Realu se na začátku sezony nedaří

píše Matěj Vlach
 Fotbalisté, kteří mají tu šanci oblékat dres Realu se musí smířit s obrovským tlakem, který je na ně v tomto gigantickém klubu vyvíjen. S ničím jiným než s úspěchem se totiž nepočítá. A úspěšnou sezonu v Realu označují jen tu, která končí mistrovským titulem a pohárem pro vítěze Champions League.
Podaří se hráčům naplnit očekávání a bude tak Real úspěšný i v této sezoně?
Upřímně řečeno (přesněji tedy napsáno), zatím to moc nevypadá. Proč? Z posledních třech zápasů má Bílý balet hrozivé skóre 1:5 a získaný pouho pouhý jeden bod po bezbrankové remíze v městském derby. Můžeme se tak bavit o začínající výsledkové a herní krizi. Čím je zapříčiněna? Důvodů je jistě několik, pojďme si nějaké z nich přiblížit.

Nový  trenér
Odstoupivšího Zinedina Zidaneho, který získal s Realem několik trofejí (včetně hattricku v počtu vítězství v Lize mistrů) a nesmazatelně se tak zapsal do historie, nahradil Julen Lopetegui. Trenér, který byl úspěšný s mládežnickými reprezentacemi Španělska a když dostal šanci v té seniorské, využil jí a hladce se Španelskem postoupil na Mistrovství světa. (Přijatá nabídka z Realu mu ale paradoxně podrazila nohy a několik dní před Mistrovstvím světa byl kvůli tomuto kroku z reprezentace odvolán.)
Bude ale úspěšný na poli klubovém? To se dozvíme během několika měsíců. Na klubové úrovni si do kolonky největších úspěchů může připsat čtvrtfinálovou účast v Lize mistrů coby trenér FC Porto. Otázkou však je, jestli na tento dvojzápas bude vzpomínat v dobrém, na půdě Bayernu totiž jeho tým potupně prohrál 1:6.
Dokáže Realu Madrid vtisknout herní tvář? Začne Real pod jeho vedením znovu dávat góly a hlavně vyhrávat? Pokud ne, bude si v brzké době hledat nové angažmá. V Madridu se neúspěchy neodpouští.
Chybějící Ronaldo
Ano, Cristiano už nehraje za Real, ale za Juventus. Na to si mnozí fanoušci musí ještě zvykat, hlavně ti z Madridu. Po jeho odchodu totiž vymizela značná ofenzivní síla madridského týmu. Říká se, že jeden hráč tým nedělá, u Ronalda to ale tak úplně neplatí. V Realu začínal na křídle a s přibývajícím věkem se usazoval spíše na hrotu nebo podhrotu. Ze všech pozic se ale dokázal dostat do koncovky a co je nejdůležitější, dával hromadu gólů. Ty góly teď Realu chybí.
Absence hrotového útočníka
Realu  chybí hrotový útočník. Alespoň tedy takový, který by byl opravdovým postrachem soupeřových stoperů. Karim Benzema se zapojuje do kombinací klidně i na svojí půlce a rozhodně není postrachem soupeřů ve vápně.
Ohlédneme-li se přitom do historie, Real měl vždy útočníky „zabijáky“. Raúl, Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, to jsou jen některá jména, ze kterých šel strach.
Podaří se vedení Realu někoho podobného přivést nebo bude spoléhat stále na Benzemu?
Posily
V poslední době a vlastně i přes celé léto se spekulovalo, kdo do Realu přijde a zalepí  „díru“ po odchodu Ronalda. Bude to Neymar? Hazard? Nebo snad Mbappé? Ani jednoho jména jsme se v Realu zatím nedočkali a v brzké době asi ani nedočkáme.
Ne, že by snad Real neposiloval. Brankář Curtois je určitě minimálně na stejné úrovni jako Navas a bude tak zajímavé sledovat, kdo se stane definitivní jedničkou. Dalšími posilami jsou Vinícius Junior, Álvaro Odriozola a Mariano. Fotbalisté jsou to jistě kvalitní a talentovaní, ale může se některý z nich stát okamžitou posilou a stěžejním hráčem?
Absence lídra
Posledním důvodem, proč se velkoklubu ze Španělska nemusí dařit, může být absence lídra.
Znovu se musíme vrátit k Ronaldovi. Ten takovým lídrem byl.To byl ten hráč, který dokázal strhnout zápas, když se týmu nedařilo. Kdo jím bude ale po něm?
Mohl by to zvládnout Sergio Ramos. Uznávaný stoper, kapitán. Na něm samozřejmě stojí celá defenzivní činnost madridského celku. Ale co ofenziva? O ní by se zase měl starat hlavně Gareth Bale. Dokážete si ale Balea představit celou sezonu zdravého?
Ve své záložní řadě má také Real dva fotbalisty světové extratřídy. Kroos s Modřičem jsou motory záložní řady a když mají oba formu, záloha Madridu je téměř bez konkurence. Když ale formu moc nemají, což se děje v posledních zápasech, tak má Real problémy.
Ty vyústily v úterním zápase Ligy mistrů proti CSKA. Real v Rusku prohrál 0:1. Nastoupil sice v obměněné sestavě, na to se ale tak slavný klub vymlouvat nemůže.
Můžeme tak o Realu říci, že zažívá na začátku sezony krizi, poněvadž  tento výsledek přišel jen několik dní po bezbrankové remíze s Atléticem a také po ostudné porážce proti Seville.
Dostane se Madrid zpět do formy? Bude atakovat nejvyšší příčky Primera División i v této sezoně? Nebo snad bude pokračovat v bídných výsledcích? Kdo za případné neúspěchy ponese odpovědnost?