Stará dáma zkouší nový recept na úspěch, bude to stačit?

píše Adam Weidenthaler

 Titul z Ligy mistrů. Ušatý pohár, který Juventus naposledy získal před necelými 22 lety, je každou sezonu nejvyšším cílem turínského týmu. Po letech 2015 a 2017, kdy došlo mužstvo opěvovaného kouče Massimiliana Allegriho až do finále, kde nakonec padlo se španělskými giganty Barcelonou a Realem Madrid, přichází další lichý rok, který může naplnit ambice černobílých.

Miliony za veterána? Ronaldo se vyplatí!

Nejžhavějším zbožím, které bylo možno v posledním přestupovém období koupit, byl pravděpodobně Cristiano Ronaldo. Třiatřicetiletý Portugalec pouštěl do médií informace o možném odchodu z Realu Madrid již delší dobu, ve spojitosti s jeho transferem se ale spekulovalo o fotbalově exotičtějších destinacích, než je Itálie. Ronaldo ale, stejně jako jeho dnes už bývalý zaměstnanec, nakonec našel společnou řeč s Juventusem, který za zkušeného lídra poslal do Španělska 100 milionů eur. Fotbalový vesmír byl ohromen, mnozí experti nesouhlasili s tak velkou sumou za hráče, který by měl být již za zenitem. Kromě toho šéfové Juve penězi nešetřili ani platem pro samotného Cristiana: 31 milionů eur za sezonu v rámci čtyřletého kontraktu, který vyprší v době, kdy bude pětinásobnému vítězi Zlatého míče 37 let. CR7 tak nyní pobírá více než trojnásobek toho, co druhý nejlépe finančně ohodnocený hráč v italské Serii A (kterým je mimochodem Gonzalo Higuaín, útočník, který musel Ronaldovi uvolnit místo v sestavě).

Co se však může jedněm zdát jako nepromyšlené plýtvání financemi, jiným přijde jako chytrý tah. Cristiano Ronaldo je totiž právě tím pomyslným posledním kouskem v mozaice týmu, který chce bezchybně prolétnout ligou a v Lize mistrů dokráčet až na vrchol. Je hráčem, který svými vůdcovskými schopnostmi dokáže vyburcovat už tak kvalitní kádr, který v součastnosti Juventus má. Je útočnou mašinou, která už v Serii A stihla 8 gólů a 6 asistencí ve 13 zápasech. A také marketingovou superstar, někým, kdo rozšíří povědomí o Staré dámě mimo dosavadní hranice a přinese do pokladny nějaký ten peníz z prodaných dresů a televizních práv navíc.

Odcházející generace slábne, není na co čekat

Juventus již dlouhou dobu sází na starší, ale prověřené hráče. Silná osa mužstva, kterou zastupují Chiellini, Bonucci, Matuidi či Mandžukić, má pravděpodobně poslední pokus na vítězství v soutěži. Hned devět borců z prvního týmu je starších 30 let, výkonnostní propad tak u některých přichází, pokud se tomu tak již nestalo, a brzy budou někteří z nich počítat úspěchy a nedosažené cíle. O motivaci potěžkat si nejcennější trofej klubového fotbalu tedy nebude nouze.

Nejinak tomu bude ale i u konkurentů. Real Madrid, “nakrmen” třemi tituly v řadě, se s největší pravděpodobností na pár let i díky přestavbě kádru odmlčí. Stejně tak Bayern Mnichov řeší, jak nahradit stárnoucí ikony klubu. I druhý tým ze španělské metropole, Atlético Madrid, se v Evropě potýká s výkonnostními problémy tahounů, kterým visí třicítka na krku.

Přímými konkurenty o prvenství tak bude, i dle sázkových kanceláří, trojlístek Manchester City, Barcelona a Paris Saint-Germain. Nezbývá než počkat na rozlosování pavouku play-off soutěže, které může tomu či onomu týmu výrazně pomoci v jízdě za titulem. I bez toho má ale Juventus, proplouvající domácí soutěží bez jediné porážky, velkou šanci, kterou by mohl po dvou dekádách konečně znovu proměnit.