Šlágrem souboj Bílého baletu a Citizens! Zkrotí obrana Atlética trojzubec Liverpoolu?

píše  Pavel Pubal

Nejprestižnější klubová soutěž Evropy už zná své rozlosování pro osmifinále a hned od prvního kola vyřazovací fáze se máme na co těšit. Šlágrem bude dvojzápas Realu Madrid s Manchesterem City a obhájce titulu z Liverpoolu dostal do cesty nebezpečné Atlético Madrid. Jediným českým hráčem, který může alespoň teoreticky pomýšlet na zisk ušatého poháru, protože žádný jiný si osmifinále Ligy mistrů nezahraje, je Patrik Schick. Český útočník, který hostuje z AS Řím v německém Lipsku, narazí se svým Red Bullem na anglický Tottenham.

 

Základní skupiny bez překvapení. Ostrouhal jen Ajax a Atalanta přepisovala historii

Úvodní fáze letošního ročníku Ligy mistrů, který vyvrcholí na olympijském stadionu v Istanbulu, v konečném výsledku nenabídla žádná extrémní překvapení. Osmifinálové dvojice jsou složeny z klubů pěti elitních fotbalových velmocí a nejlepších evropských klubových soutěží. Po čtyřech zástupcích mají Anglie (Chelsea Londýn, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur) a Španělsko (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Valencie), po třech Itálie (Atalanta Bergamo, Juventus Turín, Neapol) a Německo (Bayern Mnichov, Dortmund, Lipsko) a dva Francie (Olympique Lyon, Paris Saint-Germain).

Jarní fáze evropských pohárů už se tedy obejde bez české účasti. Náš jediný zástupce, mistrovská Slavia, sice ohromil fotbalovou veřejnost svými výkony a neúnavným herním stylem, ale doplatil na koncovku a vybojoval ze šesti zápasů pouhé dva body. S předstihem tak bylo jasné, že se sešívaných evropské jaro už týkat nebude. O poznání více ale bolí vypadnutí z Ligy mistrů loňského semifinalistu Ajax Amsterdam. Jeho konec v milionářské soutěži oplakal hned na trávníku i její bývalý lídr Frenkie de Jong, když se tuto zprávu dozvěděl po skončení zápasu za svého současného zaměstnavatele Barcelonu. Ajax doplatil na nejvyrovnanější skupinu, kde nestačil na Valencii s Chelsea. Oba konkurenti získali o jediný bod více. Loňský semifinalista si může zchladit žáhu alespoň v Evropské lize. Tam mu bude stát v cestě španělské Getafe.

Naopak euforie zavládla v Atalantě Bergamo. Nováček nejprestižnější soutěže začal svou premiérovou účast třemi porážkami a všichni ho odsuzovali. Houževnatí Italové, kteří do Ligy mistrů přinesli svěží vánek, pak ale vybojovali ze zbývajících tří utkání sedm bodů a nakonec z postupových míst odsunuli Šachtar Doněck a Dinamo Záhřeb. Vůbec poprvé v historii tak postoupil tým, kterému po třech kolech svítila na kontě nula. Celé město z Lombardie tímto úspěchem žije. Je to zkrátka historická událost.

Stoprocentní bilanci měl v základní skupině pouze německý gigant Bayern Mnichov, který v průběhu podzimu po nepřesvědčivém startu do Bundesligy odvolal trenéra. Přesto projel béčko jako jediný se stoprocentním ziskem 18 bodů. Dvakrát porazil Tottenham Hotspur, Olympiakos Pireus i CZ Bělehrad. Bez porážky skupinovou fází prošli také fotbalisté Paris Saint-Germain (5–1–0), Juventusu (5–1–0), Barcelony (4–2–0), Manchesteru City (4–2–0) a Neapole (3–3–0).

Pep Guardiola narazí ve svého tradičního soupeře

Tento zápas upoutá bezesporu největší pozornost. Zase se na titulní stránky vrátí otázka, zda je lepší španělský, nebo anglický fotbal. Real Madrid vyzve v souboji dvou velikánů Manchester City. Trenér Pep Guardiola tak opět narazí na svého tradičního soupeře, proti Bílému baletu už koučoval své týmy sedmnáctkrát, s nikým jiným se v trenérské kariéře nepotkal častěji. Real v posledních týdnech zase nabírá na obrátkách a chce se vrátit na trůn pro evropské šampiony. Pomoci jim v tom má také gólman Courtois, kterému se vrátila po nepřesvědčivé první sezoně vynikající forma z Chelsea. A nyní se na Ostrovy zase vrátí, tentokrát už jako soupeř. Citizens zatím na svůj triumf v Lize mistrů čekají. Po slibném startu do sezony se Guardiolovi nakupila zranění a následoval pokles výkonnosti. Aktuálně tak tým z modré části Manchesteru zaostává v anglické lize za Liverpoolem, ale Guardiola se jistě postará o to, aby byl jeho tým proti Realu zase v nejlepší možné formě.

Liverpool se vrací na Wanda Metropolitano. Chelsea může zbrojit na trhu a Bayern shání trenéra!

Atlético Madrid versus Liverpool. Propracovaný defenzivní systém se smrtícími protiútoky versus nejlepší ofenzivní trio světa. Diego Simeona versus Jürgen Klopp. To všechno nabídne v tomto úchvatném dvojutkání hned osmifinále ligy šampionů. Právě na novém stadionu Atlética vybojoval v poslední sezoně Liverpool prvenství v Lize mistrů a nyní se na Wanda Metropolitano zase po pár měsících vrátí. Dokáže potvrdit svou dominanci z anglické ligy, kde pláchl i bohatým šejkům z Manchesteru City? Nebo ho zkrotí jeden z nejlepších gólmanů světa Jan Oblak se zázračným ofenzivním diamantem Joao Félixem. To si nemůžete nechat ujít!

Dalším tahákem bude souboj londýnské Chelsea a jediného stoprocentního týmu základních skupin Bayernu Mnichov. V květnu 2012, kdy u toho byl v barvách Blues i Petr Čech, Chelsea právě v Allianz Aréně domácí finalisty přemohla. Bavorský klub tak bude mít obrovskou touhu jí to po letech vrátit. Chelsea pod trenérem Lampardem omladila kádr a lídry mužstva se pomalu stávají také mladíci Mount s Abrahamem. Blues navíc budou moci od ledna zase nakupovat, tak uvidíme, zda přivedou nějaké velké jméno. Bayern zase půjde do osmifinále dost možná s novým koučem, po odvolání Nika Kovače ho zatím vede dočasně Hans-Dieter Flick.

Kompletní rozlosování osmifinálových bojů

Los byl upraven počítačem tak, aby na sebe nemohly v osmifinále narazit dva týmy ze stejné země, ani soupeři ze základních skupin. První zápasy se hrají 18. a 19. února a 25. a 26. února. Druhé týmy v základních skupinách (v losu uvedeny jako první) začínají doma:

Borussia Dortmund – Paris Saint-Germain, Real Madrid – Manchester City, Atalanta Bergamo – Valencia, Atlético Madrid – Liverpool, Chelsea Londýn – Bayern Mnichov, Olympique Lyon – Juventus, Tottenham Hotspur – RB Lipsko, Barcelona – Neapol.

 

Už nyní pro Vás chystáme mnoho dalších zájezdů na nejzajímavější duely ze světa toho nejlepšího fotbalu. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!