VIDEO: Nejpamátnější góly novodobé historie Mistrovství Evropy

4 minuty čtení

Kořením fotbalu jsou góly. Některé z nich jsou důležité, některé jsou šťastné, některé náhodné, některé vlastní, neuznané, sporné nebo památné. Některé rozhodují zápasy, některé korigují výsledek a některé třeba neznamenají vůbec nic. Ale jak by řekl legendární anglický útočník Eric Cantona: „Góly jsou jako miminka. Všechny jsou nádherné!“.  Podívejme se společně na výběr těch nejkrásnějších z novodobých Mistrovství Evropy. Najdete si svého vítěze?

EURO 2000 (Belgie/Holandsko) Portugalsko 3:2 Anglie, Luís Figo

EURO 2000 vyhrál výběr Francie okolo hvězdného Zinedine Zidaneho, který se stal nejlepším hráčem turnaje. Nejlepšími střelci tehdy byli s pěti góly Holanďan Patrick Kluivert a Srb Savo Miloševič.

Neskutečným gólem se ale prezentoval jiný hráč. Portugalský elegán, dnes už 48letý Luís Figo. V zápase proti Angliie si ve středu hrací plochy vzal míč a nikým nebráněný ho takřka z třiceti metrů napálil do šibenice anglického gólmana, který na jeho projektil neměl žádný nárok!

EURO 2004 (Portugalsko) Holandsko 2:3 Česko, Milan Baroš

Nezapomenutelná česká fotbalová generace, která odehrála na EURU 2004 mnoho úžasných fotbalových představení. Parta okolo brankáře Čecha, obránce Ujfalušiho, záložníků Poborského, Rosického, Šmicera či Nedvěda a útočníků Kollera s Barošem to dotáhla až do semifinále, kde ji zastavilo překvapení celého turnaje, pozdější vítěz Řecko.

Nejlepší a nejpamátnější zápas šampionátu jsme ale odehráli už ve skupinové fázi. V ní výběr legendárního Karla Brücknera zdolal nepříjemné mužstvo Holandska.

Nádherný gól tehdy vsítil nejlepší střelec turnaje Milan Baroš. Ten se po perfektním přiťuknutí od Kollera z voleje nemýlil a napálil míč za bezmocného Edwina van der Sara!

Gól v čase 3:30

EURO 2008 (Rakousko/Švýcarsko) Turecko 3:2 Česko, Nihat Kahveci

Ďalší velkolepé fotbalové divadlo v hlavní roli s českou reprezentací nabídl zápas mezi našimi borci a Tureckem na EURU 2008. Na tento gól ale rozhodně nevzpomínáme rádi. Přispěl totiž k jednomu z největších obratů v historii šampionátů. Čeští hráči ještě v 74. minutě vedli po gólech Kollera s Plašilem 2:0, aby nakonec prohráli po výsledku 2:3 a nepostoupili právě na úkor svého přemožitele ani ze základní skupiny.

Turky nastartoval Arda Turan a obrat během tří minut dokonal Nihat Kahveci. Ten nejprve vyrovnal po fatální chybě jindy neomylného Petra Čecha na 2:2. Následně pak po nevydařené ofsajdové pasti nádhernou obalovačkou uzavřel smutný výsledek a poslal nás z EURA domů.

Gól v čase 2:21

EURO 2012 (Polsko/Ukrajina) Švédsko 2:0 Francie, Zlatan Ibrahimovič

Jaký by to byl žebříček nejkrásnějších fotbalových gólů, kdyby v něm chyběl švédský gladiátor Zlatan Ibrahimovič. Ten má ve své sbírce neuvěřitelných fotbalových branek hned několik výstavních kousků. Jeden z nich přidal na EURU 2012.

V utkání proti Francouzům poslal svůj manšaft do vedení v 54. minutě po úkázkovém voleji, po kterém skončil míč v síti za brankářem Hugem Llorisem. Pro švédský výběr ale toto vítězství ve třetím zápase základní skupiny nemělo žádný význam, protože předtím prohrál s Ukrajinou 1:2 a Anglií 2:3.

Brány čtvrtfinále pro Švédy zůstaly zavřené, letos budou ve skupině bojovat mimo jiné i s našimi bratry Slováky.

EURO 2016 (Francie) Maďarsko 3:3 Portugalsko, Cristiano Ronaldo

V našem výběru nemůže chybět ani další velikán fotbalu, Portugalec Cristiano Ronaldo. Ten dotáhl svou reprezentaci k senzačnímu triumfu na EURU 2016. Cesta do finále proti domácímu výběru Francie (1:0 po prodloužení) ale byla pořádně trnitá. Portugalsko postoupilo do vyřazovací části až ze třetího místa ve skupině, protože v ní zremizovalo všechna svá utkání.

Portugalci postupně nezdolali Island, Rakousko ani Maďarsko. Právě v zápase s Maďarskem dokonce dvakrát dotahovali náskok svého soupeře, na hřišti byl ale Ronaldo. Ten zaznamenal dva góly a o jeden z nich se postaral opravdu geniálním způsobem. Posuďte sami!

Pokud bychom chtěli zapátrat na závěr ještě do dávnější historie, tak je to právě letos 25 let od legendárního dloubáku Karla Poborského ve čtvrtfinále Mistrovství Evropy 1996 v Anglii. Ani tento gól do sítě Portugalska by alespoň v našem výčtu, byť je staršího data „narození“, určitě neměl chybět.

Třeba se i na letošním mistrovství něco podobného výběru kouče Jaroslava Šilhavého v zápasech proti Skotsku, Chorvatsku nebo Anglii povede.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu