Světové velmoce se bály Česka. Házenkáři vrátili fanouškům hrdost

3 minuty čtení

Jen slova uznání sklízejí házenkáři České republiky za své vystoupení ve velmi těžké skupině mistrovství Evropy v Bratislavě, kam jsme je vyrazili podpořit s našimi klienty. Národní tým bojoval v konkurenci mistrů Evropy i vicemistrů světa do poslední vteřiny o postup. Přestože to nakonec nevyšlo, hrdí čeští fanoušci odměnili svůj tým potleskem vestoje.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Tým trenéra Rastislava Trtíka ukázal, jak se bojuje za lvíčka na prsou, velikáni světové házené z nás měli strach. Kluci ukázali, že jsou schopni hrát se světovou špičkou. Vystoupení na šampionátu zase vrátilo českým sportovním fanouškům pýchu a spojilo házenkářskou komunitu.

PŘED PÁR LETY NÁS DRTILI, TEĎ SE BÁLI O VÝSLEDEK

Už první zápas naznačil, že se s námi musí počítat. Hned na začátek turnaje jsme trápili mistry Evropy Španěly. Nakonec jsme prohráli těsně 26:28. Ještě před čtyřmi lety přitom naše repre pozdějším mistrům Evropy podlehla o 17 branek. O dva roky později ve Vídni o šest a nyní v Bratislavě už se Španělé báli o výsledek.

Následoval zápas proti Bosně a Hercegovině, který jsme museli zvládnout, abychom šli do posledního utkání ve skupině s nadějí na postup. A po dalším skvělém výkonu z toho bylo přesvědčivé vítězství 27:19.

A pak následovalo Švédsko, vicemistři světa… Ani těch se ale Češi nezalekli, bojovali o potřebnou výhru doslova do poslední vteřiny. Nakonec z toho byla „jen“ remíza 27:27. Vůbec poprvé v historii vzájemných utkání jsme se Švédy neprohráli. Měli z nás strach, z týmu čišela skvělá parta a chybělo opravdu málo.

I když ani to nakonec na postup nestačilo, házenkářský šampionát jsme si užili na sto procent a dechberoucí výkony naší repre to jen podtrhly.

O BUDOUCNOST JE POSTARÁNO, VRCHOL TAK ZA TŘI ROKY

Přestože už současný tým dokáže potrápit každého, stále je postaven na pevných základech z mladých hráčů, kteří ještě půjdou nahoru. Do světové špičky se pomalu začíná tlačit třeba levá spojka Matěj Klíma (22), generační talent, který může jít ve stopách Filipa Jíchy. Dříve nejlepšího házenkáře světa, který dnes trénuje bundesligový Kiel.

„Jsem přesvědčen o tom, že tento tým má vrchol teprve před sebou. Může přijít zhruba za tři roky, kdy lze uvažovat o tom, že budeme bojovat o nejvyšší příčky,“ uvedl už před šampionátem předseda svazu a bývalý reprezentační kapitán Ondřej Zdráhala. Tehdy možná ani sám nevěřil, že z nás budou mít strach světové špičky už v Bratislavě.

Po samotném šampionátu pak už jen dodal, že je hrdý na národní tým, na české fanoušky i na organizační tým, který se na celé akci podílel. „Férovost, týmovost, sebevědomí,“ zakončil své sdělení nejen hráčům reprezentace. Tento tým může být další silnou generací po partě kolem Filipa Jíchy, Karla Nocara, Jana Filipa či právě Ondřeje Zdráhaly, která zářila zhruba deset let zpátky.

NEJDŘÍV POLSKO, PAK NĚMECKO. FANOUŠCI SE MAJÍ NA CO TĚŠIT

Bratislavou cesta ani zdaleka nekončí. Naopak. Naši skvělí fanoušci se mají i dál na co těšit. Mistrovství světa v roce 2023 totiž hostí Švédsko s nedalekým Polskem a mistrovství Evropy 2024 pak dokonce Německo. Naše reprezentace se tak za přispění zaplněných tribun může těšit na další takřka „domácí“ šampionáty.