Real potřebuje změny. Bude Hazard následovat Courtoise? Přestupové šílenství je za dveřmi!

píše Pavel Pubal

Kolotoč každoročních spekulací, fám, sci-fi i myšlenkových řetězců je tady! Hned na Nový rok se otevře přestupové okno a hráčský trh se zase rozjede naplno. Pojďme si společně projít a shrnout nejzajímavější jména.

 

Eden Hazard. Snad žádná jméno se v posledních přestupových obdobích neskloňuje tak často, jako právě jméno sedmadvacetiletého Belgičana. Nový rok, stejná otázka. Kdy už?! Real Madrid prožívá na své poměry tragický podzim a fanoušci za tím vidí i chybějící ofenzivní kvalitu po odchodu Cristiana Ronalda při dlouhodobě průměrné až podprůměrné formě Benzemy a častých zraněních Garetha Balea. Ke změnám v královském klubu tak určitě dojde a není tajemstvím, že Real Madrid a Eden Hazard k sobě chovají vzájemné sympatie. Anglickému titulu je Chelsea daleko a Hazard má ve 27 letech nejvyšší čas odejít do týmu, po kterém tolik touží. Hazardův dobrý kamarád z belgické reprezentace Courtois už z Chelsea do Realu odešel po mistrovství světa, a přestože to na Santiago Bernábeu nemá jednoduché, protože vytlačil z branky miláčka fanoušků Keylora Navase, je snad jediným pozitivem Realu za uplynulým půlrok a vychytal nespočet utkání. Další variantou pro vedení Realu pak může být stále se lepšící kometa Bundesligy a anglického fotbalu – odchovanec Manchesteru City Jadon Sancho z Dortmundu. Naopak by Bílý balet mohli po letech opustit třeba záložník Isco (Manchester City) nebo gólman Keylor Navas, kteří nedostávají od dočasného trenéra Solariho tolik herních příležitostí.

Třaskavá zima na Emirates a nevybroušený drahokam pro Chelsea?

Unai Emery chce pokračovat v transformaci Arsenalu a posílit potřebuje zejména v defenzivních řadách. Přestože Kanonýři vstoupili do sezony slušně a zejména díky ofenzivním zabijákům Aubameyangovi s Lacazettem často baví diváky, nemělo by se zapomínat na fakt, že Arsenal doplácí na tragickou defenzívu. Aktuálně dostal ve 20 kolech už 30 gólů, což je nejvíce v klubové historii v rámci Premier League. Cahill, Bailly, Rabiot. Spekulace už frčí na plné obrátky!

Stále častěji se mluví i o možném odchodu ležérního génia Mesuta Özila, který v posledních měsících trpí na zranění a často se díky svému hernímu stylu ani nevejde do Emeryho sestavy. Španělský stratég, který kroutí svou první sezonu na Emirates, sází na zarputilejší, byť třeba méně technicky zdatné hráče. Pokud by Özil skutečně v Arsenalu skončil, o zájemce by rozhodně neměl nouzi. Aktuálně se mluví zejména o Interu Milán. Prakticky jistý je pak odchod Welšana Ramseyho, kterému stále nebylo nabídnuto prodloužení smlouvy a o jeho služby se hlásí Bayern Mnichov, Juventus a Paris Saint-Germain. Nahradit zmíněnou dvojici údajně může argentinský reprezentant Éver Banega, aktuálně hráč Interu, který už pod Emerym působil v Seville.

Jistý už se zdá být odchod Christiana Pulisice z Borussie Dortmundu do londýnské Chelsea. Teprve dvacetiletý americký reprezentant přišel o místo v sestavě na úkor zmíněného Sancha a kouče Sarriho by měl vyjít zhruba na 45 milionů liber. Z československých hráčů je aktuálně nejobletovanějším zbožím Milan Škriniar. Stoper Interu Milán nebude mít o nabídky nouze, mluví se nejčastěji o obou klubech z Manchesteru, ale robustní hlavičkář se skvělou rozehrávkou by se jistě hodil nejen City či United.

Je libo sci-fi? Neymarův návrat do Barcelony a konec Salaha v Liverpoolu!

Bulvární média často přijdou s informacemi, nad kterými jen zakroutíte hlavou. Ale na druhou stranu se říká, že na každém šprochu bývá pravdy trochu. Médii před pár dny dokonce probleskla zpráva, že by snad měl být Mo Salah na odchodu z Liverpoolu. A nemůže za to nabídka z nějakého věhlasnějšího klubu typu Barcelony či Realu Madrid. Egyptský kanonýr prý uvažuje o tom, že opustí Reds kvůli tomu, že lídr anglické Premier League uvažuje o angažování izraelského útočníka Moanese Daboura ze Salzburgu. Pokud se ale Salah bude věnovat jako správný profesionál jen sportovním záležitostem, nemá žádný důvod odcházet. Liverpool šlape a dost možná kráčí za ziskem mistrovského titulu. Prvního od sezony 1989–90. Bylo by hodně s podivem, kdyby nechtěl být egyptský rychlík u oslav na Anfield.

Podobně nepravděpodobný je návrat Neymara do Barcelony. Talentem obdarovaného, ale také kontroverzního Brazilce, který na sebe často upozorňuje spíše filmováním než excelentními výkony, je ve francouzské lize určitě škoda. O tom není sporu. Třeba jeho krajan David Luiz řekl, že je krásné vyhrávat jeden titul za druhým ve Francii, kde PSG v podstatě nemá konkurenci, ale prostě to není všechno a mnoho zápasů v tamní Ligue 1 postrádá nejvyšší světový level. Proto je možné, že i Neymar PSG za čas opustí, ale určitě to nebude hned v aktuálním období. Nebo snad ano? No, nechme se překvapit.

Ať už to nakonec dopadne jakkoliv, můžete si být jistí, že pro Vás i v novém roce 2019 chystáme tolik zajímavých zájezdů za světovým fotbalem, že Vám ti nejlepší světoví hráči budou probíhat před vlastníma očima, ať už budou oblékat jakýkoliv dres.