Priske přelstil Trpišovského. Co řekl Šmicer k penaltě?

2 minuty čtení

Zápas, který měl minimálně napovědět o zisku mistrovského titulu. A napověděl výrazně, Sparta má po výhře v derby nad Slavií 3:2 náskok už pět bodů tři kola před koncem soutěže. Všechny trumfy drží ve svých rukou. Zajímavosti ze šlágru sezony v našem blogu.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Brian Priske dokonale přelstil Jindřicha Trpišovského. Ze čtyř derby v této sezoně vůbec poprvé. Experti mu radili celý týden, že je třeba něco změnit. Změnil a jeho tah, byť se mnohým fanouškům fotbalová destrukce logicky nelíbila, vyšel dokonale. Možná měl vést plán k bodu za remízu, nakonec vedl ke všem třem.

Slavii dělá dobývání zatažené obrany velké problémy celé jaro. Přesně takhle sešívaní ztratili body v Teplicích, Českých Budějovicích, Mladé Boleslavi nebo v klíčovém domácím zápase s Hradcem na závěr základní části. Právě tam se rozhodlo o tom, že do nadstavby půjde jako první tým Sparta. A protože v případě rovnosti bodů na konci sezony rozhoduje o titulu lepší postavení po základní části, znamená to pro letenský tým vlastně ještě „půlbod“ navíc.

Ego stranou, tady šlo o titul

Sparta, která zejména v první polovině jara hrála nejlepší fotbal a dávala nejvíce gólů v soutěži, tak i s vědomím výrazně horší formy v posledních týdnech upozadila své ego. Okopírovala taktiku, která na Slavii platila. Pod 50% držení míče měla Sparta poprvé na jaře. Dala dohromady 44 gólů (2,75 na zápas), Slavia 38.

To všechno šlo bokem, teď bylo cílem bránit. A protože Jindřich Trpišovský nechal své kreativní hráče Christose Zafeirise nebo Petra Ševčíka dlouho na střídačce, taktika slavila úspěch. Sešívaní vypadali lépe, snažili se hrát, ale veškerá snaha dlouho přicházela vniveč. Sparta dala tři góly ze standardních situací a paradoxně nakonec měla přes defenzivní taktiku a pouze 28 % držení míče více střel než Slavia.

Kolo plné paradoxů

Uplynulé kolo soutěže bylo vůbec bizarní. Naděje Slavie na zisk titulu poslal do oblasti teorie zbytečným faulem možná aktuálně nejlepší stoper Fortuna:Ligy Igoh Ogbu. Na nigérijského pořízka pravděpodobně čeká jedna z TOP5 západních lig, má pro to všechny předpoklady, ale jeho zkrat přišel v nejméně vhodný okamžik. A podobně vlastně dopadl i nejlepší střelec soutěže Jakub Řezníček, který zase dvakrát selhal z penaltového puntíku proti Florinu Nitovi a dost možná poslal Brno do baráže.

Penalty, to je hlavní téma ligového dění v posledních týdnech. A slouží ke cti většiny sešívané obce, že selhání Ogbua neházela do jiné roviny než selhání jednotlivce na hřišti. Správnost výroku posvětila komise rozhodčích i samotní slávisté po zápase. Ogbu vědom si své chyby končil zápas v slzách, remíza by Slavii udržela naživu. Utěšovali jej po závěrečném hvizdu nejen spoluhráči v čele s Oscarem, ale i sparťané Jan Kuchta nebo Qazim Laci. Takhle by to mělo vypadat!

„Co se stalo v nastavení, je velká chyba. Skluz Ogbua vůbec nic neřešil. Je to strašná škoda, strašně smutný moment.“
Jindřich Trpišovský, trenér Slavie Praha pro deník Sport

„Když jdeš ve vápně do skluzu, musíš si být jistý na tisíc procent, že to dáš. Že balon odkopneš do rohu, do autu, že s sebou nevezmeš protihráče. Což neplatí pro zákrok, který udělal Ogbu. Mabil si míč hodil šikovně za patu a Ogbu mu skluzem znemožnil vrátit se do hry. Zblajznul mu to.“
Vladimír Šmicer, legenda Slavie Praha pro deník Sport

Jak už se v jarních derby stalo zvykem, na stadionu opět panovala vynikající atmosféra. Přesvědčte se v našem videu.

Sledovat tuzemský fotbal se zkrátka vyplatí! A pokud chcete zažít třeba vrchol Evropské konferenční ligy na Slavii v Edenu, podívejte se na naši nabídku. V semifinále jsou aktuálně Fiorentina s Basilejí a West Ham s Alkmaarem. V osudí jsou tak dál tři čeští reprezentanti Antonín Barák, Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Buďte u toho s námi: ZDE! A nebo se podívejte na kompletní nabídku závěrečných bojů evropských pohárů.