Na Spartě mu trenéři nadávali, teď je Patrik Schick českou jedničkou

5 minut čtení

Nejlepší český útočník současnosti? To je otázka, nad kterou se asi není třeba dlouze rozmýšlet. Patrik Schick naplňuje svůj nezpochybnitelný talent. Když mu nestojí v cestě zdraví, góly dává jak za reprezentaci, tak v Leverkusenu. „Český Nate Diaz“ je na vrcholu sil, ale velký přestup ho klidně ještě může čekat. Pojďme si připomenout jeho příběh, který nebyl vždycky tak růžový, jak se na první pohled může zdát.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

VYS*R SE NA FOTBAL, SLYŠEL V DOROSTU NA SPARTĚ

Když se Patrik Schick ve svých 25 letech ohlédne za svými začátky, dnes elitní český útočník má ve svém srdci stále Spartu. Moc dobře si uvědomuje, který klub ho pro velký fotbal vychoval. Zároveň si odtud ale odnesl z mládí velkou křivdu. Už legendární je příhoda, jak mu po jednom z jeho velmi povedených zápasů v dorostu dokonce Jaroslav Hřebík a Martin Hašek starší doporučili, ať zapomene na vrcholový fotbal, protože na něj zkrátka nemá.

„Když jsme hráli za U16 v Jablonci, vyhráli jsme 3:0 a já jsem dával dva góly. Zpracoval jsem si míč na prsa a asi z 20 metrů jsem to prásknul pod břevno. Fakt pěkný gól. Vrátili jsme se na Strahov a trenér Miroslav Krieg mi řekl, že na mě ve videomístnosti čeká pan Hřebík s panem Haškem. Říkal jsem si: Ty jo, co to asi bude, asi nějaká pochvala,“ vzpomínal už několikrát Schick.

Opak byl pravdou. „Pouštěli mi video, jak špatně napadám, a používali u toho dost hrubé výrazy. Nejdřív to bylo: Co to jako je, ty vole, jak to jako napadáš? Pak mi pan Hašek říkal, že s takhle nastavenou palicí půjdu do sra*ek. Na ty moje góly neřekli nic, čekal jsem aspoň malou pochvalu, ale nic. Místo toho pustili další fragment a oba na mě spustili, že bych se měl vys*at na fotbal a pověsit kopačky na hřebík,“ upřesnil celou situaci s hořkostí v puse.

NEJHEZČÍ GÓL EURA. OD ŠAMPIONÁTU V LAUFU

Dnes si může šikovný levonohý útočník v nejlepších letech pískat. Je mnohem dál. Prošel povedeným angažmá v Sampdorii Janov. Byl jednou nohou v Juventusu, kam si ho přál Pavel Nedvěd. Nakonec zamířil do AS Řím. Až tam se jeho kariéra trochu přibrzdila. Jak už se to stalo několikrát během jeho fotbalové cesty, když se blížil k vrcholu, přišlo zranění. Navíc měl místo v útoku předplacené nám dobře známý exteplický útočník Edin Džeko. Schick byl jen záplatou.

Vysvobozením bylo úspěšné hostování v Lipsku, kde nasázel 10 branek za 22 zápasů. Na bundesligové scéně na sebe výrazně upozornil. Jak jej Lipsko nepodepsalo natrvalo, kluby z celé ligy zpozorněly. Teď píše svou pohádku v Bayeru Leverkusen. Po první zahřívací sezoně s novými spoluhráči střelecky explodoval na EURO.

Na evropském šampionátu byl hlavní (a možná jedinou) útočnou zbraní českého národního týmu, přesto dotáhl svůj tým až do čtvrtfinále. S pěti nastřílenými góly se dělil o první místo tabulky střelců s Cristianem Ronaldem, ale ten nakonec získal korunku krále střelců díky asistenci navíc.

Schickova trefa do sítě Skotska byla poprvé v historii šampionátů virtuálně vyhlášena nejkrásnějším gólem celého mistrovství. Tato branka, na kterou budeme vzpomínat roky a možná i generace, navíc překonala rekord evropských šampionátů, co se týče vzdálenosti od branky. Na celé online vyhlášení se můžete podívat zde:

Střeleckou pohodu si přenesl z nároďáku i na klubovou scénu. Začátek Bundesligy ho zastihl v možná životní formě. Jak co do počtu nastřílených branek, tak hodnocením výkonů je považován za nejlepšího útočníka v Německu hned po fenomenálních střelcích Bayernu a Dortmundu, kde řádí Robert Lewandovski, respektive zázračné dítě Erling Haaland.

NEJLEPŠÍ ÚTOČNÍK OD DOB JANA KOLLERA?

Útočník v národním týmu, to bylo v posledních letech vždycky velké téma. Častý terč fanoušků, ať už se na hrotu reprezentace objevil kdokoliv. V Brücknerově éře nasadili laťku hodně vysoko Jan Koller a Milan Baroš. Všichni další to po nich měli těžké. Však ani osamocený Baroš po konci svého vytáhlého parťáka neměl v reprezentaci na růžích ustláno. Často byl podrobován přehnané kritice.

Jeden čas byl jedničkou David Lafata, který vždy zářil střelecky spíše na domácí scéně. Trenéři sázeli později také na Michaela Krmenčíka. Až nyní se zdá, že máme skutečně střelce evropských parametrů, který může táhnout náš národní tým ještě pěkných pár let. A třeba jednou vytvoří s talentovaným Adamem Hložkem podobné duo, jako když před lety váleli bok po boku Koller s Barošem.

Z naší nabídky si vybere každý! Buďte s námi i vy u zápasů evropských pohárů nebo elitních fotbalových lig po celé Evropě – Premier League, Serie A, Bundesligy a mnohých dalších. V nabídce máme i zájezdy a vstupenky na nový tým božského Lionela Messiho Paris St. Germain. U nás si vybere každý!