Superclásico! Nejvypjatější fotbalové derby na světě se blíží

píše  Pavel Pubal

Na fotbalové mapě světa jen těžko naleznete tak divoké fotbalové derby, jako je argentinské Superclásico, tedy bitva dvou nesmiřitelných rivalů z Buenos Aires – Bocy Juniors a River Plate. Na světě zkrátka není tak vypjatý zápas jako ten, který rozhoduje o tom, kdo bude vládnout na další půlrok hlavnímu městu Argentiny. Pokud vás láká nezapomenutelná atmosféra a 49 tisíc horkokrevných příznivců v naprostém transu, o tohle utkání nemůžete přijít. V dubnu 2004 dokonce anglické noviny The Observer umístily Superclásico na vrchol svého seznamu „50 sportovních věcí, které musíte udělat, než zemřete“. A to i před El Clásico mezi Realem Madrid a Barcelonou, asi nejpopulárnější fotbalový zápas v Evropě.

Dělnická třída proti vyšší vrstvě. Byl Maradona blízko přestupu ke konkurenci?

Městské derby Bocy Juniors a River Plate, to je více než stoletá rivalita dvou nejoblíbenějších a také nejúspěšnějších klubů Jižní Ameriky. Superclásio symbolizuje boj mezi dělnickou třídou a vyšší vrstvou. Boca Juniors je totiž od svého založení považována za klub běžného lidu, takzvané dělnické třídy. Hodně fanoušků má z italské přistěhovalecké komunity a právě pětice italských přistěhovalců také Bocu v roce 1905 založila. Naproti tomu River Plate se přezdívá Los Millonarios a původně mu prý fandila převážně vyšší vrstva v Buenos Aires. Dnes už oběma klubům pochopitelně přejí lidé ze všech společenských končin, ale obrovská rivalita stále trvá. Těžké chvíle čekají prakticky každého přeběhlíka, který přestoupí z Bocy do River Plate či naopak. Jedním z nich mohl být i Diego Maradona, který dostal v útlém věku, kdy ještě působil v Argentinos Juniors, nabídku od River Plate, ale prý ji rezolutně odmítl s tím, že jeho snem je hrát za Bocu. A to se také „Zlatému chlapci“ o pár měsíců později splnilo. Těžko pochopitelné situace jak z divokého západu jsou mezi oběma argentinskými velkokluby stále na denním pořádku. Rozhodně nejde jen o vzpomínky na časy z fotbalového dávnověku. Třeba na konci minulého roku se oba celky utkaly ve finále Poháru osvoboditelů o nejlepší klub Jižní Ameriky. První zápas se hrál na půdě Bocy Juniors, ale odveta finále musela být přesunuta kvůli incidentu předcházejícímu plánovanému zápasu na stadionu River Plate až do španělského Madridu. Domácí fanoušci totiž napadli autobus s hráči Bocy, některé z nich zranili a zápas byl odložen. Nejprve o den, ale posléze byl nakonec přesunut na úplně jiný kontinent. Přestože Los Millonarios tedy nehráli ani jedno utkání doma, nakonec Pohár osvoboditelů vyhráli.

Boca vychovala Zlatého chlapce, River zase legendu Realu

Boca Juniors, která od roku 1913 nikdy nesestoupila z nejvyšší soutěže, vychovala nepřeberné množství světových fotbalistů. Kromě Diega Maradony třeba Juana Romána Riquelmeho, dodnes hrající zlobivé dítě argentinského fotbalu Carlose Tevéze nebo třeba Martína Palerma, klubovou legendu a nejlepšího střelce Bocy v historii. Palermo za svůj tým nasázel neuvěřitelných 236 gólů. River Plate pak vychoval třeba Alfreda Di Stefana, fotbalovou legendu, která strávila svá nejplodnější léta kariéry v Realu Madrid. Di Stefano působil v Bílém baletu v letech 1953 až 1964, za jedenáct let odehrál celkem 282 zápasů a nastřílel v nich 216 gólů. V Realu Madrid pak byl až do své smrti roku 2014 čestným předsedou klubu. Dále Los Millonarios vychovali třeba Daniela Passarellu nebo Enza Francesoliho, kterého později označil Zinedine Zidane za svůj vzor z mládí. Pokud ještě čekáte na odpověď, zda božský Lionel Messi pochází z líhně Bocy Juniors nebo River Plate, tak vás zklameme. Jeden ze dvou nejlepších fotbalistů poslední dekády totiž odcházel do barcelonské akademie La Masia už ve třinácti letech roku 200 z klubu Newell’s Old Boys, kde působil na konci své kariéry i Maradona.

Kdo se bude radovat? De Rossi, Tevéz nebo fotbalový cestoval Quintero

Aktuálně se oba týmy pohybují na čelních příčkách vyrovnané elitní argentinské soutěže Superligy a jejich vzájemná bitva hodně napoví, který z obou týmů bude moci pomýšlet na domácí titul. Zejména na soupisce Bocy nalezneme známá jména, fotbalisty ošlehané elitními evropskými soutěžemi i nastupující mladíky, kteří už hájí barvy argentinské reprezentace, ale volání z evropských lig ještě nevyslyšeli. Žlutomodré barvy oblékají aktuálně i veteráni Danielle De Rossi, Carlos Tevéz nebo Mauro Zarate. Největší střeleckou hvězdou a postrachem obran soupeřů River Plate je pak čtyřiadvacetiletý útočník z Kolumbie Rafael Borre. Ten na starém kontinentu působil zatím jen půl roku ve španělském Villarrealu, pak se vrátil do Jižní Ameriky, ale místo domácí ligy už zamířil do slavného argentinského klubu. Miláčkem fanoušků je pak i jedenadvacetiletý odchovanec Exequiel Palacios, jenž dosud strávil celou kariéru právě v River a i přes svůj útlý věk už letos debutoval v národním týmu. Ústřední postavou svého mužstva je pak i kolumbijský záložník Juan Quintero. Ten už posbíral ve svých 26 letech plno zkušeností a vyzkoušel si i tři elitní evropské soutěže, když hrál postupně za italskou Pescaru, portugalské Porto a francouzské Rennes.

 

Už nyní pro Vás chystáme mnoho dalších zájezdů na nejzajímavější duely ze světa toho nejlepšího fotbalu. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!