Videoblog: Hvězdné okamžiky Sergia Ramose v Realu Madrid

4 minuty čtení

Končí jedna velká éra Realu Madrid. Éra Sergia Ramose. Kapitán Bílého baletu a jeden z nejlepších stoperů na světě se loučí po dlouhých 16 letech, 671 zápasech a 101 gólech. Pojďme si připomenout ty nejzajímavější okamžiky z jeho kariéry. A kam nyní zamíří? Vše o světovém fotbale sledujte také na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Když v roce 2005 tehdy devatenáctiletý vlasatý mladík přicházel ze Sevilly na Santiago Bernábeu, asi nikdo si nedokázal představit, jak nesmazatelným písmem se zapíše do dějin Realu Madrid. Jeho spoluhráči tehdy byli Iker Casillas, Roberto Carlos, jeho pozdější trenér Zinedine Zidane, Raúl, nebo David Beckham. V té době co jméno, to mnohem větší pojem.

Ramos se přesto stal po jejich boku naprostou ikonou Bílého baletu. Během svého působení na Bernábeu vyhrál pětkrát La Ligu, čtyřikrát Ligu mistrů, dvakrát Copa del Rey, čtyřikrát Španělský superpohár, třikrát UEFA superpohár a čtyřikrát FIFA MS klubů.

92:48 – Finále Ligy mistrů proti Atléticu

Na začátek si pojďme připomenout ten vůbec nejzářivější moment kariéry Sergia Ramose v Realu. Běží čas 92:48, hraje se finále Ligy mistrů roku 2014. Že vám to nic neříká? Pravděpodobně nejste fanouškem Realu Madrid. Těm se totiž právě gól Sergia Ramose z času 92:48 ve finále Champions League proti Atléticu Madrid nesmazatelně vryl do paměti.

Kapitán Bílého baletu vyrovnal v závěru nastavení na 1:1. Následně Real v prodloužení nasázel svému méně slavnějšímu rivalovi tři góly (Bale, Marcelo, Ronaldo) a Madridistas si dokráčeli pro titul, na který čekali dlouhých dvanáct let. Zrodila se La Décima!

Hlavičky, střely z přímáků i penalty alá Panenka

Zářných okamžiků ale prožil Ramos v barvách Realu Madrid mnohem více. Skvělé obranné zákroky, gólové hlavičky po standardních situacích, penalty alá Antonín Panenka, a když na to přišlo, tak i přesně mířená střela přes zeď z přímého kopu kolem vápna. I to byl Sergio Ramos v dresu Madridistat.

Nikdy se nevzdávat. Za žádnou cenu

Vášeň, emoce, vítězství za každou cenu. Také proto je mnohými milován, ale druhými nenáviděn. Soupeři mu často nemohli přijít na jméno, šel přes mrtvoly. Až v posledních letech se zklidnil, ubývalo excesů v El Clásicu i červených karet. Však si ale připomeňme i odvrácenou tvář Sergia Ramose.

Fanoušci oplakávají ztrátu kapitána. Co nabídne Alaba?

Nyní klub i samotný hráč oznámili, že se jejich cesty rozejdou. Podle spekulací jsou k jeho podpisu nejblíže některé londýnské kluby nebo francouzské Paris Saint-Germain.

„Lídr, kapitán, legenda.“ – Tak se loučí české fanouškovské weby Realu Madrid se svým hrdinou. Nebude jednoduché ho nahradit. Na pozici stopera už přišel z Bayernu Mnichov kapitán rakouské reprezentace David Alaba. Nutno podotknout, že jde o velice kvalitního, ale typologicky zcela rozdílného stopera.

Alaba nemůže nabídnout takové lídrovské schopnosti, není ani tak výborným hlavičkářem a nedává tolik gólů. Naopak disponuje výrazně lepší rozehrávkou. Jeho levačka dokáže vykouzlit milimetrové centry či přihrávky. Uvidíme, jak si Real Madrid se ztrátou své legendy v nadcházející sezoně La Ligy i Champions League poradí.

Máte zájem o nezapomenutelné sportovní zážitky?