S trenérskými změnami se roztrhl pytel. Zachrání Xavi Barcelonu? A co Gerrard?

5 minut čtení

Na trenérském poli to žije. Neuběhla ještě ani půlka aktuální fotbalové sezony a trenérská škatulata už se rozjela na plné obrátky. Nové manažery hlásí Aston Villa, Tottenham, Newcastle a hlavně Barcelona. Na její lavičku zasedl s aurou spasitele Xavi Hernandéz a fanoušci očekávají, že bude slavit na střídačce Blaugranas stejné úspěchy jako na hřišti. Je to ale vůbec reálné?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

NOVÝ MESSI? NOVÝ GUARDIOLA?

Kolikrát už to tu bylo. Kolikrát už Barcelona hledala (samozřejmě neúspěšně) nového Messiho. Bojan Krkič, Adama Traoré, Alen Halilovič a naposledy Ansu Fati. Kdokoliv na sebe upozorní v dresu Blaugranas na ofenzivních pozicích – ideálně pokud vyleze ze slavné akademie La Masia, má být automaticky novým Lionelem Messim. Ten je ale jenom jeden a je otázkou, jestli si to někdy fanoušci Barcelony uvědomí.

Nyní fanoušci katalánského velkoklubu očekávají to samé na trenérské lavičce. Když se stal bývalý hráč Pep Guardiola později plynule legendou i na lavičce jako trenér, proč by se to nemělo povést Xavimu Hernandézovi. Guardiola je ale výjimečným manažerem a ne každý fantastický hráč se stane i fantastickým trenérem. Pirlo, Solari, Maradona a v Chelsea třeba Lampard, neúspěšných případů je mnoho. Ne každý je Guardiola nebo Zidane.

OČEKÁVANÉ ZMĚNY V REALIZÁKU I TRÉNINKU

Xaviho začátek trenérské dráhy nevypadal špatně a na blízkém východě slavil úspěchy. Od léta 2019 do listopadu 2021 trénoval katarský klub Al-Sadd, za který také předtím čtyři roky nastupoval. Vybojoval s ním pět trofejí, ale je potřeba říct, že tým už převzal jako mistra, nastupoval do elitního katarského klubu. A navíc mu chybí zkušenosti. Jen těžko jej Al-Sadd mohl připravit na současnou Barcelonu. Jen těžko byste dnes ve fotbalovém světě hledali těžší job, než trénovat na Camp Nou.

Už nyní se spekuluje, že má Xavi v plánu rozbít v Barceloně hned několik struktur. Očekávají se třeba změny v lékařském týmu, protože Blaugranas v poslední době výrazně trpí na opakovaná zranění svých stěžejních hráčů. Údajně by měl svým ovečkám také ordinovat delší a tvrdší tréninky než jeho předchůdce a co je možná nejdůležitější, na rozdíl od Ronalda Koemana bude mít aspoň dočasně mnohem větší podporu fanoušků i vedení klubu. Jako legenda Barcelony bude vzorem pro talentované borce z La Masie, kteří si jej ještě mohou pamatovat z éry aktivního hráče. A že jim má co předávat.

XAVI STRKÁ HLAVU DO OPRÁTKY

S trochou nadsázky ale Xavi strká hlavu do oprátky. V současné Barceloně, která není ani zdaleka v takové kondici, jako když ji opouštěl v roli hráče, to nebude mít rozhodně jednoduché. Nemocnému obrovi má vrátit život a fanouškům na tribunách Camp Nou radost. Čeká ho ale extrémně náročná práce. Co když se tahle mise nepovede? Xavi ukázal barcelonské srdce, protože de facto hned na začátku své trenérské dráhy riskuje svou reputaci. Může si i pro další práci pošpinit své jméno. Přesto nechce nechat Blaugranas na holičkách.

Jedenačtyřicetiletý rodák z Katalánska zná prostředí a specifika klubu. Fanoušci jsou deprimovaní, odešel božský Leo Messi a výsledky jsou hluboko pod ambicemi Barcelony. I když už se mohou ve Španělsku naplnit tribuny do posledního místečka, aktuálně se Camp Nou nevyprodává. Xavi je obrovské lákadlo, budou jej předcházet obrovská očekávání a fanoušci na něho budou jistě zvědaví, což ukázalo už oficiální představení na stadionu.

CONTE KE SPURS, EMERY ODMÍTL STRAKY

Nejen Barcelona ale měnila trenéry. Už jsme informovali o třaskavém příchodu Antonia Conteho do Tottenhamu Hotspur. Krátce po převzetí Newcastelu bohatými šejky také na lavičce skončil Steve Bruce a řešilo se, kdo převezme tento megalománský a určitě i ambiciózní projekt. První volbou měl být bývalý trenér Arsenalu Unai Emery. Trojnásobný vítěz Evropské ligy se Sevillou ale Newcastle odmítl. Nyní se chce podle svých slov naplno věnovat své rozdělané práci ve Villarrealu.

Novým trenérem Strak se tak nakonec stal Eddie Howe. Třiačtyřicetiletý manažer byl s krátkou přestávkou v Burnley (2011–12) dlouhých 13 let hlavním trenérem Bournemouthu, jehož je odchovancem a následně i jako manažer slavil s tímto dnes druholigovým klubem největší úspěchy. V srpnu však 2020 AFC Bournemouth oznámil, že Howe po osmi letech opustil klub po vzájemné dohodě. V květnu 2021 odmítl nabídku stát se manažerem skotského Celticu a nyní přebírá ambiciózní Newcastle. Dostane ho na vrchol Premier League?

GERRARD UŽ SPARTU NEVYZVE, KAM PŮJDE ZIDANE?

Čerstvý je pak přesun Stevena Gerrarda z Glasgow Rangers do Aston Villy. Bývalý vynikající záložník, který si minimálně v Čechách svými vyjádřeními po zápasech proti Slavii i Spartě výrazně poskvrnil svou reputaci, tak už nepovede Rangers do důležité odvety Evropské ligy proti Spartě.

Každopádně je ve světě fotbalu pořádné rušno. Sezona ještě nedospěla ani do své poloviny a mnoha vedením už dochází s manažery trpělivost. A dá se očekávat, že to bude v podobném trendu pokračovat, protože jsou na trenérském trhu dál velmi zajímavá jména. A je otázkou, jestli třeba Manchester United nebude brzo hledat náhradu za Ole Gunnara Solskjæra. Kde byste si dokázali představit třeba Zidaneho, nebo Lamparda?