Slavia trápila Dortmund a odcházela se vztyčenou hlavou. Naváže na sympatický výkon v Barceloně?

píše Pavel Pubal

Milionářská Liga mistrů se vrátila po dvanácti letech zpátky na Slavii a sešívaní proti Dortmundu opět ukázali, že v soutěži rozhodně nejsou do počtu. Po remíze na San Siru s Interem Milán sehráli další zápas se vztyčenou hlavou, ale na body tentokrát nedosáhli. Partii rovného s rovným prohráli po dvou brejcích Hakimího 0:2, ale rozhodně se nemají za co stydět. Můžeme se tak jen těšit na další zápasy Sešívaných, kteří dál žijí svůj sen – po jarním čtvrtfinále Evropské ligy s Chelsea a zisku českého double si nyní dokazují, že nemusí být za otloukánka ani v nejprestižnější klubové soutěži světa. Buďte s námi u toho, jak červeno-bílí píší historii!

Kdo nevidí kvalitu Slavie, nerozumí fotbalu. Hakimí ukázal, o čem je Champions League

Co je snad úplně nejcennější, fotbalistům Slavie se ani před vyprodaným Edenem a proti slavnému Dortmundu nerozklepala kolena. Trpišovského parta ani s Vestfálci neustoupila ze svého stylu, hrála na hranici sebeobětování a svému soupeři se ve všem vyrovnala. Tedy ve všem kromě koncovky, která bohužel ve fotbale rozhoduje o bytí a nebytí. Hned v prvních dvou kolech Champions League ale červeno-bílí ukázali svou vyspělost a naznačili, že ani mezi smetánkou nemusí být jen sparing partnerem ze země fotbalového trpaslíka. Ostatně už loňské putování pohárovým jarem jasně naznačilo, že Evropská liga nemusí být vrcholem tohoto dobře seřízeného stroje. Slávisté opět prokázali, že jsou schopni dostat fyzicky náročným způsobem hry a celoplošným napadáním do úzkých kdejaký evropský velkoklub. Byť mají po dvou kolech jediný bod, ani ve „skupině smrti“ zkrátka zdaleka nejsou do počtu. Slavia zase hrála jako o život, energie, kterou z ní kouč Trpišovský každým evropským zápasem dostává, je až neskutečná, což Slavii umožní srovnat náskok soupeře v dynamice a individuální technice jednotlivých hráčů. Ale výsledek pak – bohužel – určují góly. A to byl tentokrát problém. Pokud něco současné Slavii chybí, je to právě gólový zabiják, který by zúročil snahu a nátlakovou hru celého týmu. Sešívaní měli tři velmi slušné brankové příležitosti, zejména po přestávce stupňovali tempo a občas silný Dortmund „povozili na kolotoči“, ale žádnou ze šancí nedokázali proměnit. A to je třeba říct, že si jich proti BVB vytvořili více, než v prvním kole Champions League Barcelona. Na hrotu útoku však nepochodili ani rychlonožka Tecl, ani následně dlouhán Škoda. Jak naložit s nabídnutou šancí, to ukázal sešívaným jeden z nejtalentovanějších krajních beků současnosti Ašraf Hakimí. Dvacetiletý Maročan, který v Dortmundu hostuje z Realu Madrid, nastoupil netradičně na ofenzivnější pozici křídla a dvěma neskutečně provedenými protiútoky určil možná trochu nešťastný výsledek zápasu – 0:2. „Slavia je pro mě velké překvapení. Viděl jsem spoustu jejích zápasů a hraje opravdu na vysoké úrovni. Kdo to nevidí, je slepý a nerozumí fotbalu,“ vysekl sešívaným poklonu kouč Dortmundu Lucien Favre. Přidal se tak po bok Sarriho či Conteho, kteří před Slavií smekali klobouk v posledních týdnech a měsících.

Fantastičtí diváci a odkaz Karla Gotta, který zase spojil fanoušky. Truchlí se i v Dortmundu

Ve fantastickém světle se předvedli – jak je na evropské scéně jejich dobrým zvykem – se dvěma choreografiemi také fanoušci Slavie Praha. Pro ně bylo velkou výzvou poměřit své hlasivky se slavnými fanoušky BVB, a tak dopředu avizovali, že v Edenu bez ohledu na výsledek nechají plíce. A jak slíbili, tak udělali. Také proto kouč Trpišovský litoval, že si nemohli společně užít alespoň jednu gólovou radost. Nakonec to tedy bylo tak trochu smutné a hořko-sladké loučení s vyprodaným svatostánkem Slavie.

Nutno podotknout, že po celém Česku a Německu se však ve středu neřešil jen zápas Slavie s Dortmundem, ale také truchlivá zpráva o úmrtí našeho dvaačtyřicetinásobného českého Slavíka Karla Gotta, jenž byl i u našich západních sousedů velmi oblíben. Odkaz Mistra tak byl cítit i před samotným zápasem, kdy Slavia uctila památku jeho známými šlágry. Spojitost s Dortmundem také není náhodná, Karel Gott totiž nazpíval v 90. letech hymnu BVB. Ačkoli se to může zdát na první pohled zvláštní, spojení Karla Gotta a Borussie Dortmund nebylo jen tak ledajaké. Jeho klubovými barvami jsou totiž černá a žlutá. A když si k tomu připočtete obrovskou popularitu seriálu Včelka Mája u našich západních sousedů, hned je tu jasné souznění. Německý klub si dokonce v roce 1996 zvolil změněnou verzi písně Die Biene Maja (německá znělka seriálu) pod názvem Schwarzgelb – wie Biene Maja, kterou Karel Gott nazpíval s Norbertem Dicklem, za svou hymnu.

Nejen Camp Nou! Vyrazte s námi do hlavního města Katalánska

Posledním soupeřem, kterého ještě Slavia v základní skupině nevyzvala, je Barcelona. Hlavní město Katalánska, to ale není jen Messi a nejlepší světový fotbal. Spojte letecký zájezd se Slavií do Barcelony a na Camp Nou třeba s návštěvou nejslavnější evropské katedrály Sagrada Familia, zkřiveného domu La Pedrera podle architekta Antoni Gaudího nebo bulváru La Rambla, který je hlavní turistickou, zábavní a nákupní ulicí v Barceloně. Pokud s námi vyrazíte, garantujeme vám, že si odvezete zážitky, na které nezapomenete. Hlásíme poslední volná místa, tak neváhejte a poleťte s námi.

První dvě kola milionářské soutěže ukázala mnohé a také další zápasy rozhodně nabídnou famózní podívanou. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!