V Lize mistrů Barca šlape, doma je to horší

píše Lukáš Hulec

 Zatímco v domácí soutěži získala Barcelona z posledních tří zápasů pouhé dva body, na evropské scéně v Lize mistrů se jí velmi daří. Oba dva zápasy dokázala vyhrát a získat maximální počet šesti bodů, svým soupeřům navíc nadělila po čtyřech brankách.

V Lize Mistrů Barcelona šlape, ve svém prvním utkání zvítězila doma nad nizozemským mistrem PSV Eindhoven 4:0, na čemž se hattrickem podílel argentinský kanonýr Lionel Messi. Ve druhém utkání hraném na anglické půdě na slavném stadionu Wembley dokázala porazit „domácí“ Tottenham Hotspur 4:2. I v Anglii byl výrazně vidět Messi, který vstřelil třetí a čtvrtou branku svého týmu a celkově s pěti góly vede tabulku střelců celé soutěže. Barca tak rázně vykročila za postupem ze skupiny B, ve které se bude střetávat ještě s milánským Interem, který získal v prvních dvou zápasech rovněž všech šest bodů.

V domácí soutěži se ale tým v posledních zápasech trápí a to hlavně po výsledkové stránce. Vždyť proti soupeřům jako je Girona doma, Leganés venku a Athletic Bilbao doma by měla vytěžit více než dva body, i kdyby nastoupila s náhradníky. Jenže tomu tak není. Proti Gironě Barca dominovala, nicméně od 35. minuty hrála v oslabení, když se nechal vyloučit francouzský stoper Lenglet. Nedá se říct, že by přestala držet balon, ale v obranné fázi dělala zbytečné chyby, kterých využil dvakrát Stuani, zápas nakonec skončil remízou 2:2.

Následovala daleko větší ostuda, když Barcelona prohrála 2:1 na půdě Leganés, které bylo v té době poslední se ziskem jediného bodu. Nutno podotknout, že v tomto zápase trenér Barcelony Valverde opravdu šetřil pár hráčů ze základní sestavy. A jako třetí v řadě přišla ztráta s Bilbaem, které lze zařadit do horní poloviny tabulky. Ani v tomto zápase nebyla základní jedenáctka týmu s ohledem na zápas Ligy mistrů v dalším týdnu v nejsilnější podobě. Zápas nakonec skončil remízou 1:1.

Samozřejmě i v minulosti se stávalo, že slavná Barcelona mohla zaváhat proti slabším týmům, ale téměř nikdy se to nestalo třikrát v řadě. Proto není divu, že řada fanoušků katalánského velkoklubu touží po odvolání trenéra Ernesta Valverdeho, který, podle nich, hru mužstva nikam neposouvá a hraje stále stejným, někdy již ne tak úspěšným stylem založeným na držení míče.

V tabulce španělské soutěže se tyto ztráty projevily tak, že Barcelona, ač stále na první příčce, nemá žádný náskok na tým na druhém místě, kterým je Real Madrid. Dokonce týmy do pátého místa ztrácí pouhé dva body. Zatím se tedy zdá, že se můžeme těšit na napínavou sezonu, kde kromě dvou hlavních týmů, Barcy a Realu, může o titul bojovat i madridské Atlético a také Sevilla a Betis. Stále jsme ale teprve na začátku, odehraných je jen sedm kol z osmatřiceti.