Smrtící útok dává zapomenout na Neymara, Real prožil podzim hrůzy

píše Pavel Pubal

 Barcelona baví fotbalem a chce se prostřílet k obhajobě titulu, Atlético Madrid nepřekvapuje nejlepší obranou soutěže a Real Madrid po odchodech Zidaneho s Ronaldem hledá svou tvář. První polovina španělské nejvyšší soutěže je za námi a přinesla mnoho krásných fotbalových okamžiků.

Na čele La Ligy je zcela zaslouženě katalánská Barcelona, druhé je se ztrátou pěti bodů Atlético Madrid a o dalších pět bodů pozadu jsou Vaclíkova Sevilla FC a trápící se Real Madrid. Bylo by velké překvapení, kdyby se na jaře protlačil mezi elitní čtveřici někdo jiný, ale našlápnuto k tomu má skvěle hrající a podceňovaný Alavés, který ztrácí po vynikajícím podzimu na dvojblok Sevilla – Real pouhý bod.

Pohárové příčky uzavírá šesté Getafe. Na sestup je po polovině soutěže Vallecano, které však na konci podzimní části vyhrálo třikrát v řadě, trochu nečekaně i předposlední Villarreal a poslední nováček SD Huesca.

Smrtící útok dává zapomenout na Neymara

 19 zápasů – 53 nastřílených branek. Smrtící útok Barcelony snad ani nepotřebuje další komentář. Tým kouče Valverdeho má o parník nejlepší ofenzívu soutěže a míří za obhajobou mistrovského titulu. Nejlepším kanonýrem týmu i celé soutěže, po odchodu Ronalda ze Španělska tak trochu podle očekávání, je Lionel Messi, který nasázel 17 branek. Argentinský génius navíc v první polovině sezony překonal další historický milník – jako vůbec první hráč dokázal v Primera División pokořit hranici 400 nastřílených gólů.

Za ním v týmové střelecké listině aktuálního ročníku figurují Suaréz (14) a Dembele (7). Jen málokdo si dnes vzpomene při pohledu na fungující a krásné akce předvádějící ofenzívu Barcelony na Brazilce Neymara, jenž zamířil v roce 2017 dost nečekaně do francouzského Paris Saint-Germain. Oporou kompaktního týmu z Camp Nou, který je už delší dobu pohromadě a navíc byl v posledních letech vhodně okysličen mladou krví, je rovněž na druhé straně hřiště Marc-André ter Stegen.

Německý brankář se v posledních dvou letech vyprofiloval v jednoho z nejlepších světových gólmanů a Barcelonští v něm mají velkou jistotu. Pokud je vůbec v Barceloně po uplynulém půlroce někdo nespokojený, může to být Coutinho, který sice dostával prostor na hřišti, ale nebyl příliš produktivní, a hlavně jeho krajan Malcolm. Brazilský mladík, který na Camp Nou zamířil po vynikající loňské sezoně v Girondins de Bordeaux, naskočil jen do pěti ligových utkání a nepřipsal si gól ani asistenci. Hodně nahlas se tak spekuluje o jeho možném odchodu.

Český reprezentant nadchl španělský fotbal

 Když český reprezentační gólman Tomáš Vaclík přestupoval ze švýcarské Basileje do elitního španělského týmu Sevilla FC, jen málokdo mu věřil. Španělská veřejnost se domnívala, že Sevilla po odchodech Davida Soria do Getafe a Sergia Rica na hostování do Fulhamu na postu gólmana oslabila. Opak je však pravdou, vzrůstem nevysoký český brankář ve Španělsku hned od prvních zápasů ohromil, stal se klíčovým mužem svého týmu a v listopadu 2018 byl dokonce vyhlášen nejlepším hráčem celé La Ligy.

V konkurenci Messiho, Griezmanna, držitele Zlatého míče Luky Modriče a dalších… Vaclík se stal prvním gólmanem, který tuto cenu získal, od listopadu 2016, kdy byl vyhlášen hráčem měsíce Diego Lopéz. Zejména díky Vaclíkovi byla Sevilla ještě v listopadu na úplném čele tabulky a Rico to po návratu z Anglie nebude mít vůbec jednoduché, aby se podíval do branky. Tedy jestli si vůbec na souboj o místo troufne a nezamíří zase o dům dál. Také na jaře bude Sevilly dost, tým z hlavního města Andalusie totiž mohutně zbrojí a během ledna už podepsal El Haddadiho z Barcelony, Wöbera z Ajaxu a Dabbura ze Salzburgu.

Real si koleduje o nejhorší sezonu poslední dekády

 Trápící se Bílý balet po odchodech ústřední postavy ofenzívy Cristiana Ronalda a šéfa lavičky Zinedine Zidaneho strádá. Dokonce si koleduje o nejhorší sezonu posledních let. Čtvrtí skončili Los Blancos naposledy v sezoně 2003–04, kdy získali 70 bodů. Letos mají sezonu rozjetou bodově ještě hůř a po polovině soutěže mají na kontě pouze 33 bodů. Ročník začal po skončení Zidaneho kouč Julen Lopetegui, ten ale na lavičce vydržel jen do října a odvolán byl po výprasku 1:5 v El Clásicu na hřišti Barcelony.

Pod trenérem Solarim,povolaným od juniorky, se sice Real v lize výsledkově zvedl, od svého říjnového nástupu do konce podzimní části měl Solari bilanci šest výher, jedna remíza a dvě porážky, ale herním projevem, který pod jeho vedením hráči předvádějí, náročné fanoušky Los Blancos rozhodně nepotěšil. Ba naopak. Vrcholem byl zápas na hřišti Betisu Sevilla, kde sice Real vyhrál 2:1, ale domácí měli za celý zápas držení míče 74 procent, Real jen 26. Na to v Madridu opravdu nejsou zvyklí a už nyní se spekuluje, že fanoušky nenáviděný prezident klubu Florentino Pérez, který navíc údajně stál za odchodem Ronalda do Juventusu, bude muset po sezoně hledat dalšího trenéra. Kdo se stane tím novým madridským „Zidanem“?

ronaldo juventus

Éra po Ronaldovi bolí víc, než se čekalo

 Možná asi sami hráči a členové vedení Realu Madrid nečekali, jak moc bolestivý pro ně bude odchod Cristiana Ronalda. Portugalská superstar už řádí v dresu italského Juventusu a na Bernabéu stále ne a ne najít nového lídra. V posledních dnech se navíc objevily na veřejnosti zprávy, že i oblíbený Zinedine Zidane odešel z klubu jen proto, že se Pérez rozhodl pustit právě Ronalda, což fanouškům Pusinek určitě také nepřidalo na klidu.

Je jasné, že manšaft, který už je možná až příliš dlouho pohromadě a v posledních třech letech se hned třikrát radoval z vítězství v Lize mistrů, potřebuje nutně okysličit a zejména do ofenzívy posílit. V zimě je sice obecně pracnější sehnat a přetáhnout konkurentům vysněné posily, ale stále častěji se mluví o Edenu Hazardovi z Chelsea.

Ten údajně odmítá v londýnském klubu prodloužit smlouvu a chtěl by následovat svého kamaráda z belgické reprezentace Thibaulta Courtoise, který zamířil z Chelsea do Realu hned v létě po mistrovství světa v Rusku. Obranu Realu by mohl vyztužit zase Brazilec Marquinhos z Paris Saint-Germain, naopak na odchodu se zdá být maličký šikula Isco, který od Solariho dostává jen minimální prostor.

 Ať už nakonec dopadne přestupové okno jakkoliv, můžete si být jisti, že pro Vás chystáme i v roce 2019 mnoho zajímavých zájezdů za španělským fotbalem, a že budete moct i na vlastní oči sledovat, jak vypadá přímo na stadionech ten nejtechničtější fotbal ze všech světových soutěží!