Přehled TOP fotbalových událostí v roce 2022

4 minuty čtení
píše Tomáš Jacečko

Bohatý fotbalový rok 2022 odstartoval už začátkem ledna 33. ročníkem Afrického poháru národů. AFCON postihl podobný osud jako EURO 2020. Tento šampionát se měl uskutečnit už v roce 2021, ale po rozhodnutí Africké fotbalové konfederace (CAF) byl přeložen o rok. Podívejme se na přehled těch nejzajímavějších událostí na zelených trávnících pro rok 2022.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Z pohledu evropských celků bude zajímavá baráž o poslední tři místenky na MS do Kataru. Ve hře je i náš národní tým. Finále Ligy mistrů uvidí Petrohrad a skutečným vrcholem bude finálový turnaj MS 2022, který je na programu od 21. listopadu do 18. prosince. Složení skupin finálového turnaje určí los 1. dubna.

AFCON POZNAL NEČEKANÉHO HRDINU

Obhájce: Alžírsko
Finále: 6. únor (neděle)
Stadion: Olembé Stadium, Yaoundé

Na Africkém poháru národů v Kamerunu hraje 24 týmů, které jsou rozděleny do šesti skupin. Zápasy probíhají pro koronavirová opatření před omezeným počtem diváků.

Hraje se stejným modelem jako na EURO 2020. Titul obhajovalo Alžírsko, ale ostudně vypadlo už ve skupině, mezi největší aspiranty na zlato patří i Egypt s nejlepším současným střelcem anglické Premier League Mohamedem Salahem z Liverpoolu. Podle sázkových kanceláří je však největším favoritem na zisk prvenství Senegal s nejlepším brankářem za rok 2021, Edouardem Mendym z Chelsea.

V kádru najdeme i taková jména jako Koulibaly z Neapole, Gueye z PSG nebo Mané z Liverpoolu. Na turnaji se představila i celá řada hvězd z anglické Premier League: Mahréz, Benrahma, Bailly, Keita, Pépé, Partey a další. Někteří už jsou zpátky, jiní stále bojují o trofej. Pro problémy se srdcem se turnaje nakonec nezúčastnil Pierre-Emerick Aubameyang z Gabonu.

O bizarní moment se postaral rozhodčí Janny Sikazwe v zápase Tunisko – Mali (0:1), který předčasně odpískal konec zápasu:

Náš tip na vítěze: Senegal

FINÁLE LM POPRVÉ V PETROHRADU

Obhájce: Chelsea
Finále: 28. květen (sobota)
Stadion: Krestovskij, Petrohrad

Letos vyvrcholí nejprestižnější klubová soutěž Liga mistrů premiérově v Petrohradu. Hrát se bude na novém stadionu Krestovskij, který je skutečným architektonickým skvostem. Na EURO 2020 se tam odehrálo sedm zápasů a mnozí fanoušci označili tento stánek za jeden z nejmodernějších a nejkrásnějších na světě. Trofej z minulé sezony obhajuje londýnská Chelsea, která hrála v základní skupině v Petrohradě se Zenitem 3:3.

DOPORUČUJEME:

Zájezdy na Ligu mistrů

Náš tip na vítěze: Bayern Mnichov

MESSI POMÝŠLÍ NA PÁTOU ÚČAST NA MS

Obhájce: Francie
Finále: 18. prosinec (sobota)
Stadion: Lusail Iconic Stadium, Lusail

MS 2022 se uskuteční v Kataru. V tradičním letním termínu jsou na Arabském poloostrově vedra, která atakují 50º Celsia, a proto Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) přistoupila k netradičnímu řešení. Finále katarského mistrovství světa 2022 si fotbaloví fanoušci prohlédnou týden před Vánocemi. Přesunutí „mundialu” na zimní termín zcela naruší zažitý harmonogram celé sezony.

Lionel Messi, rekordní sedminásobný vítěz Zlatého míče, reálně pomýšlí na účast na pátém světovém šampionátu, což se v historii fotbalu dosud podařilo jen třem hráčům – Němci Lotharovi Matthäusovi (1982 – 1998) a dvěma Mexičanům Antoniovi Carbajalovi (1950 – 1966) a Rafaelovi Márquezovi (2002 – 2018).

DOPORUČUJEME:

Vstupenky a zájezdy na baráž Švédsko – Česká republika
Vstupenky a zájezdy na MS 2022 (21.11. 2022 – 18.12. 2022)

Náš tip na vítěze: Anglie

MS 2022 BUDE BEZ EVROPSKÉHO ŠAMPIONA

ronaldo portugalsko euro 2020 budapest

Z posledních dvou evropských šampionů se na letošním mistrovství světa v Kataru představí nanejvýš jeden. Portugalsko (vítěz Eura 2016) i Itálie (ME 2020) se totiž ocitly v jedné větvi březnové baráže. Nepochybně velmi zajímavý bude i souboj Švédska s Českou republikou.

V „áčku“ tvoří semifinálové dvojice Skotsko s Ukrajinou a Wales s Rakouskem, v „béčku“ Rusko s Polskem a Švédsko s naší repre. Ve větvi C se Itálie setká se Severním Makedonií a Portugalsko vyzve Turecko. Semifinále baráže je na programu 24. března, finále se uskuteční 29. března. Ve finálových duelech budou mít výhodu domácího utkání vítězové duelů Wales – Rakousko, Rusko – Polsko a Portugalsko – Turecko.