Serie A 2017/2018: Milánská renesance a velká bitka o Scudetto

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk

Pro každou ligu je dobré, pokud o titul soupeří více mužstev. Hegemonie Juventusu se už rozpustila. Neapoli vždy něco chybělo, kluby z Milána si procházely peklem. Boj AS Řím z uplynulé sezóny byl pouze platonickým drážděním bílo-černého chřestýše. Juventus v Itálii prostě neměl konkurenci. Mohl koupit koho si usmyslel a oslabit tak kteréhokoliv soupeře. Ale nová sezóna dává naději na tvrdý boj o titul. Karta se začíná jemně obracet, v Turíně určitě nevládne spokojenost s obrovským kapitálem, jež ovládl AC Milán.

Oživení zašlé slávy a hon na Starou dámu

Juventus doma vládne, v Lize majstrů mu však chybí nějaký ten krůček. Může to být také slabší konkurence na domácím trhu. Allegri ví, že v letošním roce musí tým také posílit. Dosud se zbavil problémových chlapců. Alves už odpočívá v Paříži, Bonucci šokoval přestupem do AC Milán. Na oplátku se Mattia Di Sciglio pohyboval opačným směrem. Natrvalo se v Turíně usadí Cuardado s Benatiom. Higuaín a Alexa Sandra lákají do Chelsea Londýn a vzduchem létají velké částky. Juve zatím ohlásil pouze jednu opravdovou posilu. Na hostování s opcí přichází Douglas Costa, rychlík z Mnichova.

costa juventus

Vítězem léta je zatím červeno-černý klub z města módy – AC Milán. Kromě Bonucciho jejich mužstvo posílil Calhanoglu, Andre Silva, Conti, Musacchio, Ricardo Rodriguez, Lucas Biglia a Franck Kessel. Nepochopitelné hostování Boriniho se v tomto směru nelze považovat za posilu. Nových hráčů přišlo hodně, proto musel udělat prostor i Ďuro Kucka, který nabral směr Turecko. Fanoušci AC se jednoznačně mají na co těšit a vypadá to tak, že si konečně se svým klubem užijí boj o čelo tabulky. San Siro bude pro hosty velmi horké. A hlavně zápas s Juventusem hodně napoví o tom, zda může AC útočit na titul už tento rok. Stihnou se nové posily sehrát dostatečně včas na to, aby zdolali nejsilnější mužstvo v zemi? Jak už bývá zvykem, tento souboj si vychutnají živě stovky Čechů prostřednictvím autobusového a leteckého zájezdu.

ac milano team foto

Inter opět mění trenéra, Spalletti po vyhazovu z Říma dlouho bez práce nezůstal. Začal se pomalu zbavovat hráčů, kteří příliš nepřesvědčili. Banega se vrací do Sevilly, na jeho místo přijde Borja Valero. Milan Škriniar opět podporuje obranné rady. Zdá se, že pokud chcete být vůdcem obrany slovenského zastoupení, jméno musí začínat písmeny ŠKR. Mladý stoper si kromě podzimního vrcholu kvalifikaci o MS 2018 v Rusku užije i říjnové Derby della Madonnina na San Siru.

skriniar inter dres

Cílem Neapole před každou sezónou je odolat nabídkám na prodej Marka Hamšíka. Kolem něj pomalu doplňují mužstvo. Milik je už v pořádku, takže Mertens se může vrátit na křídlo a Adam Ounas z Bordeaux a Marko Rog z Dinamo Zagreb přidali bonus. Zápasy Partenopei proti Staré dáme byly vždy vybičované. Higuaín se vrátí podruhé na místo činu a Hamšík ví, že pokud chce jeho mužstvo vyslat silný signál, je třeba namaškrteného soupeře srazit na kolena. Neapolská půda bude horká i začátkem prosince, to si můžete být jisti.

neapol oslava po zapase

Římané vstupují do první sezóny bez Tottiho. Salah už bude drát trávník v barvách Liverpoolu, ale klub z věčného města je zatím rád i za to, že v kádru udržel Džeka a Nainggolana. Zadní rady posílily Fazio z Tottenhamu a Ježíše z Inter Milán. Do ofenzívy nakonec přišel i Patrick Schick.

Na co se těšit

Italská liga má jednu obrovskou výhodu. Její stadiony máme doslova před nosem a po letech dominance jednoho klubu do ní znovu začínají téct peníze. Velké značky stále lákají a neexistuje větší výzva, jak vrátit gigantům zašlou slávu. Navíc je to země, která fotbalem žije a i když nemá ty nejmodernější stadiony na světě, má svoji atmosféru, pro niž ji ročně navštěvuje stále více a více fanoušků z celého světa.

Otázky na začátku nové sezony jsou jasné. Může Juventus odolat AC Milán? Vypadne Neapol ze stínu? Nakopne se Inter konečně k výkonům, na jaké byly fanoušci zvyklí? Uspěje zástupce Serie A i v evropské soutěži? Nebo se stane zázrak a ligu vyhraje například AS Řím v první sezóně bez Tottiho?

Musíme ještě chvíli počkat na odpovědi, první zápasy poskytnou spoustu zpětné vazby. Ty nejlepší si však můžete užít živě. Ve staré dobré Serie A. Lize, v níž před lety hrávala ta největší esa světového fotbalu. Proč by se to nemohlo v blízké době zopakovat?

Kompletní nabídku zájezdů na Serii A najdete ZDE.

san-siro-milan-juve