Vídeň, óda na radost na krásném modrém Dunaji

Čistá, kulturní, krásná, konzervativní, císařská … Vídeň má mnoho přívlastků. Mimo jiné je však také městem, které se pravidelně umisťuje na nejvyšších stupních v žebříčcích nejlepších míst pro život na světě. Pojďte s námi na vlastní oči zkusit, zda si město ódy svou dokonalost zaslouží.

Sídlo císaře a inteligence

Vídeň za svůj domov označovali učenci, umělci a významné osobností z mnoha oblastí, ale v první řadě vždy byla především sídlem císařské rodiny. Habsburkové jí zanechali dědictví na které mohou být pyšné všechny generace Rakušanů a my – turisté, zase buďme vděční, že díky osvíceným panovníkem, můžeme obdivovat stovky nádherných míst, jaké nikde jinde nenajdeme.

Pokud vás zajímá, jak takový císař či císařovna bývaly, určitě navštivte Hofburg – bývalý císařský palác. Sídlo Františka Josefa I. a jeho manželky s 2 600 komnatami, zůstává s pietou zachovány v původním stavu a vy se můžete pokochat střídmou elegancí a vkusem snad nejznámějšího rakousko-uherského panovníka.

Pokud vás život na císařském dvoře zajímá, nezapomínají ani na Schönbrunn, oblíbený letní zámek Habsburků, skrytý v rozlehlých zahradách, posetých fontánami a dokonale upravenými záhony květin. Slavné časy cisárpána, připomíná i další dominanta Vídně, Dóm Sv. Štěpána – Stephansdom. Gotická katedrála s věží tyčící se do výšky 137 metrů je nejvyšším kostelem v Rakousku.

Vídeň neznamená nuda

Abychom však nebyly jako z nudné encyklopedie, řekneme vám io zábavnější stránce Vídně. Ne všechno v této metropoli je takové konzervativní jak se zdá. Nejlepším příkladem je Práter. Legendární zábavní park s 250 atrakcemi, nad nimiž vyčnívá slavné ruské kolo Riesenrad, které je od roku 1897, kdy ho uvedli do provozu jedním ze symbolů města.

 

Prátru však zábava zdaleka nekončí. Určitě jste slyšeli o vídeňské ZOOTiergarten Schönbrunn. Je to údajně nejstarší zoologická zahrada na světě, otevřená byla již v roce 1752 a může se pyšnit několika unikátními zvířaty. Například i párem velmi ohrožené Pandy obrovské. Pokud si však smíme dovolit dát vám malý osobní tip, nevynechejte úžasné Planetarium, které vás vystřelí do vesmíru a nechá vás zažít úžasné dobrodružství nejen v naší sluneční soustavě.

Nuž a na závěr jsme si nechali gastrokútik. Nedoporučujeme sice konkrétní restauraci, ale ať už si sednete kamkoli, vyzkoušejte světoznámý Wiener Schnitzel. Legendární „sloní uši“ vám ve Vídni naklepou tence přesně tak, jak má být. Jako dezert za hlavním jídlem určitě zkuste originální Mozart Kugeln, které zde také chutnají úplně jinak, než ty které znáte z našich obchodů. Nuž a když jsme u bonbonech, možná nevíte, ale ve Vídni vynalezli slavné bonbony PEZ samozřejmě včetně populární krabičky na jejich dávkování. Tak si je kupte, budou vám připomínat, že Vídeň je městem mnoha chutí a skrytých pokladů.