Úvodní čtvrtfinálové zápasy Ligy mistrů nenadchly. Do semifinále má nejblíže anglický Liverpool

píše Pavel Pubal

 První poločas čtvrtfinálových bitev o titul Ligy mistrů máme za sebou. S vědomím, že týmy čekají ještě odvety, se hrálo hodně opatrně, nikdo nechtěl udělat chybu, a proto padlo pouhých šest branek ve čtyřech zápasech. Prostě „dopředu můžeš, dozadu musíš“. Do semifinále má nejblíže Liverpool, který doma tak trochu podle očekávání přehrál největšího outsidera z poslední osmičky Porto. Právě Kloppovi svěřenci mohou z letošní osmičky jako jediní obhájit pozici v nejlepší čtyřce z loňského roku.

 Kdo ale získá ušatý pohár a převezme vládu nad evropským klubovým fotbalem po Realu Madrid, vítězi posledních tří ročníků? Napoví určitě už čtvrtfinálové odvety, které jsou na programu hned příští týden – v úterý hostí Barcelona Manchester United a Juventus Ajax, o den později přivítá Porto Liverpool a City Tottenham.

Nazul kopačky a udeřil!

Zajímavé překážky přináší los do cesty za čtvrtým titulem z Ligy mistrů v řadě Cristianu Ronaldovi. Nejprve Portugalec fenomenálním hattrickem v odvetě prakticky sám vyřadil svého letitého rivala z doby řádění v dresu Realu Madrid – městského soupeře Atlético, aby měl nyní čtyřiatřicetiletý fotbalový génius ve službách Juventusu možnost pomstít vyřazení Realu z osmifinále – Ajax. A byl to opět Ronaldo, kdo důležitým gólem na hřišti soupeře při remíze 1:1 vytvořil výhodnější pozici pro odvetu právě Italům. Přitom svému týmu dva týdny chyběl kvůli svalovému zranění, ale dva dny před klíčovou bitvou nazul kopačky a zase udeřil. „Ve vápně je jako predátor,“ smekl před svým protivníkem třeba stoper Ajaxu Matthijs de Ligt. Právě díky „predátorovi“ má Juventus lepší pozici do odvety, ale Ajax se před zápasem na hřišti soupeře rozhodně nevzdá, vždyť v minulém kole vyhrál na Santiago Bernabéu 4:1!

Vrací se bída na Old Trafford?

Je to jen pár týdnů, co byli fanoušci Manchesteru United po propuštění Josého Mourinha u vytržení z Ole Gunnara Solskaera. Počáteční opojení je ale, zdá se, pryč. Pogba a spol. zase podávají bídné výkony, prohráli dva z posledních tří duelů v Premier League, a zlepšení nepřinesla ani velká bitva proti Barceloně. Domácí dokonce nevystřelili za celý zápas na bránu a už počtvrté z posledních pěti domácích zápasů v Lize mistrů vyšli střelecky naprázdno. Messiho družina zápas na Old Trafford zvládla s grácií, hrála takticky dokonale a odváží si domů velmi cenné vítězství 1:0, ke kterému jí pomohl nešťastný vlastní gól Shawa po centru Suaréze. V bitvě dvou možná nejlepších gólmanů současnosti tak po „poločase“ vychází jako vítěz německý brankář Marc-André ter Stegen. Zajímavostí je, že Barcelona vyhrála na stadionu Rudých ďáblů vůbec poprvé v historii.

Úvodní dominance a pak klid

Samozřejmě, o postupujícím rozhodnuto není, vyřazovací dvojzápasy o ušatý pohár už v minulosti nabídly i senzačnější obraty, ale po prvních zápasech čtvrtfinále má do semifinále nejlépe nakročeno Liverpool. Kloppův celek, který je stále ve hře o dvě nejcennější trofeje – stejně jako Manchester City, porazila doma Porto 2:0. Reds v utkání dominovali, a i když skončilo 3–3 na střely, o jediné branky se postarali už v úvodní půlhodině Keita a Firmino. Ve zbytku zápasu pak mohl Liverpool i lehce pošetřit síly, kterých bude potřeba. V neděli, tedy ještě před odvetou v Portugalsku, ho přece čeká ještě dost možná klíčová ligová bitva s Chelsea. Aktuálně vedou Kloppovci Premier League o dva body před druhým Manchesterem City, ale ten má jedno utkání k dobru. Dostanou se Reds opět až do finále Ligy mistrů, nebo letos skončí před branami zápasu roku, ke kterému každoročně vzhlíží celá fotbalová Evropa?

Agüerova penalta poslala Citizens do kolen

Oči všech fotbalových fajnšmekrů vzhlížely také k výhradně anglickému čtvrtfinále mezi Tottenhamem a Manchesterem City. Guardiolův tým se loni mezi nejlepší čtyřku soutěže nepodíval po vypadnutí s Liverpoolem a od dalšího předčasného konce nemá daleko. Pikantní duel nenadchl, vypjaté bitvě nechybělo tempo, ale více pohledných akcí rozhodně ano. Přesto Citizens mohli jít už v úvodní čtvrthodině do vedení, to kdyby argentinský střelec Sergio Agüero proměnil penaltu. Gólman Spurs Hugo Lloris ale zneškodnil i třetí pokutový kop, kterému v kalendářním roce 2019 čelil, a Citizens sebral vítr z plachet. Jediným gólem nakonec rozradostněl domácí stadion po pěkné individuální akci Son. Naopak ale Tottenham dost možná přišel pro odvetu o zraněného kapitána Harryho Kanea, který musel být střídán po zákroku Delpha. Odveta na hřišti Manchesteru tak bude ještě velmi zajímavá a těžko tipovat, kdo otevře brány semifinále letošní Ligy mistrů.

Už nyní pro Vás chystáme mnoho zajímavých zájezdů, abyste mohli i na vlastní oči sledovat, kdo převezme vládu nad evropským fotbalem po Bílém baletu. Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku a stačí si jen vybrat!