Ondřej Kolář na palubě aneb Vše, co potřebujete vědět o bitvě s Arsenalem

Na čtení následujícího textu vám stačí 5 minut

Ještě uvidíme, ale s týmem letí,“ uvedl o možnosti návratu brankářské jedničky Slavie Praha Ondřeje Koláře asistent trenéra Zdeněk Houštecký. Zajímá vás vše o dvojzápase mezi Arsenalem Londýn a Slavií Praha, nebo si chcete třeba zasoutěžit o ceny, které naleznete na našem FAN shopu? Čtěte následující blog a sledujte naše sociální sítě!

Hledá se stoper pro Slavii

Velkou komplikaci ohlásila Slavia ještě před odletem. Kromě Ondřeje Kúdely není v Londýně ani Simon Deli, který byl pozitivně testován na Covid-19. Z klasických stoperů je k dispozici jen David Zima, protože Taras Kačaraba (jenž hrál o víkendu v Brně) není zapsaný na soupisce pro Evropskou ligu. „Když jsme se dozvěděli, že Simon nebude moct, každému z nás skočila do hlavy nějaká sestava. Teď se o tom budeme bavit s hráči, budeme se radit uvnitř trenérského týmu. Věříme, že budeme mít šťastnou ruku,“ uvedl asistent Houštecký pro klubovou televizi. S absencemi se musí obejít minimálně v prvním utkání i Arsenal. V posledním ligovém kole chyběli manažerovi Mikelu Artetovi i klíčoví hráči jako Bukayo Saka, Emile Smith Rowe či Granit Xhaka, v první půli pak musel odstoupit zraněný krajní bek Kieran Tierney.

Oslabení v Brně i potupa Arsenalu s Liverpoolem

Na poslední ligové vystoupení nebudou rádi vzpomínat fotbalisté Slavie ani Arsenalu. Sešívaní ani napodruhé v sezoně nedokázali porazit o záchranu bojující Brno. Po brzkém vyloučení brankáře Matyáše Vágnera hráli dlouho v oslabení, nakonec v moravské metropoli vyválčili alespoň bod za bezbrankovou plichtu. Na jejich suverénním vedení ve Fortuna:lize se nic nemění. To Kanonýry čekal o víkendu ještě těžší kalibr. Trápící se Arsenal doma podlehl mistrovskému Liverpoolu 0:3. Arsenal za první poločas vyprodukoval jedinou střelu, což se mu v domácím ligovém utkání stalo naposledy v listopadu 2015 proti Tottenhamu. Manšaft ze severu Londýna se potýká s krizí, de facto jedinou možností, jak se dostat do evropských pohárů i pro příští sezonu, je vyhrát Evropskou ligu. Cesta tedy vede právě přes družstvo Jindřicha Trpišovského.

Dobrá zpráva pro Slavii? Aubameyangovi zvlhl střelecký prach

Vytýkán je i přístup kapitána Pierra-Emericka Aubameyanga. Gabonskému snajprovi to letos nepálí jako v předchozích letech. Na hřišti se herně i střelecky trápí. Přesto si na něj musí dávat improvizovaná obrana sešívaných velký pozor. Dalšími hrozbami jsou jistě klasická devítka Alexandre Lacazette nebo mladý špílmachr na hostování z Realu Madrid Martin Ødegaard. Mezi tyčemi si spolehlivě počíná německý reprezentant Bernd Leno, který ale v národním týmu celkem logicky nedostává výrazné příležitosti přes Manuela Neuera a Marca-Andre ter Stegena.

Historický debakl na Emirates a cenná domácí plichta

Slavia a Arsenal se potkaly naposledy roku 2007, kdy se sešívaní vůbec poprvé podívali do věhlasné Ligy mistrů. Na Emirates Stadium tehdy červenobílí v říjnu utržili historický debakl 0:7, pod který se svými góly podepsali i takoví borci jako Fabregas, Walcott nebo Hleb. Rosický šel do zápasu jako střídající hráč ve druhé půli. Pražská odveta v listopadu už pro Slavii dopadla mnohem lépe. Arsenal, vědom si své pozice v tabulce, nasadil do utkání převážně náhradníky a domácí vybojovali cennou plichtu 0:0. Parta kolem Martina Vaniaka, Mateje Krajčíka, Mickaela Tavarese, Tijaniho Belaida nebo dnešního vedoucího mužstva Stanislava Vlčka tehdy skončila v základní skupině třetí za první Sevillou a právě druhým Arsenalem, čtvrtá byla Steaua Bukurešť.

Česká stopa v Arsenalu aneb Když milujete fotbal, milujete Rosického“

Tomáš Rosický. Žádné jiné jméno vás snad ani nemůže napadnout jako první, když zavzpomínáte na české fotbalisty v Arsenalu. „Malý Mozart“ u Kanonýrů působil deset sezon v letech 2006–2016! Když se pak o dva roky později na Spartě loučil s kariérou exhibičním zápasem, dorazila mu vzdát hold i velká jména Arsenalu jako Robin van Persie, Jens Lehmann, už zmíněný Cesc Fabregas a další. „Když milujete fotbal, milujete Rosického,“ říkával rád nejdéle sloužící manažer klubové historie Arsenalu Arséne Wenger. Dnes už se Rosický věnuje funkcionařině ve službách rivala Slavie na Letné, kde zastává funkci sportovního ředitele.

Petr Čech proti svým ve finále Evropské ligy

Z trávníku už se přesunul do kanceláří také brankář Petr Čech, jenž v Arsenalu dochytával svou bohatou kariéru v letech 2015–2019. Na závěr si střihl pikantní finále Evropské ligy proti Chelsea, kde předtím během jedenácti let zaznamenal své největší úspěchy. Následně se přesunul dělat funkcionařinu zpátky právě na Stamford Bridge.

Michal Papadopulos u posledního titulu

Mnozí už ale možná nepamatujete, že v Arsenalu pod Wengerem působil na začátku své kariéry také Michal Papadopulos, který dodnes působí na tuzemských prvoligových trávnících v barvách Karviné. Pětatřicetiletý rodák z Ostravy, jehož matka je Češka a otec Řek, byl v Arsenalu na ročním hostování v sezoně 2003–2004. V nabitém kádru do Premier League ani jednou nenastoupil, hrál jen v pohárových zápasech, přesto si může říct, že v jedné kabině seděl s takovými legendami jako Thierry Henry, Dennis Bergkamp či Robert Pires. Byl u toho, když Cesc Fabregas vstřelil svoji první branku za Arsenal. A byl součástí týmu, kterému šéfoval Arséne Wenger, když Arsenal vybojoval svůj poslední titul – tehdy navíc bez jediné porážky!

Vstříc historickému úspěchu

První zápas čtvrtfinálového dvojzápasu se hraje ve čtvrtek 8. dubna od 21 hodin na londýnském Emirates Stadium, odveta je na programu o týden později v Edenu. Ve hře je historický počin – od rozpadu federace hrál český tým semifinále nějakého evropského poháru jedinkrát. A byla to právě Slavia s Girondins Bordeaux v roce 1996. Vidina úspěchu navíc v podání party kolem Jindřicha Trpišovského může sahat ještě dál. Vždyť vítěz dvojzápasu narazí na lepšího z dua Dinamo Záhřeb – Villarreal. Jak Arsenal, tak Slavia už v letošním ročníku porazily při vší úctě k nim i silnější celky.

Přejít do FAN shopu