Premier League – Napínavá jako nikdy v historii

píše Jiří Vokřál

 Ještě nikdy nezažila anglická Premier League tak vyrovnaný začátek soutěže. Po úvodních 12 kolech tu máme stále tři týmy, které dosud nezakusily hořkost porážky: Manchester City, Liverpool a Chelsea. Kdo na konci sezóny zvedne nad hlavu pohár pro vítěze? A zasáhne do bojů o mistrovský titul ještě někdo jiný? Pojďme se společně podívat na několik faktorů, které mohou ovlivnit celkové pořadí této sezóny anglické nejvyšší soutěže.

Manažer

Všichni tři nejžhavější kandidáti na titul mají fantastické trenéry. Taktik Pep Guardiola je úspěšný všude, kde zrovna působí. Dodnes na něj vzpomínají hlavně v Barceloně, kde vyhrál, co mohl a vytvořil dost možná nejlepší tým fotbalové historie. Také v Bayernu Mnichov byl velmi úspěšný, vysněný pohár Ligy mistrů však do Allianz Areny nepřinesl. V Manchesteru City působí už třetím rokem, loni suverénně ovládl Premier League. Letos jsou „Citizens“ největším kandidátem na titul, a to hlavně díky Guardiolovi. Jeho styl fotbalu je pohledný a efektivní. Trenér Jürgen Klopp přišel do Anglie také z Německa, modlou se stal pro fanoušky Dortmundu hlavně díky mistrovskému titulu a finále Ligy mistrů. V Liverpoolu trvalo delší dobu, než si utvořil tým podle svých představ, vyplatilo se ale čekat. „The Reds“ ve většině zápasů jasně dominují a diktují tempo hry. Díky promyšleným Kloppovým přestupům nemají liverpoolští v sestavě prakticky slabé místo a konečně se mohou rvát o titul. Chelsea se oproti svým rivalům, co se trenéra týká, liší. V létě skončil na lavičce „The Blues“ Antonio Conte, kterého nahradil jeho krajan Maurizio Sarri. Ten po svém příchodu z Neapole začal okamžitě prosazovat kombinační hru založenou na co největším držení míče. Chelsea tak konečně fotbalem zase baví, což je zásluhou hlavně Sarriho stylu. V Neapoli nezískal žádnou důležitou trofej, letos má však vášnivý kuřák v Londýně solidní šanci něco vyhrát.

Kádr

Ať už se podíváme na soupisku jakéhokoliv z favoritů, najedeme všude hvězdy světové extratřídy. Ti nejlepší světoví brankáři, obránci, záložníci i útočníci. Tři nejdražší brankáři v historii: Ederson, Alisson a Arrizabalaga. Obránci van Dijk, Stones či David Luiz. Středopolaři Jorginho, De Bruyne i Milner. V útoku Agüero, Salah či Hazard. Je jisté, že všechny týmy mají velmi kvalitní základní sestavy. V Anglii ale často rozhoduje hlavně to, jak má tým kvalitní lavičku náhradníků. Premier League je specifická tím, že nemá žádnou zimní pauzu a často tak dochází ke zraněním klíčových hráčů. Nejlépe je na tom v tomto ohledu Manchester City, který by mohl postavit druhou jedenáctku pouze z náhradníků, která by pravděpodobně také bojovala o titul. „Soupiska i sestava jsou stabilní. Mám pocit, že všichni vědí, co mají dělat pro to, abychom byli úspěšní,“ prohlásil nedávno na tiskové konferenci Giardiola.

Klíčový hráč

Fotbal je kolektivní hra. Jestliže nepředvede kvalitní spolupráci všech 11 hráčů na hřišti, tým nemůže být nikdy úspěšný. Když se ovšem najde jednotlivec, který výrazně vyčnívá, může často pozvednout hru celého týmu. V Chelsea je takovým hráčem jednoznačně Eden Hazard. Jeden z nejlepších hráčů na světě disponuje od začátku sezóny fantastickými výkony a jednoznačně táhne londýnský klub. Když není Belgičan na hřišti, hra „The Blues“ často vázne, a to zejména v poslední třetině hřiště. Hlavně tam hraje Hazard nejraději, jeho driblink se zdá být prakticky nezastavitelný. Podobně důležitý je pro Liverpool nejlepší hráč minulé sezóny Premier League Mohammed Salah. Zázračný Egypťan dotáhl klub od řeky Mersey až do finále Ligy mistrů, kde však musel kvůli zranění odstoupit. Liverpoolští bez svého klíčového hráče finále prohráli a zbyly jim jen oči pro pláč. Salah nebyl fit ani na Mistrovství světa v Rusku, kde jeho reprezentace skončila už ve skupinové fázi. Ačkoliv první zápasy nové sezóny nevyšly Salahovi úplně podle jeho představ, nyní už je hraje opět fantasticky. Spolu s útočnými parťáky Firminem a Maném kosí jednu obranu za druhou a z liverpoolského útoku jde strach. Nejlepším hráčem Manchesteru City se zdá být v posledních letech Kevin De Bruyne, ten ale na začátku sezóny bojuje hlavně s vlastním tělem. Zranění ho pustilo zatím jen do čtyř zápasů. Roli hlavní hvězdy přebral útočník Kun Agüero, který nastřílel už 8 gólů. „Citizens“ se o argentinského střelce mohou opřít už několik let, v počtu branek mu letos zdatně sekunduje také Raheem Sterling.

Los

Jak už bylo dříve zmíněno, Premier League je hodně specifické soutěž. Hraje se i v zimě, a to i během vánočních svátků. V Anglii k tomu navíc mají dva poháry, Carabao Cup a FA Cup. Když k tomu připočítáme ještě evropské poháry, odehrají toho anglické týmy nejvíce v Evropě. Výhodu v tomto ohledu může mít Chelsea, které loňské páté místo zajistilo „pouze“ místo v Evropské lize. Zde může trenér Sarri vyzkoušet hráče, kteří nedostávají tolik prostoru a naopak své nejlepší hráče pošetřit na ligové boje. Liverpool a Manchester City oproti tomu hrají Ligu mistrů. Často se tak stává, že šetření hráčů přijde v Premier League, kdežto v nejprestižnější klubové soutěži světa trenéři posílají do bojů to nejlepší, co mají.

Mohlo by se zdát, že co se losu týká, má Chelsea největší výhodu. Sarriho svěřenci však budou v jarní části sezóny hrát všechna těžká utkání, s výjimkou souboje s Tottenhamem, na venkovních stadionech. Právě v zápasech mimo Stamford Bridge jsou „The Blues“ o poznání slabší, což by mohlo sokům v boji o titul pomoci.

A co ostatní?

Nesmíme zapomenout také na Tottenham a Arsenal, kteří se drží v těsném závěsu za vedoucí trojicí. „Spurs“ by měli od nového roku hrát konečně na vlastním stadionu, což by mohlo partě okolo kanonýra a kapitána týmu Harryho Kanea hodně pomoci. Arsenal zase pod novým trenérem Unaiem Emerym herně vzkvétá. Po nepovedeném úvodu do sezóny si „Gunners“ připsali sérii jedenácti výher v řadě a dotáhli se zpět do vrchních pater tabulky. Oběma londýnským rivalům ale ubližují ztráty proti slabším týmu, kvůli kterým se zdá, že se ani letos nebudou radovat ze zisku titulu. Pokud tyto týmy ještě zamíchají bojem o titul, bude konec sezóny ještě zajímavější. Letošní Premier League zkrátka baví a my se můžeme těšit, jak to celé dopadne.