Rudí ďáblové v istanbulském kotli

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakTakUrcitee.sk

Istanbul. Jediné město na světě rozprostírající se na dvou kontinentech. Aby se vyrovnal slavnému Římu, též byl byl vybudován na sedmi kopcích. Navzdory tomu všemu není hlavním městem země. Nestačí mu k tomu ani fakt, že právě z Istanbulu byly do Holandska vyslané slavné holandské tulipány.

istanbul-mesto-2

Ale možná právě proto se některé fotbalové tulipány do Istanbulu rádi vracejí. Momentálně jeho žluto-modrý dres obléká bombardér Robin Van Persie nebo Jermaine Lens. Spoluhráči Škrtela se Stochem v listopadu ve svém kotli přivítají slavný Manchester United a vy můžete být při tom.

fenerbahce-skrtel-akcia  fenerbahce-stoch-akcia

Josého červená mašina se před časem mírně zadrhla, ale to všechno jen proto, aby měli její hvězdy důvod pořádně se nakopnout. Miliardy poběhávající po hřišti mají tento rok v Evropě jen jeden cíl. Přinést na Old Trafford trofej pro vítěze Evropské ligy a prothrnout tak trojroční sérii FC Sevilla. V cestě jim však kromě jiného stojí i nepříjemná  turecká překážka.

manchester-united-pogba-zlatan

Hrát zápas v atmosféře 50-tisícového, supermoderního stadionu Şükrü Saracoğlu Stadyumu není nic lehkého ani pro hráče Zlatanova kalibru. Až tam člověk zjistí, co to znamená hrát na horké půdě. Chodit bosý po hřebících nebo žhavých uhlících je oproti atmosféře v Turecku procházka růžovým sadem. Ale mít tyto fanoušky za sebou, to i Škrtela promění v Ramose. A proto nečekejte lehké vítězství United. Odvézt si body z Turecka, to chce mít opravdu gule.

Ale přijet do Istanbulu jen na fotbal, to by byl hřích. Jedno z nejzajímavějších měst na světě nabízí tolik, že za měsíc byste všechno neoběhali. Bosporská úžina je povinnou zastávkou, protože nikde jinde neuvidíte z jednoho kontinentu na druhý tak dobře, jako právě v Istanbulu.

istanbul-mesto

Pokud chcete dopředu znát výsledek zápasu, zkuste to v Chrámě moudrosti, známém Hagia Sofia. Když nemáte mapu Istanbulu implementovanou do své mozkové kůry a chcete ze svého pobytu vytěžit co nejvíce, vyberte se do čtvrti Sultanahmet. Objevíte čarovné místo nabízející stovky možností zábavy, výletů za památkami, nákupů anebo posezení při dobré kávě.

Istanbul si vás získá minimálně tak, jako fotbalová atmosféra v podání fanoušků místního Feneru. Otázka je jen to, zda dokáže zamotat nohy hvězdám United natolik, aby v Turecku nechali nějaké body.