Ve hře jsou poslední tři evropská místa pro MS. Co čeká naši repre?

4 minuty čtení

Český fotbalový nároďák čeká v cestě za účastí na světovém šampionátu v Kataru 2022 extrémně těžká zkouška. Ve hře o poslední tři evropské místenky na MS budeme mezi papírovými outsidery, vždyť jsou v osudí i takové týmy jako Itálie, Portugalsko, Rusko nebo Švédsko. Koho byste si přáli vy?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Při losu, který je na programu 26. listopadu, budeme nenasazení, to znamená, že ať nám osudí přivede do cesty kohokoliv, budeme hrát na hřišti soupeře. A pokud bychom zápas zvládli, bude před námi ještě druhá zkouška. Dveře od šampionátu v Kataru jsou při momentální pohodě (nebo spíše nepohodě) v národním týmu vzdálenější, než se může zdát.

TRÁPENÍ A BARÁŽOVÁ JISTOTA

Výběr Jaroslava Šilhavého nedosáhl ani na druhé místo ve své kvalifikační skupině, což ho rovnou – jako tím pádem postupujícího z Ligy národů – postavilo, společně s Rakouskem, do rolí nenasazených mužstev. Přestože jsme vlastně hůř ani dopadnout nemohli – tuto jistotu už jsme měli díky Lize národů delší dobu, trenérský tým si pochvaluje cyklus jako dobře zvládnutý.

Necháme na posouzení všech, kam se repre (ne)posunula od minimálně výsledkově vydařeného EURO. Nicméně faktem je, že jak nominace, často ovlivněné zraněními, tak předvedené výkony vyvolávaly spíše rozpaky.

Jaroslav Šilhavý

Před baráží se ale všechno smaže. Jen momentální rozpoložení rozhodne. Český tým rozhodně potřebuje být v plné zbroji. Poslední srazy jen potvrdily, že nemáme tak širokou základnu kvalitních hráčů, abychom se vypořádali s absencemi Holeše, Součka, Provoda, Hložka nebo nedejbože Schicka. Prakticky jedinými hráči ze širšího kádru, kteří po EURO chytili sou šanci za pačesy a posunuli se v hierarchii reprezentace výše, jsou holandský legionář Michal Sadílek a Jakub Pešek ze Sparty.

JE PORTUGALSKO A ITÁLIE KONEČNÁ? STÁT SE MŮŽE COKOLIV

Na první pohled se může zdát nejschůdnější variantou Skotsko, protože právě Skoty jsme na nedávném EURO v jejich stánku díky dvěma gólům Patrika Schicka porazili. Jednou z hratelnějších variant může být také Rusko, které zahraje většinou podle toho, jak se zrovna vyspí, nebo Wales. Na stadionu Ostrovanů by ale panovala pekelná atmosféra.

Naopak pokud by nám „štěstí“ přisoudilo do cesty Portugalsko nebo Itálii, bylo by to s námi hodně nahnuté. I když v baráži hrané na jeden zápas se může stát cokoliv. Však si vzpomeňme na osmifinále EURO s Holandskem – přežijete obrovskou šanci favorita, padne červená karta, pomůžete si gólem ze standardky a momentum zápasu je rázem na opačné straně. Tak proč by se to nemohlo opakovat…

BARÁŽ O MISTROVSTVÍ SVĚTA 2022 V KATARU

Nasazení:
Portugalsko, Skotsko, Itálie, Rusko, Wales, Švédsko.

Nenasazení:
Turecko, Polsko, Severní Makedonie, Ukrajina, Česká republika a Rakousko ( oba z Ligy národů).

(hrací dny 24. a 25. března 2022, 28. a 29. března 2022)

Už jistými evropskými účastníky MS jsou Srbsko, Španělsko, Švýcarsko, Francie, Belgie, Dánsko, Nizozemsko, Chorvatsko, Anglie a Německo. Volná jsou poslední tři účastnická místa, o která se bude hrát právě v baráži. Celá baráž se hraje v posledním březnovém týdnu. První kolo ve dnech 24. a 25. března, druhé kolo 28. a 29. března.

HALAAND DO KATARU NEPOJEDE

Ať to dopadne jakkoliv, už nyní je jasné, že se šampionát bude muset obejít bez mnoha hvězd světového fotbalu. Nad všemi ostatními ční jméno Erlinga Haalanda z Norska, stejně tak ale budou chybět také jeho krajan Odegaard, maďarský šikula Szoboszlai, slovinský brankář Oblak, ofenzivní borci z Pobřeží slonoviny Zaha, Haller, Pépé nebo kapitán našich federálních bratrů, stoper Milan Škriniar.

A nahnuté to mají také Portugalec Cristiano Ronaldo nebo hvězdy aktuálních mistrů Evropy z Itálie Jorginho, Lorenzo Insigne nebo Ciro Immobile. Hodně napoví už los prvního kola kvalifikace, který proběhne v pátek 26. listopadu.