Senzační obraty a anglická nadvláda nad evropským klubovým fotbalem

píše Pavel Pubal

 Co se to letos v té Lize mistrů děje? Senzace za senzací, pohřebiště favoritů a roztrhané tikety sázkařů. Letošní Liga mistrů nabízí jeden z nejatraktivnějších ročníků své historie, do finále postupují po famózních obratech v odvetách fotbalisté Liverpoolu a Tottenhamu, i když už se jejich šance zdály být v troskách.

 Právě Kloppovi svěřenci si zopakují loňské finále, ve kterém podlehli Realu Madrid, Spurs zažijí první zápas o ušatý pohár ve své historii. Kdo tedy získá právo nazývat se nejlepším klubem starého kontinentu a převezme vládu nad evropským klubovým fotbalem po Realu Madrid, vítězi posledních tří ročníků? Finále se hraje 1. června na stadionu Wanda Metropolitano, domovském stánku Atlética Madrid. Pojeďte s námi!

Kat Barcelony Alisson Becker!

Messi letos Ronalda v počtu titulů nedožene

Odveta semifinále mezi Liverpoolem a Barcelonou měla být jen formální záležitostí. Katalánci doma na Camp Nou vyhráli 3:0 a Kloppovu týmu navíc v odvetě chyběli ofenzivní lídři Mo Salah a Roberto Firmino. Na první pohled beznadějná situace. The Reds se ale nevzdali, podle svého motta „You Will Never Walk Alone“ jako jeden muž smázli Barcelonu 4:0 a vyřadili ji z letošního ročníku Ligy mistrů. Katalánci ztratili dobře rozehraný dvojzápas podruhé během posledních dvou sezon a opět u toho byl brankář Alisson Becker – loni ještě v barvách AS Řím, letos už jako jeden z nejdražších gólmanů historie v dresu Liverpoolu.

Zatímco britská média označila obrat fotbalistů Liverpoolu za zázračný a vyzdvihovala výkon mužstva trenéra Jürgena Kloppa, španělský tisk přišel s tvrdou kritikou katalánského celku. Mluvilo se o historickém selhání. Nit média nenechala suchou ani na kapitánovi Lionelu Messim, který dal v prvním utkání dvě branky, ale v odvetě se ze hřiště vytratil právě v klíčové fázi, kdy Barcelona ztrácela půdu pod nohama. Tím pádem tak Messi navíc přišel o možnost vyhrát Ligy mistrů popáté v kariéře a dohnat tak v počtu trofejí svého rivala Cristiana Ronalda, který získal ušatý pohár jednou s Manchesterem United a čtyřikrát s Realem Madrid. Mimochodem – rekordmanem je se šesti tituly Francisco Gento, který se radoval v padesátých a šedesátých letech minulého století pokaždé s Realem Madrid.

Tři góly za poločas?

Pro Lucase Mouru žádný problém

Vyřazením Barcelony a senzačním obratem ale pohádkové příběhy v semifinále Ligy mistrů ani zdaleka nekončily a my můžeme jen děkovat fotbalovému Bohu, že dokázal přinést na stadiony i do domácností po celé planetě v tomto týdnu takové emoce. Ajax v prvním utkání vyhrál na novém stadionu Tottenhamu 1:0, a to ještě nastřelil Brazilec Neres tyč. V odvetném domácím zápase navíc Holanďané vedli 2:0, takže Spurs museli dát tři góly. Na první pohled další bezvýchodná situace. Opět se ale stalo neskutečné. Po přestávce „Kohouti“ skutečně otočili výsledek třemi přesnými zásahy a o všechny se postaral brazilský hrdina Lucas Moura – 3:2. Dojatý kouč Pochettino padl v slzách na trávník a jeho tým se mezi tím radoval z historického postupu do finále.

Když se jeden přepočte…

aneb pohádkové příběhy v Lize mistrů

Fotbal píše i mnohdy až pohádkové příběhy, které by možná nevymyslel ani režisér s tou nejbujnější fantazií. Občas se prostě stává, že se fotbalista nechytí ve svém klubu a po přestupu do jiného prostředí rázem ožije. A také na podobné příběhy bylo semifinále Ligy mistrů velmi bohaté. Takový Brazilec Lucas Moura, třígólový hrdina středečního semifinále, se dlouho pokoušel přes věhlasnější fotbalisty prosadit v nabitém kádru Paris Saint-Germain. S bohatým francouzským klubem se nikdy do závěrečných kol nedostal, navíc nebyl tak vytěžovaný, a proto se rozhodl pro přestup do Tottenhamu, se kterým si nyní zahraje o ušatý pohár. Opačným případem je jeho krajan Coutinho, který si možná drbe hlavu za své rozhodnutí z roku 2018, kdy přestoupil z Liverpoolu do Barcelony právě z toho důvodu, že chtěl vyhrát Ligu mistrů. A dál už tento příběh asi znáte, tradiční anglický klub čeká po Coutinhově odchodu druhé finále v řadě…

Neskutečná cesta pak provází dva fotbalisty, kteří v květnu 2016 sestoupili s jejich tehdejším zaměstnavatelem Newcastlem z Premier League do druhé nejvyšší soutěže Championship. O tři roky později Moussa Sissoko a Georginio Wijnaldum postupují s Tottenhamem a Liverpoolem do finále Ligy mistrů, kde nastoupí tváří v tvář proti sobě.

Nadvládu převzal anglický fotbal

Sobota, 1. června 2019 – stadion Wanda Metropolitano v Madridu. Právě k tomuto datu a místu bude vzhlížet celá fotbalová Evropa. Nový stadion Atlética Madrid pojme 67 829 diváků, buďte jedním z nich a vyrazte s námi za vrcholem klubové sezony! Real Madrid, vítěze posledních tří ročníků UEFA Champions League, vystřídá na evropské trůnu anglický tým. Bude jím Liverpool, nebo Tottenham? Už nyní je jasné, že Angličané ovládnou obě nejprestižnější klubové soutěže, protože se vůbec poprvé v historii fotbalu stalo, že týmy z jedné země obstarají kompletní finále obou soutěží. O Evropskou ligu se utká Arsenal s Chelsea. Hned tři ze čtyř týmů jsou navíc z jednoho města. V Londýně mají být právem na co hrdí.

Už nyní pro Vás chystáme zajímavé formy zájezdů na vrchol evropské sezony, abyste mohli i na vlastní oči sledovat, kde převezme vládu nad evropským fotbalem po Bílém baletu. Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku a stačí si jen vybrat!