Slavia a Plzeň – vyloučení, góly, emoce!

5 minut čtení
píše Ladislav Harsányi

Ze soubojů Slavie proti Plzně se v posledních sezonách stal oficiálně šlágr ligy. Odráží se to také na zápasech samotných. Nechybí pěkné akce a krásná kulisa, ale také spousta vyloučení či občasná nevraživost mezi realizačními týmy. Jinými slovy, tenhle zápas přináší všechno.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Slavia – Plzeň 2:0 (31. října 2021)

Plzeň nejenže inkasovala dva góly, ale také dostala tři červené karty! Tu první viděl v 11. minutě Radim Řezník. Domácí využili v 65. minutě přesilovku o jednoho muže a vstřelili vedoucí gól. V 81. minutě byl vyloučen Luděk Pernica. A nakonec inkasoval dvě žluté karty Jhon Mosquera. Slavia potrestala na 2:0 druhým gólem v 5. minutě nastavení.

Autor branky Michael Krmenčík, bývalý hráč Plzně, slavil gól až příliš okázale a gestikuloval směrem k hostujícím fanouškům. Po závěrečném hvizdu odmítl plzeňský trenér Michal Bílek podání ruky. Kolumbijec Mosquera po zápase obvinil z rasistických narážek asistenta trenéra Slavie Pavla Řeháka, který ho měl nazvat opicí.

Plzeň – Slavia 1:1 (3. dubna 2022)

Před zápasem vedla Plzeň tabulku o jediný bod před Slavií. Po nudném prvním poločase a opatrné hře na obou stranách se hosté ujali vedení ve 48. minutě zásluhou Ondřeje Lingra, v 85. minutě pak perfektní hlavičkou vyrovnal Tomáš Chorý. Ani tento zápas se neobešel bez vyloučení, v 85. minutě obdržel červenou kartu domácí Pavel Bucha.

Slavia – Plzeň 1:1 (1. května 2022)

Na první máj byl v 32. kole na programu duel těchto soupeřů. V tabulce skupiny o titul vedla Plzeň nad Slavií o dva body. Podruhé za sebou v jejich duelu pískal duel rozhodčí z Polska, tentokrát Bartosz Frankowski. Góly padly až v nastavení – a oba z penalt: první proměnil domácí Ondřej Kúdela, v šesté minutě prodloužení vyrovnal z bílého bodu Jean-David Beauguel.

Opět padla i červená karta, tentokrát pro asistenta trenéra Slavie Jaroslava Köstla za zakopnutí míče. Hostující hráči si stěžovali na chování domácího publika, majitel Viktorie Adolf Šádek se neudržel a ukázal směrem k tribunám prostředníček. Klub se poté za toto nemístné gesto omluvil. Viktoria vyhrála zbývající tři zápasy a stala se mistrem, Slavia na ni ztratila sedm bodů.

Plzeň – Slavia 3:0 (18. září 2022)

Hned v úvodu zápasu, ve 2. minutě, viděl červenou kartu stoper Slavie Eduardo Santos (šestý vyloučený hráč v posledních pěti zápasech těchto týmů!) a domácí se po penaltě ujali vedení zásluhou Tomáše Chorého. Viktoria využila početní převahu ke vstřelení dalších dvou branek a hladce zvítězila. Po devíti neúspěšných pokusech v lize se jim tak konečně podařilo soupeře porazit, čímž se v tabulce utekli na šest bodů.

DALŠÍ KONTROVERZE

Pomsta dlažební kostkou

Při derby s Plzní v říjnu 2010 se u jednoho z vchodů do Edenu strhla rvačka vyvolaná fanoušky hostů. Slávisté se tehdy přesunuli ze severní tribuny na jižní a oba tábory se do sebe chtěly pustit, ale oddělil je plot. Po zápase vletěla do davu odcházejících plzeňských fanoušků dlažební kostka. Do hlavy ji dostal fanoušek Vlastimil Kovář. Měl zlomenou lebeční kost, která musela být vyztužena titanovou destičkou. Několik dní strávil na jednotce intenzivní péče. Tento incident byl asi hlavním spouštěčem rivality a nenávisti mezi oběma tábory fanoušků.

Vandalismus v tréninkovém centru

Zápasu mezi Slavií a Plzní v roce 2019 předcházela „návštěva“ vandalů v Luční ulici v Plzni, kde se nachází tréninkové centrum Viktorie. Jen několik dní před duelem posprejovali budovy, zdi a ploty černo-červenými nápisy „Smrt Plzni“ s podpisy SKS Hool‘s a RWD Slavia. Objevily se také nápisy „v neděli chcípnete“. Na jednom ze sloupů umělého osvětlení byla zavěšena figurína oběšence v plzeňském dresu. Škoda se vyšplhala na zhruba 150 tisíc korun.

poničené tréninkové centrum Plzně, zdroj: idnes.cz

Za pár dní se tyto dva týmy střetnou opět. A opět půjde o titul. Buďte u toho s námi!

👉 Slavia Praha – Viktoria Plzeň (vstupenka s ubytováním)
👉 Finále Evropské konferenční ligy 2023 v Praze
👉 Kompletní nabídka fotbalových zájezdů