Velký příběh z FA Cupu: Odhalení pokut a téměř senzace

FA Cup (Anglický pohár) je nejstarší fotbalovou soutěží světa a proto je mu právem věnována obrovská pozornost, zejména na ostrovech. Hlavně jeho úvodní kola často nabízejí konfrontaci gigantů s trpaslíkynebo jinak řečeno souboje velkoklubů a účastníků Premier League proti týmům z nižších soutěží, často fungujících na poloprofesionální či amatérské bázi.

Právě z tohoto hlediska byl v rámci 3. kola nejzajímavější zápas Blyth Spartans Birmingham City. Domácí tým účinkuje v sedmé nejvyšší soutěži (Non League Premier Northern), zatímco hosté hrají v druhé lize (Championship), přičemž ještě nedávno působili iv Premier League.

Takový duel vyžadoval důkladnou přípravu i od médií a reportér BBC Dan Walker zamířil do městečka Blyth, aby se detailně seznámil s útulným stadionem Croft Park pro necelých 4500 diváků (556 k sezení) a specifiky místního klubu. Televize BBC vysílala zápas v přímém přenosu.

 

10469402_10152499506123660_67304520207766489_o

Redaktor si nemohl nevšimnout interní pravidla klubu a sazebník pokut, který mají hráči vyvěšen v šatně. Důkladně ho is kameramanem prozkoumal a evidentně se výborně bavil. Následně probrali jeho reportáž několika britská média, protože s něčím podobným se tak často nesetkávají.

Za vynechání zápasu nebo opožděný příchod na zápas zaplatí hráč Blyth Spartans do společné kasy 5 liber. Absence na tréninku je oceněna částkou 2,50 a používání telefonu pár hodin před zápasem vyjde hráčů na 2 libry. Zvonění mobilu v kabině je za libru.

Mnohem kurióznejšie jsou však další položky, například ve sprchách. Tak například za nepoužití šlapek se platí 2 libry, použití sprchového gelu někoho jiného je za libru a čůrání během sprchování je pokutováno 2 librami. Chlapci se určitě důkladně kontrolují.

Pokutuje se i obrácená část výstroje po utkání (z toho mají kustodi a hospodaří na celém světě asi největší nervy …) nebo chybějící klubové oblečení při výjezdech.

Jednoznačně největší položka je však za neúčast na společné týmové akci, kde se utužuje kolektiv nebo slaví výhra či zapíjí prohra. V takovém případě musí hráč zaplatit až 10 liber, takže si to asi každý pořádně promyslí.

 

 B6apm6WCIAAR80J

I toto všechno dokonale vystihuje rozdíl mezi kluby, které si to rozdali o postup. Aktuálně je od sebe dělí v ligových tabulkách 120 míst. Hráči Blythe hrají fotbal při zaměstnání, kanonýr Robbie Dale pracuje jako barman v pubu u rodičů, Ryan Hutchinson je taxikář a Nathan Buddle se živí prací na stavbách.

V samotném zápase se téměř zrodilo obrovské překvapení. Domácí se před beznadějně vyprodaným hledištěm dostali v průběhu prvního poločasu do vedení 2: 0, jenže v šaten hostů byl zřejmě přes přestávku pořádný křik a jednoznačně zabral. Krátce po změně stran, v rozpětí šesti minut, předvedl druholigovým týmem dokonalý obrat, ukázal kvalitu a vyhnul se blamáži. Na zápase bylo přítomno 50 novinářů, jindy jsou tam podle BBC dvatři.

Domácí hrdina Dale po zápase konstatoval: V neděli otevřeme rodinný pub 11:30. Poprosil jsem rodiče ještě před zápasem, abychom otevření trochu posunuli. Nevěděl jsem, jakou náladu budu mít. Ale teď po pár gólech plánuji mít dobrou noc. Na stadionu byla nádherná atmosféra, zažili jsme skvělou pohárovou jízdu.

Trenér Birminghamu Gary Rowett vyzdvihl soupeře: Myslím, že byli absolutně skvělí a to je přesně to, o čem je FA Cup. Tým z téměř dna fotbalové pyramidy zažil výjimečný den.“

Blyth Spartans Birmingham City 2: 3 (2: 0)
Góly: 35. a 41. Dale 52. Novak, 55. a 58. Thomas

Pro srovnání, v sezóně 2012/13 se dostal na veřejnost i sazebník pokut v týmu Arsenalu Londýn. Opožděný příchod na trénink je 250 500 liber (zpoždění do 15 minut, nad 15 minut). Neúčast nenominovaných hráče na zápase bez souhlasu trenéra Wengera je za rovnou tisícovku. Čtení novin nebo používání telefonu a počítače v kabině je od 100 do 500.

 

30vgh1z