Schick, Ondrášek i Vydra pálí ostrými. Na koho se bude spoléhat trenér Šilhavý? EURO 2020 se blíží!

píše Pavel Pubal

V červnu tohoto roku propukne velké fotbalové šílenství. Čtyři roky utekly jako voda a je tu EURO 2020, které se letos uskuteční nově na fotbalových stadionech ve dvanácti zemích po celém kontinentu. Na přehlídce nejlepší evropské kopané nebude chybět ani tradiční účastník – česká reprezentace pod vedením kouče Šilhavého. Naši sehrají dva úvodní zápasy ve skotském Glasgow a následně uzavřou skupinovou fázi v londýnském svatostánku ve Wembley. Buďte u toho s námi! Už nyní na vás čeká bohatá nabídka cestovní kanceláře Fotbal Tour!

Na přípravu za Beckhamem

Přestože ještě pár měsíců do vrcholné akce roku schází, trenér Jaroslav Šilhavý už spřádá plány, jak sestavit konečnou nominaci. Ať už se nakonec rozhodne jakkoliv, český fotbal momentálně vzpruhu a jednotnou podporu sakra potřebuje. A přestože čeští reprezentanti v právě skončené kvalifikaci střídali zářné pasáže s matnými a nepřesvědčivými výkony, dopadlo to dobře. Tak proč by stejně nemohl dopadnout i samotný šampionát?

K přípravě na EURO vyrazí fotbalisté národního týmu už na konci března za teplem – konkrétně do zámoří, přímo do komplexu slavného Davida Beckhama. Sehrát by tam měli dvě přípravná utkání proti Mexiku (26. března v Charlotte) a Hondurasu (29. března v Miami). Následně je čekají ještě přípravné zápasy před šampionátem – 4. června v Itálii a 7. června doma proti Rakousku. Samotné mistrovství Evropy zahájíme 15. června v Glasgow, kde vyzveme vítěze play off Ligy národů (Skotsko nebo Izrael). Následně se na stejném místě utkáme 19. června s Chorvatskem a skupinu zakončíme 23. června po přesunu do Anglie ve Wembley proti tamnímu hvězdami nabitému Albionu. Každý fanoušek si tak jistě přijde na své!

Hampden park, Glasgow

Jak bude vypadat konečná nominace? Na útočníky bude spolehnutí!

Základ nominace na evropský šampionát budou jistě tvořit hráči z úspěšné kvalifikace. Samotné mistrovství ale začne až 12. června a za nadcházející měsíce se ještě může stát cokoliv. V současnosti však má kouč Šilhavý z čeho vybírat. Není to tak dávno, co považovali mnozí experti za největší slabinu národního týmu post útočníka. Hvězdám minulosti Janu Kollerovi nebo Milanu Barošovi už odzvonilo a náhrada nebyla k mání. Chyběl klasický zabiják, který dokáže sám rozhodovat zápasy. Nyní se zdá, že má trenér Šilhavý konečně kam sáhnout. Patrik Schick se po trápení v AS Řím, kde nedostával tolik prostoru, probudil v pravý čas. Na hostování v RB Lipsko se rychle zabydlel a branky v německé Bundeslize střílí po boku hvězdného Němce Timo Wernera jako na běžícím páse. Rychle se tak stal pilířem jednoho z nejlepších německých velkoklubů současnosti.

Další variantou na hrotu útoku může být divočák Zdeněk Ondrášek. Rodák z Kadova u Blatné prožil bouřlivou pubertu. Chvilku mu trvalo, než se srovnal. Také proto dostal první reprezentační pozvánku až ve 30 letech. Rázem ale rozhodl výjimečný kvalifikační duel proti Anglii a oslavil postup na šampionát. Nyní zažívá nejlepší měsíce kariéry. Gólem odstartoval i nový ročník MLS, kde stejně jako loni hájí barvy Dallasu. Ale to v útoku stále není všechno – v posledních týdnech se na Ostrovech daří Matěji Vydrovi, v Turecku se zabydluje veterán Milan Škoda a bez šance rozhodně není ani nedávná reprezentační jednička Michael Krmenčík, který si ale teprve zvyká na nové angažmá v Belgii. Je otázkou, jestli jej nakonec vysedávání na lavičce současného zaměstnavatele nebude stát účast na EURU.

cesko reprezentace euro 2020

Mezi tyčemi uhájí svou pozici Vaclík...nebo ne?

Problém by rozhodně neměl nastat ani mezi tyčemi. Česká brankářská škola se může poslední roky plácat po ramenou. Přestože svou kariéru nedávno ukončil legendární Petr Čech, role jedničky se v kvalifikaci skvěle ujal Tomáš Vaclík ze španělské Sevilly. Na svou šanci čekají další vlčáci, kteří spolehlivě a hlavně pravidelně chytají ve velkých klubech – Jiří Pavlenka (Werder Brémy), Tomáš Koubek (Augsburg) nebo Ondřej Kolář (Slavia Praha). Nejblíže mezi tyče má stále Vaclík, který Šilhavému splatil důvěru a dokázal mu, že je na něho spolehnutí. Nicméně ať ukáže trenér na kohokoliv, neměl by se spálit. Naopak už je nyní jisté, že minimálně jeden z velmi silné čtveřice se na EURO vůbec nepodívá…

Tomáš Vaclík (Sevilla)/Jiří Pavelka (Bremy)

Dalšími opěrnými body naší sestavy byli v kvalifikaci kromě zmíněných Schicka a Vaclíka také stoper Ondřej Čelůstka nebo Tomáš Souček. Oba odehráli jako jediní kompletní porci 720 kvalifikačních minut. Právě Čelůstka je ztělesněním proměny reprezentace, která pod novým koučem nastala – neúnavný bojovník, poctivý urostlý chlap. Nevypustí jediný souboj. Takové typy mají fanoušci rádi. Tomáš Souček prožil hektickou zimu. Dlouho se nevědělo, zda zůstane ještě ve Slavii, nebo odejde do jedné z elitních evropských soutěží. A když odejde, tak kam. Nakonec padla volba na Premier League, kde nyní hájí barvy West Hamu v boji o záchranu. Souček se v novém klubu uvedl velmi slušně, ale k výsledkovému zlepšení Kladivářů zatím jeho výkony nevedly a nyní je dokonce mezi zraněnými. Nejen trenér Šilhavý tak bude další vývoj situace kolem běhavého záložníka pečlivě sledovat. Oporami středové řady mohou být také stálice Vladimír Darida, který se pomalu vrací do sestavy Herthy Berlín, nebo Alex Král. Vlasatý středopolař má za sebou snový rok 2019, kdy se přes Teplice a Slavii Praha dostal do Spartaku Moskva. V Rusku na sebe navíc hned upozornil a už se na něho vyptával i anglický Everton.

Alex Král (Spartak Moskva)

Vrátí se zraněné opory? A čeká nás nominační šok?

Dá se předpokládat, že pokud budou připraveni Bořek Dočkal a David Pavelka, ani jimi trenér Šilhavý nepohrdne a mohou promluvit do složení záložní řady. Pro kapitána národního týmu měl Šilhavý vždycky slabost, byť Dočkal přišel o celou kvalifikaci. Nyní už se vrátil na trávníky, ale jeho výkonnost zatím není ideální. Záležet bude zejména na jeho zdravotním stavu a kondici. Pracant David Pavelka je stále na marodce. Kdo by je v případě potřeby mohl nahradit? Co třeba nastupující generace, dočkají se i někteří hráči z kádru jedenadvacítky? První volbou může být levonohý univerzál Michal Sadílek (20). Ten na podzim pravidelně nastupoval za A tým PSV Eindhoven, ale na jaře zatím šance nedostává. Stejně tak se může vzdalovat možnost posunutí ze lvíčat do áčkového národního mužstva Adamu Hložkovi. Sedmnáctiletý supertalent se na začátku jara svezl se slabšími výkony Letenských. Přesto dostává ve Spartě dost prostoru a nadále patří k velkým příslibům tuzemské kopané. Naopak famózní začátek jara prožívá produktivní záložník Pavel Bucha. Ten pod vedením slovenského kouče Adriána Guľy navázal na velmi dobrý podzim na hostování v Mladé Boleslavi. Může tak být velkým nominačním překvapením.

Bořek Dočkal (Sparta Praha)

Pojeďte s námi podpořit národní tým!

Letošní evropských šampionát nabízí mnoho lákadel. Proto neváhejte a vyražte s námi! Čím dříve si zájezd vyberete a objednáte, tím bude jeho cena nižší. Nejvýhodnější nabídky doporučujeme odebírat ve formě newsletteru. Nejste si jistí, na jaký zápas by váš doprovod vyrazil nejraději? Každý zájezd či vstupenku z naší nabídky můžete darovat také ve formě dárkové poukázky k narozeninám, výročí svatby, Valentýnu, promoci, novomanželům, rodině, důležitému klientovi nebo třeba významnému obchodnímu partnerovi. Stačí si jen vybrat!

TOP nabídka: Autobusem na Česko – Anglie (23.6.2020)!