San Siro: Když je jeden stadion domovem dvou rivalů

Aby dva týmy hrávali své domácí zápasy na jednom a tomtéž stadionu, není zcela unikátní. Například Allianz Arena je domovským stánkem Bayernu i TSV 1860 Mnichov. Je však unikátní, aby dva takové velké týmy jako Inter a AC Milán měli společný stadion. San Siro nebo i Stadio Giuseppe Meazza, jak zní jeho oficiální název, je milánskou nepřehlédnutelnou stavbou. O jeho postavení se zasloužil Piero Pirelli, tehdejší prezident milánského AC. Ptáte se, jestli má něco společného s těmi pneumatikami, které sponzorovaly dlouhá léta Inter? Ano, má. Je to syn zakladatele této úspěšné gumárenské společnosti. To jsou ty krásné paradoxy, které přináší život a fotbal.

San Siro v sezóně 1925/26. Poznali byste ho? (Zdroj: acmilan.hu)

san siro

Nuovo Stadio Calcistico San Siro

Přesně takový byl originální název stadionu v roce 1926, kdy ho dokončili. Ačkoli Italové slovem nešetří, tento název byl i na ně zbytečně dlouhý. Tak ho prostě zkrátili na San Siro, aby měli více času na to, hádat se, zda je lepší AC nebo Inter. A jak přišel stadion k takovému menu? Nehledejte za tím nic rafinovaného. Milánská čtvrť, ve které byl postaven, se jmenuje San Siro.

Přestože první zápas tady AC odehrálo symbolicky proti Interu, ten se tam ještě nechystal stěhovat. Tehdy ještě hrával na stadionu Arena Civica. A jak dopadlo historicky první měření sil těchto dvou rivalů v novém? Inter vyhrál hokejově 6: 3. Teprve od roku 1947 se San Siro stalo domovem i Nerazzurri, v té době se sem mohlo přijít podívat na jeden nebo i oba milánský týmy až 55 tisíc diváků. Byly i takové odvážné plány, které chtěly zvýšit kapacitu na neuvěřitelných 150 tisíc, ale nakonec to zůstalo „jen“ u čísla 85 tisíc.

Pohled na současné San Siro je nádherný

Kousek Anglie v Itálii
Většina italských stadionů měla i populární atletickou dráhu a vlastně ji má i dodnes. Diváci nejsou v takové bezprostřední blízkosti k hráčům a někdy se ta potřebná jiskra zasekne na tartanovém povrchu a nechce jít dál. Právě San Siro se svou původní kapacitou 35 tisíc diváků byl typický anglický stadion bez oválu. Místo, kde jiskra z trávníku bezproblémově skočí i na tribuny.
Zajímavostí je, že první mezinárodní zápas italské reprezentace byl na tomto stadionu odehrán 20. února 1927 právě proti „našemu“ Československu. Remíza 2: 2 v přátelském zápase by zřejmě odešla do zapomnění, ale na premiéry si každý pamatuje. A kdo si nepamatuje, ten se o tom dočte.

Giuseppe Meazza a rivalita mezi týmy
San Siro získalo svůj dnešní oficiální název až v roce 1980. Stadio Giuseppe Meazza používají hlavně fanoušci Interu. Proč? Giuseppe Meazza byl legendou Interu se zajímavým příběhem. AC Milán byl jeho oblíbeným klubem, jenže Meazzova postava nebyla oblíbená mezi trenéry AC, a tak o něj neměli zájem. Prý byl příliš hubený. Kdoví, zda trenéři v Interu v něm viděli potenciál nebo chtěli udělat pouze svému rivalovi přítrž, tak Giuseppeho podepsali. Ten jim důvěru splatil. V letech 1927-1940 nastřílel za Inter 282 branek, aby se sem mohl v letech 1946-47 vrátit a vstřelit další dva góly. Dosud je se svými 284 góly nejlepším střelcem Nerazzurri. A kde byl mezitím? Mimo jiné dva roky hrával i v AC Milán. Přestože hrál v obou klubech, oficiálním jménem volají tento stadion mnohem raději fanoušci Interu. Není se čemu divit.
Není nic neobvyklého, když hráč, který oblékal modro-černý dres, si oblékl i červeno-černý nebo opačně. Udělali to i takoví velikáni jako Hernan Crespo, Zlatan Ibrahimovič, Christian Vieri, Roberto Baggio nebo i legendární Ronaldo.

Ronaldo v dobách největší slávy. Se Zlatým míčem v rukou a Pirelli na dresu

Ronaldo R9

Po trávníku na San Siro běhaly však i takové klubové legendy jako Paolo Maldini či Javier Zanetti, které znaly prakticky pouze jeden klub. Zanetti odehrál za Inter 847 zápasů a Maldini za AC neuvěřitelných 902 utkání.
I díky těmto dvěma „Highlander“ je San Siro nekonečná studna příběhů. Napište jeden svůj vlastní i vy, když budete svědkem napínavého duelu Inter vs. AC. Požár v Římě byl nic oproti tomu, co se bude dít na Stadio Giuseppe Meazza. Aby toho nebylo málo, legendární stánek bude i dějištěm finále Ligy mistrů 2015/16.

Nabídka zájezdů