Příprava v Norimberku: Vyrazte s námi na Arsenal kousek za hranice!

4 minuty čtení

Arsenal se po báječné sezoně, kdy bojoval do poslední chvíle o titul, vrátí na přípravný kemp opět do nedalekého Norimberku. Loni jsme viděli na vlastní oči parádní zápas, osm gólů a dvě premiérové trefy Gabriela Jesuse v novém dresu. A samozřejmě jsme si užili i krásy Norimberku. Buďte u toho letos s námi i vy!

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Loni jsme vyrazili směr Norimberku už o den dříve, abychom viděli obrovský areál Adidasu v Herzogenaurachu. Právě v této malé vesnici nedaleko Norimberku, kde je hlavní sídlo Adidasu, Kanonýři rozbalili svůj základní tábor. Z povzdálí jsme viděli i hráče Arsenalu a jejich dopolední tréninkovou jednotku den před samotným zápasem.

Historické centrum „přežilo“ i nálety

Čtvrteční odpoledne jsme pak s celou partou věnovali poznávání Norimberku. A musíme říct, že nás samotné město nadchlo. Historické centrum, takzvaný Altstadt, nabízí spoustu historických památek a architektury, která stojí za vidění a zvěčnění do svých památníčků. Město bylo zničeno nálety v roce 1945, ale při obnově byla zachována historická síť ulic, takže nic nepoznáte. Viděli jsme Hauptmarkt s kašnou Schöner Brunnen a dominantním kostelem Frauenkirche. Pokud budete v Norimberku v zimě, právě tady jsou krásné vánoční trhy.

I na letní výlet se ale Norimberk vyplatí navštívit. Kousek od samotného historického centra najdete zase kostel Lorenzkirche, naproti němu Nassauer Haus nebo historickou sýpku Mauthalle. A právě v Norimberku je i Německé národní muzeum.

Norimberské klobásky na všechny způsoby

A pochopitelně nemohla chybět ani ochutnávka norimberských klobás, to je prostě klasika. My jsme zvolili tradiční německou hospůdku Bratwurstglöcklein a bylo to super, můžeme vřele doporučit! Najdete tu místní klobásky v každé podobě – v restauracích třeba se zelím, chlebem, křenem a hořčicí nebo s lehkým bramborovým salátem, na ulici zase jako street food jen tak do housky. A stejně tak potom na stadionu.

Pátek už provázela spíš tradiční fotbalová atmosféra. Od rána jsme potkávali po městě fanoušky Arsenalu z celého světa. Různé národnosti, různá řeč, stejné dresy – Kanonýři přijeli podpořit svůj oblíbený tým. Od dopoledních hodin se posilňovali v centru a vyčkávali, až se bude blížit čas přesunu ke stadionu. To nejlepší mělo teprve přijít!

Max-Morlock Stadion a jedna z TOP atmosfér v Německu

Samotný zápas začínal v půl šesté. Davy fanoušků se k Max-Morlock Stadion začaly přesouvat z města zhruba kolem čtvrté hodiny. Stadion je na první pohled krásný, fanoušci Norimberku jsme považováni za jedny z nejlepších v Německu. Při mistrovském utkání tu musí být vynikající atmosféra. Dojem trochu kazí jen atletická dráha.

Už základní sestava Arsenalu, která mezi fanoušky začala kolovat ještě před stadionem více než hodinu před výkopem, prozradila, že nepůjde o jen tak ledajaký pouťák. Přestože ještě na norimberském kempu Arsenalu chyběli někteří reprezentanti jako Bukayo Saka, Aaron Ramsdale nebo Martin Odegaard, sestava nabídla několik zajímavých jmen. V zahajovací jedenáctce byli třeba Emile Smith-Rowe, navrátilec po zranění Kieran Tierney nebo mezi tyčemi posila z USA Matt Turner, který pak kryl v nové sezoně záda Ramsdaleovi místo Bernda Lena.

A hlavně jsme se dočkali premiéry Gabriela Jesuse! Jeho příchod byl oznámen jen pár dní před tímto zápasem, přestože už měli fanoušci Arsenalu i dresy s jeho jménem. I letos se tak nabízí možnost vidět poprvé nové posily. Co třeba Declan Rice?

Jesusovi stačilo na první gól 91 vteřin!

Na to, že byly oba týmy v nabírání hrubé fyzické kondice – to co nikdo nemá rád, se hrál od začátku svižný fotbal. Norimberk k radosti domácích fanoušků vedl po první půli 2:0. Do druhého poločasu ale Mikel Arteta nasadil ještě o něco hladovější vlčáky a začaly se dít věci! Na trávníku už byl i zmíněný Gabriel Jesus a trvalo to přesně 91 vteřin, než se brazilská posila z Manchesteru City prosadila v dresu Kanonýrů poprvé – 1:2!

Londýnský válec se rázem rozjel na plné obrátky a další góly na sebe nenechaly dlouho čekat. Běžela 63. minuta, tedy nějakých 18 minut od začátku druhé půle, a Arsenal už vedl 4:2! Na gól Jesuse navázal parádní bombou z dálky Elneny a pak si obránci Norimberku dali po pěkných akcích Arsenalu dva smolné vlastence.

V závěrečné fázi zápasu padlo ještě po góle na každé straně. Nejprve snížil na 3:4 smolař i hrdina utkání Lukas Schleimer. Domácí odchovanec totiž v 72. minutě přišel na trávník jako střídající hráč, v 73. minutě se hned dočkal gólu a v 83. minutě musel být kvůli zranění odnesen ze hřiště a zase vystřídán… Na konečných 5:3 pro hosty pak svým druhým gólem upravil opět Jesus, tomu se říká premiéra! Nakonec tedy ze stadionu odcházeli spokojenější fanoušci Arsenalu a my jsme mohli vyrazit zpátky domů z dalšího povedeného tripu.

Jistý Asger Sorensen

Až pár týdnů po utkání pak měl zápas pro nás, české fanoušky, ještě jednu dohru. Najednou totiž jistý Asger Sorensen pózoval na Letné vedle Tomáše Rosického při podpisu smlouvy se Spartou. Ano, ten Asger Sorensen, který v první půli vymazal ze hřiště Eddieho Nketiaha, vzpomínali jsme… Nyní, zhruba o rok později, už mluvíme o Sorensenovi jako o nejlepším cizinci a nejlepším obránci uplynulého ročníku Fortuna:Ligy, jak jej ocenili trenéři a kapitáni provoligových klubů. Na utkání se tedy určitě vyplatí vyrazit i díky hráčům domácího celku z druhé Bundesligy.

Vyrazte s námi za světovým fotbalem

Chtěli byste být příště u toho a zažít podobné zážitky na vlastní oči? Výhod to má hned několik – nízká cena za vstupenky na přátelská utkání, krátká dojezdová vzdálenost z České republiky (spousta týmů se připravuje v Rakousku nebo Německu) a možnost vidět v mnohých případech premiéry nových posil svých oblíbených týmů. Stačí si jen vybrat!

Z naší nabídky doporučujeme:

  • FOTBAL: Autobusový zájezd na přípravný zápas Norimberk – Arsenal (Norimberk, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Letecký zájezd na přípravný zápas Man. United – Leeds (Oslo – Norsko, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Letecký zájezd na Emirates Cup Arsenal – AS Monaco (Londýn – Emirates, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Letecký zájezd na Community Shield Man. City – Arsenal (Londýn – Wembley, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Lionel Messi v zámořské MLS (New York, kompletní nabídka)