Sbohem Calderón, vítej Metropolitano!

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk

Růst Atlétika Madrid se nedá popřít, natož zastavit. Odkdy klub přebral Diego Simeone, stal se z něj postrach soupeřů, kterým nevoní nasazení Los colchoneros. Pokud chce být v dnešní době klub úspěšný, potřebuje peníze. A jedním z pravidelných zdrojů je prodej lístků na domácí zápasy. A k tomu samozřejmě potřebujete co největší kapacitu stadionu. Starý Estadio Vicente Calderon se svou 54 tisícovou se kvůli své poloze u řeky a rezidenčních čtvrtí již nedal rozšířit a klub tak musel přemýšlet nad jiným řešením.

Stadion, který roky hledal své místo

Abychom pochopili název stadionu, musíme se nejprve vrátit až do roku 1923, kdy své zápasy na stadionu Metropolitano de Madrid začal hrát fotbalový klub Club Atlético de Madrid. Stánek, který se v roce 1950 pyšnil kapacitou 58 000 diváků klubu dosloužil v roce 1966, kdy se Atlético přestěhovalo na Estadio Vicente Calderon. Důvodem byl mimo jeho stavu i fakt, že Real Madrid v roce 1947 opustil Estadio Chamartín a postavil si nový stánek Estadio Santiago Bernabéu. Fanoušci klubu tehdy protestovali, že klub opouští Centrum a staví stadion na jeho periferií. Stejně tak dělali iv roce 2013, kdy klub ohlásil, že se stěhuje do nového.

Už bývalý stadion Atlética – Vicente Calderón

 

Wanda Metropolitano, stadion s kapacitou 67 000 diváků stojí na periferii Madridu na místě, kde v roce 1994 postavili olympijský stadion známý pod názvem La Peineta. Šlo o malý atletický stadion s jednou tribunou s kapacitou 20 000 diváků, postavený kvůli Mistrovství světa v atletice, které nakonec Madridu vyfoukly Athény. Stadion tak velmi rychle ztratil své poslání a byl svědkem menších sportovních a kulturních akcí, až se v roce 2004 stal nepotřebným a opuštěným.

Druhá šance pro něj nastala v momentě, kdy se Madrid začal ucházet o pořádání Letních olympijských her v roce 2016. Město stadion zakonzervovalo, ale po neúspěchu kandidatury Madridu, která přišla v roce 2009 byl opět v jakémsi zbytečném časoprostoru.

Fotoblog z Madridu

Říká se, že do třetice všeho dobrého. 11. září 2013 ohlásilo Atlético Madrid, že na místě stařičkého stadionu postaví svůj nový domov, který v názvu kromě jména sponzora klubu, společnosti Wanda, ponese i vzpomínku na jejich bývalý stadion Metropolitano.

 

 

Gólový křest od Griezmanna

První zápas v novém odehrály Los colchoneros 17. září 2017 proti Malaze a výhru 1: 0 zařídila největší hvězda klubu. Stadion je pýchou klubu, splňuje ty nejpřísnější normy a divákům poskytuje opravdový komfort obohacen o perfektní atmosféru z tribun. O tu se postaral i fakt, že diváci sedí ještě blíže k hrací ploše, jak tomu bylo na Calderoně. Navíc jako dárek k otevření mu UEFA přidělila čest hostit finále Ligy mistrů v roce 2019. Také máte ten pocit, že Simeone udělá vše pro to, aby tam jeho mužstvo nechybělo?

 

https://youtu.be/zr8F5wkdxwo

Nabídku zájezdů na španělskou LaLigu najdete ZDE.