Tahle jízda ještě nekončí! Dokáže Slavia vyřadit i Glasgow Rangers?

Na čtení následujícího textu vám stačí 5 minut

Pražská Slavia v odvetě prvního kola vyřazovací části Evropské ligy opět ukázala, že na mezinárodním poli má co říct. Zejména ve druhé půli slavný Leicester jednoznačně přehrávala a postoupila díky gólům Provoda se Simou zcela zaslouženě. Co na to říkají britská média, nebo co čekat v osmifinále od Glasgow Rangers, čtěte v našem blogu!

Sešívaní skvělými výkony a následným postupem prakticky navázali na minulou sezonu, kdy hráli velice dobře v Lize mistrů. Nyní český prapor drží právě sešívání a Rangers nemusejí být poslední překážkou. Slavia pod Trpišovským v ročníku 2018–19 došla až do čtvrtfinále Evropské ligy. Pokud by to chtěla minimálně zopakovat, musí vyřadit i skotský velkoklub.

Ocenění sešívaných i kritika na adresu Leicesteru

Výkony Slavie v letošním ročníku Evropské ligy otevírají dveře do světového fotbalu i dalším hráčům, kteří by tak mohli následovat Tomáše Součka či Vladimíra Coufala. O sešívané se zajímá celá Anglie. V tamních médiích už se skloňují jména jako Abdallah Sima nebo Lukáš Provod, kteří na sebe upozornili nejen vstřelenými góly v postupové odvetě. „Zejména Sima vypadá jako skutečný přínos,“ konstatovala BBC. „Slavia si zcela zasloužila právo oslavit svůj postup a historicky první výhru v Anglii,“ napsal pro změnu The Guardian.

Leicester do dvojzápasu se Slavií prohrál v roce 2021 jen jednou a počítalo se s ním jako s favoritem na dlouhou jízdu Evropskou ligou. Také proto bylo vyřazení Foxes pro tamní média prvotřídní senzací. „Bez lehkosti a inspirace Maddisona a Barnese za celých 90 minut tým nenašel potřebnou jiskru. Český tým sice v domácí lize ještě neprohrál, přesto bylo překvapením, jak skvěle vlétl do druhého poločasu,“ uvedlo BBC.

Prokletí trenéra Rodgerse

Trenér „Lišek“ Brendan Rodgers ani na pátý pokus se svým týmem nezvládl druhé kolo Evropské ligy. Dvakrát v něm předtím vypadl s Liverpoolem a Celticem Glasgow. „Leicester utrpěl šokující vyřazení z Evropské ligy,“ nebral si servítky web televize Sky Sports a čtvrteční večer označil pro anglické mužstvo za katastrofální. Kvůli absenci zraněného Jamese Maddisona a ponechání Harveyho Barnese na lavičce až do 61. minuty podle něj nedokázal Leicester najít rytmus. „Těžko se dostával do šancí proti dobře organizované Slavii,“ dodal server.

Slavii podpořil na dálku i bývalý kapitán

Záběry radostí křepčících slávistů obletěly fotbalový svět. Celá parta na sebe po závěrečném hvizdu naskákala ve středovém kruhu King Power Stadium a mezi sebou měli i nečekaného návštěvníka. Uprostřed radujících se slávistických fotbalistů totiž držel asistent trenéra Zdeněk Houštecký nad hlavou mobilní telefon, na jehož displeji měl videohovor s Tomášem Součkem. Současný záložník West Hamu United seděl doma v Londýně před televizí v červenobílém dresu a postup do osmifinále Evropské ligy se svými někdejšími spoluhráči prožíval vlastně i na hřišti. Na sešívané zkrátka ani po svém přestupu do Premier League jejich bývalý kapitán nezapomněl.

Trpišovského splněné přání

K pátečnímu losovacímu aktivu vzhlížely oči všech slávistů a přání trenéra Jindřicha Trpišovského bylo vyslyšeno. Čerstvě 45letý stratég se nechal hned po vyřazení Leicesteru slyšet, že by se v dalším kole rád vrátil na Ostrovy, nejlépe pak vyzvat Glasgow Rangers. A stalo se! Slavii tak čeká pořádná šichta, z Rangers pod vedením trenéra Stevena Gerrarda jde v letošní sezoně velká hrůza a zatím narazil doslova každý, kdo se věhlasnému skotskému kolosu postavil do cesty.

Přitom po skončení sezony 2011–12 hrdý klub sevřely finanční trable, které nakonec vyústily až v ostudný pád do čtvrté nejvyšší soutěže. Z ní se Rangers postupně drápali nahoru a během čtyř let byli zpátky mezi elitou. Skutečný výkonnostní výstřel ale nastal až s příchodem legendy Liverpoolu Stevena Gerrarda v červnu 2018. Nyní si slavný manšaft z Glasgow každopádně užívá proces vzkříšení.

Kouzlo Stevena Gerrarda

Teď se v hledáčku The Gers ocitají sešívaní. Domácí lize Rangers jasně kralují. Třeba český brankář Tomáš Černý, který ve Skotsku odchytal za Aberdeen, Hamilton a Partick Thistle přes 250 soutěžních zápasů, v rozhovoru pro Deník Sport okamžitě varoval, že jde o úplně jiný level než jejich městský rival Celtic. Ten Sparta Praha v letošním ročníku Evropské ligy smázla doma i venku shodně 4:1. „Sparta chytla Celtic v jejich nejhorší situaci za posledních deset let. I v lize má problém porážet menší celky,“ připomínal Černý.

„Naopak Rangers to letos náramně sedlo. Steven Gerrard je v klubu už třetím rokem a bylo vidět, že první dva si tým teprve chystal. Čím déle tu působí, tím více je vidět jeho rukopis. Ligu začali výborně a nabrali obrovské sebevědomí. V Evropské lize vyhráli skupinu před Benfikou. Doma nedostávají moc branek, a i když občas nehrají dobře, dokážou zápas zvládnout. Na druhou stranu Rangers hrají podobně jako Leicester. A Slavia ukázala, že jí nevadí hrát s dominantními soupeři. Dokáže jejich zbraně eliminovat a nachystat se,“ přidává ale Černý po pátečním losu.

Ideální sestava Rangers: McGregor – Tavernier, Helander, Goldson, Barišič – Kamara, Davis, Aribo – Hagi, Morelos, Kent.

První zápas je na programu 11. března v Edenu (18.55), odveta se hraje 18. března na Ibrox Stadium (21.00). Má podle Vás Slavia na to, aby přivezla další postup a podívala se do čtvrtfinále?