottenham Stadium. Podle oficiálního webu Tottenhamu by se opravdu mělo hrát na zbrusu novém stánku, s jistotou to ovšem nemůže nikdo potvrdit. Stadion měl být původně hotový už na začátku nové sezóny, jeho stavba však prodloužila minimálně o půl roku.

Ačkoliv se už určitě všichni hráči „Spurs“ těšili na opravdu domácí zápasy, ani v azylu ve Wembley se jim nedaří vůbec špatně. Svěřenci Mauricia Pochettina opět spoléhají na kanonýra a kapitána tým Kanea, který už několik sezón v řadě táhne svůj klub směrem nahoru. Anglickému útočníkovi velmi pomáhá spolupráce s jeho krajanem Dele Allim. Naopak obrana se může opřít o silnou stoperskou dvojici Alderweireld, Vertonghen a o mistra světa v brance, Huga Llorise.

Manchester United od odchodu sira Alexe Fergusona z lavičky nedokázal vyhrát ani jeden titul. Manažer José Mourinho by to sice rád změnil, ale po velmi nepřesvědčivém začátku sezóny to nevypadá, že by se „Red Devils“ zapojili do boje o pozici mistra Premier League. Média dokonce spekulují o vyhrocených vztazích uvnitř týmu, hlavně co se týče dvojice Pogba – Mourinho.

Opravdovou lahůdkou tak bude završen víkend Premier League. První vzájemný zápas této sezóny vyhráli „Spurs“ na Old Trafford jasně 3:0. To si hráči United určitě nebudou chtít nechat líbit. Hosté navíc musí bodovat v každém zápase, jestli ještě chtějí pomýšlet na evropské poháry. A pokud to bude při slavnostním otevření nového stadionu jejich dlouholetého rivala, bude výhra o to sladší.

***ZÁJEZD NA TENTO TROJZÁPAS***