Prolomí Liverpool dlouhé čekání a vystoupá až na anglický trůn?

píše Pavel Pubal

 Po chudých letech, kdy Liverpool bojoval spíše o samotnou účast v Lize mistrů, zažívá tým z břehu Mersey totální obrození a návrat zašlé slávy. Od října 2015, co manšaft převzal Jürgen Klopp, se fanoušci Reds zase baví fotbalem, sklízejí úspěchy a hlásí návrat mezi absolutní světovou elitu. V posledních dvou letech se Reds dokonce probojovali do finále Ligy mistrů – loni ještě ušatý pohár po prohře s Realem Madrid nad hlavu nezvedli, letos už po výhře v anglickém finále nad Spurs ano.

Podařilo se jim to poprvé od sezony 2004–05, kdy měli na sladkém triumfu lví podíl také čeští reprezentanti Vladimír Šmicer nebo Milan Baroš. Na druhou stranu byla uplynulá sezona pro Reds i extrémně krutá, protože v domácí soutěži vybojovali fantastických 97 bodů, a přesto stále čekají na mistrovský titul. Taková bilance by jindy na zisk trofeje bohatě stačila, ale letos ještě Liverpool narazil na skvěle hrající Manchester City manažera Pepa Guardioly. Přitom se dlouho vyhříval na čele a už se zdálo, že oslaví první zisk Premier League od sezony 1989/90. V závěru ročníku se ale přece jen projevila šíře kádru, která hrála v Guardiolův prospěch. Přesto se Liverpool nemá za co stydět, s mnohem movitějším protivníkem držel krok do posledního kola, a pokud bude pokračovat v započaté práci, titulu se v nejbližších letech stejně dočká. Stejně tak, jako se dočkal v Champions League. Buďte s námi u toho!

Česká stopa na stařičkém Anfield Road. Proti The Kop až po přestávce!

Vladimír Šmicer, Patrik Berger nebo Milan Baroš. Jenom málokterý světový velkoklub v sobě skýtá tak výraznou českou stopu, jako Liverpool. Pokud se tedy rozhodnete s námi vydat na krásný stadion Anfield Road, pak věřte, že se vám dostane jen vlídných slov. Konec konců, zejména Šmicer s Bergerem, kteří již ukončili své aktivní hráčské kariéry, jsou na tribunách Anfieldu stále často k vidění a dokonce nastupují za liverpoolskou starou gardu v mnohých benefičních zápasech legend. Dnes se snaží na jejich stopu navázat sedmnáctiletý gólman Vítězslav Jaroš, který už pod Kloppem pravidelně trénuje a letos v létě se v přípravě dočkal debutu mezi tyčemi. Věřme, že i on se jednou dočká startu před vyprodaným stadionem Anfield Road, který pojme 54 tisíc míst. Přestože byl otevřen už v roce 1884, kdy mimochodem ještě v Čechách neexistoval žádný fotbalový klub, stále patří k nejpozoruhodnějším fotbalovým stavbám všech dob a historie na vás dýchá na každém kroku. Nejvýraznějším symbolem stadionu je pak legendární tribuna The Kop. Traduje se, že pokud mají domácí kapitáni před zápasem možnost volby, většinou si vybírají tu stranu, aby proti The Kop hráli až po přestávce, kdy se zápasy rozhodují. Liverpoolu to prý dodává na bojovnosti, agresivitě a touze ovládnout zápas ve svůj prospěch.

You’ll Never Walk Alone. Na světě není snad žádný fanoušek fotbalu, který by nechtěl zažít na vlastní kůži hymnu v podání fanoušků Liverpoolu. De facto na každý domácí zápas vyprodané hlediště, kde se permanentní vstupenky dědí z generace na generaci, vítá své miláčky zpěvem dnes už světově proslulé a mnoha desetiletími prověřené písně, která nahání husí kůži všem fanouškům a děsí soupeře…

Merseyside derby i bitva s Rudým ďáblem o historickou prestiž

Tím největším soupeřem je logicky městský rival, byť mají Reds v posledních letech – a bylo tomu tak po většinu fotbalové historie – oproti Evertonu FC značně navrch. Na náboji a emocích v Merseyside derby, které je jedním z deseti největších derby na světě, to ale nic nemění. V minulosti se během těchto zápasů stala řada afér, podle oficiálních statistik to je dokonce zápas, ve kterém bylo v historii anglické ligy uděleno nejvíce červených karet. Letos se oba týmy utkají poprvé 4. prosince na Anfield. Velká rivalita panuje také s Manchesterem United. Za vše může blízkost obou měst a také úspěchy zmíněných týmů. Liverpool a Manchester United jsou dva nejúspěšnější kluby v Anglii, oba s velkým množstvím fanoušků po celém světě. Liverpool dominoval v 70. a 80. letech, Manchester v 90. letech minulého století a v začátcích 20. století. Vzájemné zápasy jsou kvůli televizním požadavkům hrány po obědě, je to i díky zvýšeným bezpečnostním rizikům. Letos se oba týmy utkají poprvé 19. října na Old Trafford. Naopak doma přivítají Reds v podzimní části svého v posledních letech po sportovní stránce největšího konkurenta – s Manchesterem City se utkají 9. listopadu na Anfield.

Rozšířit kádr, nebo koupit hvězdu do základu?

Salah, Mané, Firmino. K útočné formaci Reds asi není třeba nic dodávat. Obávaný trojzubec je pravděpodobně nejlepším ofenzivním triem od barcelonských MSN – Messi, Suarez, Neymar, kteří zářili před odchodem Brazilce do Paříže. Klopp má ve svém trojzubci neskutečnou rychlost, fotbalové myšlení i zabijácký instinkt a chladnokrevné zakončení. Zároveň už má německý stratég k dispozici v podobě Alissona konečně i prvotřídního světového gólmana a ve Virgilu Van Dijkovi dost možná vůbec nejlepšího stopera současnosti. Pokud něco nadupaný kádr skutečně trápí, není to kvalita jednotlivých hráčů základní jedenáctky, ale spíš šířka samotného kádru. Když se Liverpoolu nakupí únava, zranění či karetní tresty, má oproti Guardiolovým Citizens obrovský hendikep, přestože také disponuje světovými hráči. Pokud by se někdo Kloppovi skutečně hodil, byl by to asi druhý stoper do základní sestavy po bok Van Dijka a také ofenzivní univerzál, protože ani takové hvězdy jako Salah, Mané nebo Firmino nezvládnou odehrát celý ročník bez odpočinku. I přes dosavadní absenci výraznějšího posílení mohou Reds opět bojovat až do posledních kol o titul. Budou letos úspěšní?

Ať už dopadne Liverpool jakkoliv, Premier League jistě nabídne famózní podívanou, a třeba návštěva Anfieldu jistě bude stát za to. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!