Real Madrid v přestavbě: pomalý návrat na výsluní?

píše   Adam Weidenthaler

Nejúspěšnější klub poslední dekády, jehož vítězná generace stárne a výkonnostně klesá. Tak by se dala stručně popsat situace Realu Madrid. Co dělá “Bílý balet“ pro to, aby se znovu dostal na špičku Evropy a triumfoval i v domácí La Lize?

Předznamenal to už dobrovolný konec trenéra Zinédine Zidana pět dní po třetím triumfu Ligy mistrů v řadě v létě 2018. Tým potřeboval změnu. Nakoupit mladé, dravé hráče, zkušené veterány přesycené úspěchem raději pomalu rozpustit. Obměna začala prodejem megastar Cristiana Ronalda. Ten sice obrečelo nemálo fanoušků, utržených sto milionů eur se však obratem investovalo třeba do Thibauta Courtoise z Chelsea, na soupisku přibyla i vycházející hvězda brazilského fotbalu Vinícius Júnior nebo talent z Manchesteru City Brahim Díaz.

Po roce a půl se nacházíme v zimě 2019 a v týmu stále figuruje plejáda starých známých. Karim Benzema, Gareth Bale, Luka Modrič, Toni Kroos, Marcelo, Sergio Ramos,… U kormidla je znovu holohlavý Francouz Zidane a příznivci tak mohou doufat v pomalý návrat zpět na výsluní. Pomoct k tomu mají samozřejmě další nákupy. Letní akvizice Edena Hazarda z Chelsea ukazuje, že Real se znovu nebojí utrácet. Pořádné balíky peněz inkasovali i ve Frankfurtu, Portu nebo Santosu, odkud přišli mladíci Luka Jovič, Edera Militao a Rodrygo. Vylepšení se nyní ukazují především v tabulce La Ligy, ve které figuruje madridský gigant na druhé příčce pouze o skóre za rivalem z Barcelony. Vrátí se po třech letech ligová trofej na Santiago Bernabéu?

Atmosféru svatostánku, který pojme přes 81 tisíc diváků, můžete zažít i Vy. Na začátku prosince můžete s námi  navštívit utkání Realu Madrid s Espanyolem Barcelona, které umí být podobně vyhecováné jako slavné “El Clásico”. V posledním vzájemném střetnutí dokázal “Bílý balet“ uspět na hřišti barcelonského týmu výsledkem 4:2, k vidění bylo spoustu pěkných akcí i ostré zákroky a karty. Oplatí Espanyol 7. prosince svému soupeři porážku, nebo získá body favorit? Vyražte fandit s námi!