Slavia zase překvapila fotbalovou Evropu. Vyřadí v odvetě hvězdný Leicester?

Na přečtení následujícího textu vám stačí 4 minuty

Fotbalový svátek, na který jsme se těšili posledních pár dní či týdnů, má svou první polovinu za sebou. Slavia Praha jakožto momentální vládce tuzemského fotbalu v dnešním utkání prvního kola vyřazovací části Evropské ligy obstála v bitvě s aktuálně třetím týmem Premier League, který nasadil do základní sestavy i hvězdného snajpra Jamie Vardyho.

Leicester byl v první půli o něco málo nebezpečnější, ale po bezbrankové remíze 0:0 a hlavně sympatickém výkonu sešívaných po změně stran není o postupujícím ani zdaleka rozhodnuto. O krok lepší výchozí pozici mají díky čistému kontu na domácím trávníku fotbalisté pražské Slavie. Co o hvězdném soupeři sešívaných před odvetným zápasem nevíte?

Pohádka se zlatým koncem i tragický pád letadla
Aktuálně třetí tým Premier League hraje nejvyšší anglickou soutěž od sezony 2014–15, kdy postoupil z Championship. Hned v ročníku 2015–16 pak tehdejší parta trenéra Claudia Ranieriho dosáhla prvotřídní senzace.

Mahréz, Kanté, Vardy a další za sebou nechali veškerou konkurenci a vybojovali dosud jediný anglický titul v historii klubu. Tehdy se říkalo, že šlo o nejpřekvapivější sportovní událost, která se kdy ve Velké Británii stala.

Může se tedy zdát, že jsou lišky (The Foxes) v této dekádě na vrcholu svých sil. Historie klubu ale sahá mnohem dál, však byl také založen už roku 1884. Leicester je tedy starší i než obě pražská S.

V letech 2010–18 klub podporoval jeho majitel thajský miliardář Vičaj Srivadtanaprapcha, který dokázal fotbalisty motivovat právě k jejich úspěchům v Premier League. Na konci října 2018 ale bohužel zahynul při havárii vrtulníku na parkovišti u King Power Stadium po odletu z fotbalového utkání svého klubu. Od té doby klub řídí jeho syn.

Není žádnou novinkou, že thajský národ anglický fotbal miluje a výrazně jej podporuje, aniž by nutně potřeboval velkou návratnost z reklamy.

Přes Leicester do Barcelony
Jen málokdo možná ví, že za Leicester hrával i legendární anglický útočník a dnes fotbalový expert Gary Lineker (1978–1985). Není divu, že svou bohatou kariéru zahájil právě u Lišek, protože se přímo v Leicesteru narodil. Za svůj mateřský klub nasázel na začátku kariéry 95 gólů ve 194 zápasech.

Až poté přišla mnohem slavnější angažmá v Evertonu, Barceloně či Tottenhamu Hotspur, kde se stal legendou první velikosti. Mimo jiné je právě Lineker autorem jedné z humorných definic fotbalu, která říká, že: Fotbal je hra, kterou hraje dvaadvacet lidí a kterou vždycky vyhrají Němci.

Britský bulvár se chytil nevinného videa
Sešívaní při příležitosti dvojzápasu s Leicesterem připravili speciální video, kde svého soupeře představovali. Nicméně na stejném videu zazněla také trochu přísná slova z úst novináře Jiřího Hoška: „Kasper Schmeichel má problémy s životosprávou. Přísný trenér typu Jindřicha Trpišovského by nejspíš chtěl, aby zhubl pět až deset kilo. Mimochodem co vím, Schmeichel je jediný brankář v Premier League, který nosí pod dresem korzet.“

Tuto zprávu ihned zveřejnil i britský bulvární deník The Sun a Pražané to na ostrovech pořádně schytali. Situace nakonec vyeskalovala natolik, že se za Slavii Praha na Twitteru omluvil i její předseda Jaroslav Tvrdík. „Slavii vedu k výkonnosti, sebevědomí a pracovitosti. Tyto vlastnosti musí současně provázet pokora a respekt. Je mi líto, jak klubové video a slova nezávislého novináře v něm vnímá náš soupeř a jeho fanoušci. Vzájemný zápas je pro nás oslava fotbalu. Nemělo se to stát. Promiňte,“ psal slávistický boss.

V plné palbě do Edenu!
Přestože může mít Leicester priority jinde, nasadil do dnešního mače trenér Brendan Rodgers nejsilnější možnou sestavu. Jeho tým v aktuálním ročníku stále honí tři zajíce – Premier League, postup do Ligy mistrů pro příští sezonu a až pak také Evropskou ligu. Může tak reálně uvažovat, že by se umístil v obrovské konkurenci Premier League do čtvrtého místa, čímž by se katapultoval opět do milionářské soutěže Champions League.

Přes to všechno nasadili The Foxes na prázdném Edenu nejsilnější možnou sestavu včetně brankáře Kaspera Schmeichela, dirigenta Jamese Maddisona a hlavně bombarďáka Jamie Vardyho, který se před pár dny vrátil z marodky.

Z osmé ligy k výšinám. Proti Slavii se ale Vardy vůbec neprosadil
Jamie Vardy je bezesporu největší hvězdou Leicesteru. Provází jej fascinující příběh, kdy se z fotbalového podhoubí dokázal propracovat mezi úplnou elitu. Před lety hrál v osmé nejvyšší soutěži na úrovni našeho okresního přeboru a tréninky nestíhal kvůli náročné práci v továrně na ortézy a dlahy z karbonových vláken. Přes čtvrtou, třetí a druhou ligu se však propracoval do Premier League, v níž debutoval až ve 27 letech. Za Leicester City v nejvyšší soutěži nastřílel 115 gólů během sedmi sezon. Proto byl dnes na Slavii nejsledovanějším mužem na hřišti.

„Na Vardym to stojí v podstatě už od postupu do Premier League. Následovala titulová sezona. Na něj a Schmeichela, kteří po titulu neodešli, se chytají mladí kluci. Ale Vardy tam nebude věčně, takže je potřeba, aby to postupně někdo převzal,“ uvedl v týdnu pro Deník Sport Lukáš Hušek, který působil v mládeži Leicesteru a denně se tam potkával se slavnými jmény.

Momentálně hostuje ze Sparty Praha ve druholigovém Žižkově. Jak připomněl, Jamie Vardy nebo Kasper Schmeichel na rozdíl od N´Gola Kantého, Riyada Mahréze a dalších po senzačním titulu neodešli za lepším a dnes jsou z nich hrající klubové ikony. Pravdou ale je, že proti obraně sešívaných si Vardy příliš nekopl a po hodině se poroučel ze hřiště. Velká poklona pro defenzívu Slavie!

Tielemans nebo Stanciu?
Ve středu pole se po většinu utkání setkávali Youri Tielemans a Nicolae Stanciu, dva bývalí spoluhráči z Anderlechtu Brusel. „Moc často v kontaktu nejsme, ale tentokrát jsme si před naším vzájemným zápasem zavolali. Bavili jsme se o všem možném, nejen o fotbale a zápase,“ prozradil Stanciu už před dnešní bitvou. V samotném utkání se Stanciu s míčem moc nepotkal, než odcházel v 74. minutě z placu, spíše kolem něj balon létal, než že by si jej rumunský šikula užíval na kopačkách. Přesto se prezentoval dvěma střelami – jednou jej vychytal Schmeichel, podruhé pálil z vápna mimo, když mu v dobré pozici trochu zacláněl rozhodčí.

Až odveta, která je na programu příští čtvrtek 25. února na stadionu Leicesteru, oba bývalé spoluhráče rozsoudí, kdo z nich se podívá do osmifinále Evropské ligy.