Rekordní zájezd na Wimbledon 2015: Užili jsme si tenisový ráj

Zájezdy na tenisové akce jsou u nás stále populárnější a největší zájem klientů je tradičně o Wimbledon. Zřejmě nejslavnější turnaj světa, který každoročně sledují miliony diváků, jsme si tedy opět nemohli nechat ujít.

Ačkoli se velký tenisový svátek koná na přelomu června a července, první objednávky od klientů přišly už v září. A udělali dobře. Při podobných velkých sportovních událostech totiž platí zásada, čím dříve se zájezd objedná, tím je cena výhodnější. Postupně se přidávaly další a další účastníci, dva týdny před odletem jsme už museli klientů z kapacitních důvodů i odmítat a doporučit jim co nejrychlejší rezervaci na následující ročník. Výpravu tvořilo rekordních 25 lidí, z různých koutů Slovenska.

V nabídce naší CK je vždy zájezd na první-otvírací den, čili pondělí. Do Londýna jsme letěli ve více skupinkách v sobotu a neděli z Bratislavy i Košic, protože někteří klienti chtěli v britské metropoli strávit o den či dva více. Ubytování byl zajištěno ve výborném hotelu s ideální dostupností do centra a zejména pár minut od slavného areálu.

Víkendové dny patřily poznávání Londýna. Někteří si nejznámější místa podívali individuálně, další absolvovali základní prohlídku společně v doprovodu delegáta. Během ní se seznámili i s fungováním dopravy a místními specifiky, před nimiž měli možná předtím respekt. Big Ben nebo Buckinghamský palác jsou klasikou, podívali jsme se však například i na Olympijský park.

wimbledon-2015-203_3314

 

Přišli jsme však hlavně kvůli tenisu a dlouho očekávaný start Wimbledonu 2015 se nezadržitelně blížil. Časný pondělní budíček nebyl pro nikoho problémem, potěšilo i výborné počasí a celodenní sluneční předpověď. Na Londýn přímo tropická. Po vystoupení z metra nás přivítala tenisově vyzdobena stanice, která je jasným důkazem, že jsme na správném místě. Dokonalá organizace, všude ochotní dobrovolníci a usměvaví policisté. Přicházíme do vyhrazených prostorů a cestou s obdivem sledujeme nejoddanějších fanoušků, kteří touží být v areálu mezi prvními a tak neváhají čekat i 48 hodin ve stanech, společně s přáteli piknikují a baví se. I to dělá Wimbledon takovým specifickým, Britové si prostě potrpí na tradice a toto je jedna z nich.

wimbledon-2015-203_3308

Organizátoři každého navigují na určené místo a tak se na upraveném trávníku v parku rozloží i naše 25-členná skupinka, s věkovým složením od 6 do 60 let. Tisíce fanoušků z celého světa v příjemném prostředí a idylickém počasí čekají na otevření bran tenisového areálu. Diskutují o tom, koho by chtěli vidět na kurtu, jaký podpis by rádi získali a co si koupí v obchodě se suvenýry. Nikdo nemůže nikoho předjet, protože by to pro něj znamenalo konec Wimbledonu a okamžité opuštění prostoru.

Čas pokročil a organizátoři oficiálně otevřeli brány slavného The All England Lawn Tenis Clubu. Několikatisícová lidská masa se dala do pohybu a po poslední kontrole osob podobné jako na letišti, vcházíme do téměř pohádkového prostředí. Kdo je tu poprvé, nestačí se divit, že i takto to může vypadat na sportovním akcí. Vše laděné do bílo-fialovo-zelené barvy je opravdu potěšením pro oči.

wimbledon-2015-203_3306

Mapka rozlehlého areálu je v kombinaci s rozpisem zápasů skvělým pomocníkem. Na jednom konci tréninkové prostory, kurty a zázemí pro hráče. Nedaleko slavný kopec „Henman Hill“ nebo aktuálně už i „Murray Mound“, kde se na dokonalém trávníku piknikuje, debatuje a sleduje dění na velkoplošné obrazovce. Nepřehlédnutelné jsou Centrální kurt a Kurt č. 1 a mezi ně je rozmístěno dalších 16 menších kurtů. Na druhém konci areálu si přijdou na své děti, které si mohou „přičichnout“ k tenisu vyzkoušením některé ze zajímavých her. Samozřejmostí je množství menších či větších obchodů se suvenýry, bufetů a restaurací. Od tradičních jahod, přes fish & chips až po steaky, na své si však přijdou i vegetariáni. Nechybí ani potraviny, drogerie či lékárna. Neodmyslitelné jsou fontánky s pitní vodou, které se v horkém počasí mimořádně hodí. Každý si přijde na své a opravdu tady nic nechybí.

wimbledon-2015-203_3288

Jednou z nejčastějších otázek klientů ještě před zájezdem je, zda umíme zajistit i vstupenky na velké kurty, kde hrají muži i ženy z top 5 světových žebříčků. Samozřejmě, není problém tyto vstupenky sehnat, ale je třeba počítat s cenou přibližně od 24 468 Kč. Zápasy během zahajovacího dne na Centrálním kurtu nebo Kurtu číslo 1 jsou k dispozici od40 780 Kč. Paradoxně, přestože naši klienti kvůli vysoké ceně zvolili levnější alternativu se zmíněnou rezervací vstupenek na malé kurty, téměř každý se dostal i na ty větší. Organizátoři jsou totiž mimořádně vstřícní a povolí ať už krátké nahlédnutí, možnost udělat si fotografii a často i samotné sledování zápasů, zejména v pozdějších odpoledních hodinách.

Během celého dne se toho dá stihnout opravdu hodně. V akci jsme viděli desítky tenistů v zápasech nebo během tréninku. Pár cenných úlovků přibylo do sešitů sběratelů autogramů, šťastnější a šikovnější si udělali i populární selfie s oblíbeným hráčem.

wimbledon-2015-203_3282

Z pohledu slovenského fanouška byl zajímavý dlouhý zápas Martina Kližana proti Verdasco a skvělou tečkou prvního turnajového dne specifický duel Hantuchová – Cibulková, který přilákal na kurt téměř všechny návštěvníky zpod Tater. Po skončení tenisového programu se někteří vybrali odpočívat na hotel, další do pubu na pivo a dobrou večeři nebo na prohlídku večerního Londýna.

Poslední den zájezdu patřil převážně nákupem suvenýrů nebo běhání po obchodech na Oxford Street, kde jsou výhodné výprodeje. Následoval už pouze přesun na letiště, kde jsme se setkali i se smutnou Dominikou Cibulkovou. Na fotografiích s klienty už ale ukázala svůj typický úsměv, v letadle rozdala pár autogramů a těšila se na odpočinek v Bratislavě.

Zájezd na Wimbledon 2015 byl mimořádně vydařený a při rozloučení s klienty na letišti zaznělo časté konstatování, že to rozhodně nebylo naposled a výlet na nejslavnější tenisový turnaj si brzy zopakují.

Tečku za tímto ročníkem dali klienti, kteří se rozhodli vychutnat si finálový souboj mezi Djokovičem a Federerem přímo v hledišti. Sáhli sice pořádně hluboko do peněženky, ale určitě nelitovali.

KOMPLETNÍ FOTOGALERIE

Chcete to zažít na vlastní oči? Kontaktujte nás emailem na adrese info@sportstour.sk nebo telefonicky na čísle 0903 402 464.