Téma Eura: Vrátí se Christian Eriksen zpátky k fotbalu?

6 minut čtení

Někdo si vzpomene na geniální gól Patrika Schicka, někdo zase na další střelecké rekordy Cristiana Ronalda. Tím nejemotivnějším a nejkrušnějším okamžikem dosavadního Eura ale bylo, když se dánský fotbalista Christian Eriksen na konci prvního poločasu utkání proti Finsku skácel k zemi jako podťatý a začal boj o holý život. Byly to okamžiky, které bychom rádi vytěsnili z hlavy. Eriksen ale svůj nejdůležitější zápas kariéry zvládl. A jak to bude dál? Vše o Euru sledujte také na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Důvodem kolapsu a následné zástavy srdce může být vysoký tlak z vyčerpání, genetická vada nebo třeba nenadálá arytmie. Ať to bylo tak či tak, nejdůležitější je, že byl Christian Eriksen po voperování defibrilátoru už za necelý týden propuštěn z nemocnice a hned se přišel podívat za svými spoluhráči na týmový trénink. „Bylo to emotivní setkání. Naposledy když jsme Christiana viděli, tak bojoval o život a my jsme ho zachraňovali. Sice jsme věděli, že už je v pořádku, ale je to úplně jiný pocit ho vidět naživo,“ rozplýval se radostí dánský reprezentant Joachim Maehle.

V podobném duchu se vyjádřil pro světová média také jeho spoluhráč Christian Norgaard: „Nevěděli jsme, že přijde. Když se ukázal, přestali jsme trénovat. Vypadal, že má dobrou náladu a týmu to dodalo pozitivní energii. Mohli jsme ho obejmout a bylo skvělé ho vidět, když přišel i se svým synem. Díky tomu jsme měli pěkný den. Něco takového jsme potřebovali,“ řekl ještě před demolicí Ruska (4:1), kterou si Dánové zajistili postup do vyřazovacích bojů. Léčba Eriksenem dodala týmu velkou vzpruhu.

Voperovaný defibrilátor znamená stopku minimálně v Itálii

Nyní, kdy už je snad Eriksen z nejhoršího venku, si můžeme položit otázku, zda se ještě vrátí k vrcholnému fotbalu. Je ale třeba okamžitě dodat, že to vlastně není vůbec důležité. Vždyť pár dní zpátky fotbalovou terminologií „v posledních minutách před hvizdem“ zvládl boj o holý život. Všechno ostatní už jsou v tento moment jen malichernosti.

Přímo na Euru hraje s defibrilátorem Nizozemec Daley Blind (31). Patří také k oporám Ajaxu. Úplně vyloučený tak jeho návrat není. Nicméně pokud se Christian bude chtít vrátit ke kopané, bude muset odejít z Interu Milán. V Itálii je totiž zakázáno s defibrilátorem hrát kontaktní sporty. A to proto, že by třeba po ráně loktem mohlo dojít k jeho poškození.

Krásná rodina, krásná kariéra… Má vlastně smysl riskovat?

Pokud se na situaci podíváme tak trochu cynicky, Eriksen nemá jediný důvod, proč dál riskovat svůj vlastní život. I ve svých 29 letech už má za sebou parádní kariéru, má krásnou rodinu a zaopatřil sebe i svou rodinu na několik generací. Navíc si přiznejme, že v posledních dvou, třech letech už šla jeho výkonnostní křivka trochu dolů a z jedné z největších hvězd Premier League v barvách Tottenhamu Hotspur poslední dvě sezony jen těžko bojoval o místo v sestavě Interu Milán.

Asi jen stěží by se ještě někdy vrátil na svou úroveň ze Spurs. Má smysl po hrůzném zážitku dál hazardovat a riskovat vlastní život? Pořád je to jenom fotbal, jenom sport. A to i přesto, že nám právě v těchto chvílích zase jednou připomněl, jak dokáže lidi stmelit, sjednotit…

Na sociálních sítích FotbalTour.cz jsme se zeptali našich fanoušků, jestli se podle nich ještě někdy Eriksen k profesionálnímu fotbalu vrátí. Zapojily se více než tři stovky fanoušků a 65% z nich si myslí, že ano. Znamenalo by to naprostý happy-end, ale jestli k němu dojde, na to si ještě budeme muset minimálně nějaký čas počkat. My mu můžeme jen držet palce!

Petr Malý prožil podobně hororový okamžik v lednu 2014

Bylo mu tenkrát devětadvacet, stejně jako Christianu Eriksenovi. Petr Malý v lednu 2014 zkolaboval na hřišti při zavazování tkaničky – a k fotbalu se záložník tehdy prvoligové Dukly už nevrátil. „Eriksenův kolaps jsem viděl ze záznamu, upozornila mě na to žena. Upřímně, nebylo mi úplně dobře. Sevřel se mi krk,“ řekl pro deník Sport Malý.

„Už jak Eriksen začal padat, viděl jsem, že je zle. Nekontrolovatelně přepadával dopředu, což se stalo i mně, tkaničky jsem si zavazoval v předklonu. Trochu jsem se v tom viděl,“ dodal pro Sport. Naprosto zásadní podle něj byla pomoc kapitána Kjaera, rychlé přerušení zápasu a okamžitý zásah lékařů přímo na hřišti.

Místo podpisu se Spartou pod kudlu. Lischka se pak ale dočkal

Celkem nedávno řešil problémy se srdcem také stoper David Lischka, který má nyní zamířeno ze Sparty Praha na hostování do Baníku Ostrava. Důkladná lékařská prohlídka u Lischky odhalila na začátku roku 2019 tehdy nespecifikované problémy se srdcem. V jedenadvaceti letech, zdánlivě na vrcholu sil, uslyšel krutou diagnózu – kvůli nedomykavosti srdeční chlopně mu hrozil sportovní konec.

Po skvělém roce v Jablonci měl přitom našlápnuto k velkému přestupu. Sledoval ho i reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý a ve Spartě měl před podpisem smlouvy. Místo toho následovala náročná operace. Měl rozřízlou celou hruď, doktoři mu museli zlámat a pak znovu zdrátovat kosti, aby se dostali k srdci. Od té doby jeho tělo zdobí výrazná jizva.

Lischka se ale dokázal rychle vrátit a do Sparty přece jen přestoupil. Nyní se stal čerstvou posilou Baníku Ostrava, kde má nahradit Patrizia Stronatiho (Puskás Akadémia).

Máte zájem o nezapomenutelné sportovní zážitky?