Rudí ďáblové vs Stará dáma nebo-li Návrat Ronalda tam, kde se stal hvězdou

Píše Michal Bakoš ze sportovního portálu presilovka.sk

23. října 2018. Datum, na který se Cristiano Ronaldo určitě vemi těší. Letní posila Juventusu Turín si zahraje na stadionu Old Trafford, kde se z něho stala hvězda světového formátu.

V drese ďáblů získal i svůj první Zlatý míč

Manchester United zrealizoval v srpnu 2003 jeden z nejlepších příchodů ve své historii, když ze Sportingu Lisabo získal za devatenáct milionů eur 18-ti letého portugalského mladíka Crisitana Ronalda. Old Trafford byl Ronaldovým domovem následujícíh šesti let. Rodák z Madeiry se pod vedením Sira Alexe Fergusona vypracoval na jednoho z nejlepších fotbalistů planety.

Za rudé ďábly odehrál 292 soutěžních zápasů, vsítil 118 přesných zásahů a získal devět klubových primátů (triumf v Lize mistrů, vítězství na mistrovství světa klubů, tři ligové tituly, dva ligové poháry, jeden FA Cup a jeden anglický superpohár).

Počas působení v Anglii nasbíral i množství individuálních ocenění včetně premiérového Zlatého míče za rok 2008. Ronaldo odešel z Manchestru United v roce 2009 se statusem klubové legendy do Realu Madrid, který za tento transfer zaplatil v tom čase rekordních 94 milionů eur.

První návrat byl hodně emotivní

Portugalec si přestupem do Bílého baletu splnil sen. Nadále však projevoval náklonost ke svému bývalému klubu. Vyjadřoval se o něm jen v pozitivním světle a pochvalné slova adresoval též Siru Alexi Fergusonovi. Legendárního skotského manažera několikrát označil za svého fotbalového otce.

Zřejmě i proto mu příznivci Manchesteru United připravili také vřelé přivítání při jeho návratu na Old Trafford v drese Realu Madrid. Před začátkem odvety osmifinále Ligy mistrů v sezóně 2012/2013 ho přivítali bouřlivým potleskem.

„Byl to pro mě emotivní moment. Nenacházím slova, které by vysvětlily, jak se cítím. Povím jen jedno  – neuvěřitelné. Reakce fanoušků ovlivnila moji hru, která v tomto dvojzápase nebyla na takové dobré úrovni, jak je zvykem,“ daly by se volně přeložit Ronaldova slova po skončení dvojzápasu, ze kterého vyšel vítězně Real i zásluhou jeho dvou gólů (jeden zaznamenal ve Španělsku, druhý přidal na trávníku United).

Třináctá vzájemná konfrontace

Manchester United a Juventus Turín odehráli doposud dvanáct vzájemných soutěžních zápasů. Bilance je vyrovnaná – oba dva týmy pětkrát triumfovali a dva duely skončili remízovým výsledkem. 20-ti násobný anglický šampion a 34 násobný vítěz italské soutěže se naposledy střetli v sezóně 2002/2003. Oba zápasy vyhráli Rudí ďáblové.

Los základních skupin Ligy mistrů 2018/19 rozhodl o tom, že na podzim 2018 zažijeme další dva vzájemné duely těchto velkoklubů. Jejich první měření sil v rámci skupiny H bude ve vzpomínané úterý 23. října na Old Traffordu, druhé se uskuteční na stadionu Juventusu 7. listopadu.

Speciální náboj i pro Pogbu

Skupinové konfrontace Rudých ďáblů a Staré dámy bude mít speciální náboj i pro Paula Pogbu. Čerstvý mistr světa v 19 letech odešel zadarmo z Manchesteru United právě do Juventusu Turín, kde strávil čtyři sezóny.

Tato epizoda kariéry francouzskému středopolaři velmi pomohla ve fotbalovém růstu. V drese Staré dámy nastoupil do 178 soutěžních střetnutí, ve kterých střelil 34 přesných zásahů, přidal 46 gólových nahrávek a radoval se z osmi trofejí (čtyři ligové tituly, dva italské poháry a dva italské superpoháry).

Vedení United ho v létě 2016 koupilo zpět za 105 milionů eur, co tehdy znamenalo nejdražší přestup historie.

Jak skončí lahůdka skupinové fáze Ligy mistrů? Zvítězí United nebo se bude těšit Ronaldův Juventus?

Letecký zájezd na Manchester United – Juventus

Vstupenky na Manchester United – Juventus