Slavia zase uchvátila Evropu, naopak Real dál strádá a Liverpool potvrdil, že se mu pod Vesuvem nedaří

píše Pavel Pubal

Nová sezona Ligy mistrů je tady a hned nebyla nouze o překvapení! O to možná největší se postarala pražská Slavia, která se vrátila po dvanácti letech mezi evropskou smetánku ve velkém stylu a byla blízko skalpu Interu Milán na slavném San Siru.

Nakonec brala cennou remízu 1:1, se kterou musel být mnohem spokojenější tým trenéra Conteho. Slávisté si tak pod vedením kouče Jindřicha Trpišovského dál žijí svůj sen – po jarním čtvrtfinále Evropské ligy s Chelsea a zisku českého double si nyní dokázali, že nemusí být za otloukánka ani v nejprestižnější klubové soutěži světa.

Dvanáct proti jedenácti“? Slavia uběhala dalšího slavného soupeře

 Sešívaní hned na úvod Ligy mistrů ukázali hru, která je dostala tam, kde nyní jsou. Vůbec se nezalekli soupeře zvučného jména a na slavný Inter vyrukovali s fyzicky náročným stylem fotbalu, který je jeho hráčům i realizačnímu týmu vlastní. Slavisté tým Antonia Conteho aktivně napadali, nepříjemně dohrávali a nakonec jako první tým sezony také obrali o body. V domácí lize je totiž Inter po třech kolech na čele Serie A jako jediný bodově stoprocentní tým. Stejně jako Sarri po jarním čtvrtfinále Evropské ligy s Chelsea, také Conte musel po zápase vyseknout Slavii velkou poklonu. Jeho tým byl rád, že v nastavení šťastným gólem zachránil alespoň remízu 1:1. Jen pro zajímavost, Slavia v součtu naběhala o devět kilometrů více než soupeř, což vydá skoro za jednoho hráče navíc. Takový rozdíl se někde projevit musel. Trpišovského parta ale možná trochu překvapivě přehrávala Inter na San Siru i fotbalově, její hra bavila a přinášela plno brankových šancí i nápaditějších kombinací.

 Hned na úvod Champions League tak červeno-bílí ukázali svou vyspělost a naznačili, že ani mezi smetánkou nemusí být jen sparing partnerem ze země fotbalového trpaslíka. Ostatně už loňské putování pohárovým jarem jasně naznačilo, že Evropská liga nemusí být vrcholem tohoto dobře seřízeného stroje. A to potvrdilo hned první kolo základní skupiny Ligy mistrů. Před současným týmem z Edenu se zkrátka musejí mít všichni na pozoru, sešívaní dokáží dostat svou dřinou, maximalismem a sebereflexí do úzkých kdejaký evropský velkoklub.

Dortmund mohl rozebrat Barcelonu do šroubků, Ter Stegen ale vychytal své krajánky. Slavia na čele tabulky

 Ve druhém utkání skupiny „smrti“ Dortmund hostil Barcelonu a opět se jen potvrdilo, že jak Katalánci opustí stadion Camp Nou, jsou při nejlepším jen stínem ofenzivního souboru, který před svými fanoušky smete útočnou smrští jednoho soupeře za druhým. Po oťukávací první půli byli zejména po změně stran domácí Vestfálci jasně lepší a vytvořili si minimálně čtyři vyložené brankové příležitosti. Barcelonu však podržel jeden z nejlepších gólmanů současnosti Marc-André ter Stegen, který vychytal všechny své krajánky včetně kapitána BVB Marca Reuse, kterému lapil i pokutový kop. Zápas tak skončil bezbrankovou plichtou a po prvním kole jsou všechny čtyři celky na stejné startovní čáře. Slavia tabulku vede díky vstřelené brance na hřišti soupeře.

Královský klub neprobudil ani uzdravený Hazard, devatenáctiletý Erling Braut Håland sestřelil Genk

 Největším šlágrem uplynulého kola byla bitva mezi Paris Saint-Germain a Realem Madrid, který touží napravit zpackanou minulou sezonu. Domácí se navíc museli obejít bez ofenzivního tria Mbappe, Cavani (oba zranění), Neymar (trest za karty z minulého ročníku). Naopak za Real po zranění konečně nastoupila největší letní posila přestupového období Eden Hazard. Fotbalisté z hlavního města Francie si ale poradili i bez obávaného tria. Dvěma góly nasměroval domácí k výhře už v první půli bývalý hráč Realu Di Maria a vítězství rozdílem třídy pak dokonal v nastavení Meunier – 3:0. Po deseti letech se navíc Realu Madrid stalo, že nevystřelil za celý zápas ani jednou do prostoru brány. V Madridu nechtěný gólman Keylor Navas, kterého Zidane opomíjel na úkor Thibauta Courtoise, tak v dresu svého nového zaměstnavatele vychytal se svými bývalými spoluhráči čisté konto, aniž by musel předvést jediný zákrok.

 Začátek nového ročníku se nepovedl ani obhájci titulu Liverpoolu, který padl 0:2 na hřišti Neapole, přestože nastoupil v nejsilnějším možném složení včetně útočného trojzubce ManéFirminoSalah. Nechvalným písmem se navíc Reds zapsali do historie. Poprvé od roku 1994 se totiž stalo, že úřadující vítěz prohrál zahajovací duel nadcházejícího ročníku. Opět se tak ukázalo, že se svěřencům trenéra Kloppa pod Vesuvem vůbec nedaří. Oba týmy se potkaly v základní skupině i loni a domácí duel Neapol tehdy vyhrála 1:0. Na Anfield pak byla dokonce pár centimetrů od vyřazení pozdějšího vítěze celé soutěže. Alisson ale v nastavení uchránil vítězství 1:0, které posunulo dál právě Liverpool na úkor Italů.

 Úchvatným způsobem na sebe naopak upozornil devatenáctiletý Nor v dresu Salzburgu Erling Braut Håland, který nasázel do branky Genku tři góly za poločas při debaklu 6:2. Za hosty mimochodem odehrál celé utkání v základní sestavě Patrik Hrošovský. Že úterní exploze Hålanda nebyla jen výkřikem do tmy, ukazují také jeho letošní čísla v rakouské lize, kde nasázel jedenáct branek v sedmi zápasech! Tohle jméno si tedy dobře zapamatujte… Nor na úvod skupin zastínil i fenomenální forvardy poslední dekády Lionela Messiho, který na Dortmundu nastoupil po zranění až v průběhu druhé půle (0:0), i Cristiana Ronalda, jehož Juventus v závěru ztratil cennou výhru na hřišti Atlética Madrid a remizoval 2:2. Také portugalský snajpr vyšel střelecky naprázdno. Obhájce finálové účasti Tottenham Hotspur pouze remizoval 2:2 na hřišti Olympiakosu Pireus, přemožitele Viktorie Plzeň ve třetím předkole, přestože vedl v první půli 2:0. Z dalších favoritů pak prohrála londýnská Chelsea doma s Valencií 0:1. Týmu pod vedením Franka Lamparda se zatím hlavně před vlastními fanoušky vůbec nedaří – v Premier League doma dvakrát jen remizoval a v Lize mistrů nyní dokonce padl. Ostatní suveréni si počínali na úvod soutěže bezchybně – zápasy Ajaxu s Lille, Manchesteru City se Šachtarem Doněck a Bayernu s CZ Bělehrad skončily shodně 3:0 ve prospěch favoritů.

Ať už další zápasy Ligy mistrů dopadnou jakkoliv, jistě nabídnou famózní podívanou. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!