Vášeň byla cítit z každé strany! Fanoušci hvězdám PSG nic nedarovali

4 minuty čtení

V pořadí 102. Le Classique derby se z vítězství těšili domácí hráči PSG a přiblížili se k zisku historického 11. titulu v Ligue 1. Tento zápas jsme si nemohli nechať ujít z více důvodů. Messi byl ten nejzvučnější. O dojmy ze zápasu se s námi podělil jeden z našich delegátů, Adonisz, pro kterého to byla vůbec první návštěva na stadiónu PSG.

Chaos, napětí a nespoutaný smích

Poprvé v Paříži, po poprvé na derby a poprvé Messi naživo. Tyto momenty jsme zažili hned s několika z vás. Ačkoliv jsme při prvním nástupu na metro hned zapomněli, napětí z chystaného derby zápasu bylo citelné. Mnoho Francouzů nenávidí Paříž kvůli jeho dominanci z politického, ekonomického a kulturního hlediska. Marseille jako nejvíc podporovaný klub v zemi přitáhnou podobnou úroveň nevraživosti. Jednoduše zápas jako řemen.

Zažijte atmosféru v Paříži na vlastní kůži: PSG – Méty (letecky)

V ulicích bylo vidět, že PSG fandí hlavně mladší ročníky a to díky triu Messi – Neymar – Mbappé. Ve Francii je vnímaný jako dětský klub, kterému skutečný chlap nebude nikdy fandit. No, jak jsme zjistili na vlastní oči, není to tak úplně pravda.

Motto zájezdu: „Skutečný chlap nikdy nebude fandit PSG“

Po večerním poznávání města jsme se vypravili směrem do centra, abychom viděli ikonickou Eiffelovu věž. Při výstupu z metra nás doslova vystrašil dvojmetrový chlap černé pleti s dresem a šálou PSG, na což jeden malý chlapec spontánně zareagoval: „Tati, běž za ním a řekni mu, že není skutečný chlap!“. V té chvíli se spustil spontánní smích, kterému jsme rozuměli všichni a tátovi to nebylo všechno jedno (smích).

Jazyková bariéra a typická Francie

Z dálky jsme viděli Eiffelovku, na kterou chtěli jít všichni z nás, uvědomujíc si strach z výšky. I přes dlouhé čekání v řadě na lístky jsme si užili krásný výhled na Paříž.

Úsměvnou příhodu jsme zažili, když jsme šli dolů z věže a vydali se rovnou k první otevřené restauraci. Zdálo se že, Adonisz nebol jediný, kdo umí francouzsky, protože jeden z rodičů si chtěl zavzpomínat na základy francouzštiny ze školních dob a objednal jídlo pro celou svoji rodinu.

jak to dopadlo? Francouzštinu raději zkoušet neměl. Původně si myslel, že objednal česnekovou polévku, bagetu a k tomu i tradiční croissant, ale číšník mu přinesl něco jiného – slimáky. V té chvíli všichni za stolem zamrzli a jejich pohledy se křížily napříč celým stolem. Nakonec neodolali tuto francouzskou specialitu aspoň ochutnat.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Na cestě od katedrály Notre Dame jsme nedaleko muzea Louvre viděli desítky lidí, které zaujal profesionální fotoshooting modelek. Ženy s dětmi se tak vydali do muzea a chlapi je „počkali“ venku. Později jsme si pro jistotu dali tradiční francouzský kebab, abychom předešli dalšímu nedorozumění.

Jde do tuhého, emoce a fantastický zápas

Při přesune ke stadiónu jsme začali cítit atmosféru zápasu, kde lidé v dresech PSG zpívali chorály. Viděli jsme opět i toho „velkého“ chlapa s partou dalších potetovaných a silných chlapů. Děti si dobírali rodiče: „Tati, stále je to klub pro děti?“.

Fanoušci OM byli na tento zápas suspendovaní, ale i navzdory tomu si mnoho z nich zakoupilo lístky do sektoru PSG. V průběhu zápasu se stalo, že pár z nich začalo provokovat domácí fanoušky až do momentu, než Neymar nevstřelil první gól. Domácí fanoušci je následně vypískali a pořadatelé promptně reagovali a odvedli je pryč ze stadiónu. V tu dobu tam byla hustá atmosféra a adrenalin v žilách. Užívali jsme si to, mělo to ten správný náboj!

Před střetnutím ale i při tomto momentu jsme mohli vidět, že francouzští fanoušci jsou velmi vášniví a toto derby berou velmi seriózně. Ukázala se správná dávka lásky a nenávisti během fandění, ale naštěstí nedošlo k žádnému vážnému incidentu.

Messi je prostě Messi a Neymarovi nemůžou přijít na chuť

Ačkoliv vstřelil úvodní gól, Neymar byl vypískaný po každém dotyku s míčem. Je cítit, že v Paříži už není víc vítaný. To stejné se stalo Ramosovi a Icardimu, kteří si museli vytrpět bučení a pískání domácích fanoušků. Opačné to bylo u miláčků publika – Mbappé, Donnarumma a samozřejmě Messi. I přesto, že to nebol jeho nejlepší zápas, celý stadión byl k uvytržení při každém jeho dotyku s míčem.

Zápas byl fantastický, viděli jsme 6 gólů a i tak to skončilo „jen“ 2:1. Neuznané góly dodaly zápasu ještě lepší atmosféru. Cestou na hotel jsme neodolali vidět rozsvícenou Eiffelovku a zpívající fanoušky v ulicích.

Poslední den se nesl ve znamení oddychu s kávou a croissantem v ruce a rekapitulací skvělého fotbalového zážitku.

Chtěli byste zažít fotbalový zájezd do Paříže? Všechny zájezdy najdete TU.

FotbalTour – z lásky k fotbalu