Představujeme dějiště ME 2016: St. Etienne

ST. ETIENNE

Region: Rhone – Alpes
Populace: 180 000 obyvatel

Saint – Etienne, městečko vzdálené 63 km od Lyonu, je jedním z hlavních sportovních a kulturních středisek Francie. Právě tyto přednosti je nejlépe vidět na fotbalovém stadionu „Chaudron“ a v muzeu moderního umění, které je muzeem s druhou největší kolekcí ve Francii, hned po Centre Pompidou. Saint- Etienne je také jediným francouzským městem zařazeným do seznamu UNESCO City of Design.

Co je třeba vidět?

Sportovní park Étivallière: hned vedle štadonu Geoffroy – Guichard, toto místo je ideální pro ranní běh. Hned vedle se nachází i menší muzeum zasvěcené domácímu zbožňovanému fotbalovému týmu Les Verts, což znamená „Zelení“ podle barvy jejich dresů.

Vyhlídkové plavby po Loire: na únik z letních teplot a relax po náročném programu, určitě doporučujeme výlet na vyhlídkové loďce Le Grangent. Plavba je krásným spojením kultury a přírody, ze Saint-Victor-sur-Loire až do Saint-Etienne, které je jediným městem ve Francii s vnitrozemským sladkovodním přístavem.


St Victor sur Loire

Place du Peuple: jen krátkou procházkou z centra St.Etienne od staré radnice se dostanete na Place du Peuple. Právě zde se nacházejí hlavní nákupní uličky s módními butiky a také čokoládovna s různými sladkými specialitami.

place du peuple, st.etienne

Rue des Martyrs de Vingré: tato ulice, nacházející se v pěší zóně, je ideálním místem na večerní posezení u piva, zda na ochutnání bretaňských specialit v pravé fotbalové atmosféře. Pokud máte chuť si vyrazit na diskotéku, touto ulicí se dostanete na náměstí Place Neuve, příznačným právě nočním životem.

Doprava:
Hlavní nádraží Châteaucreux je výborně spojena přímou linkou TGV vlakem do Paříže. Tato cesta trvá jen 2 hodiny 40 minut. Kratší cestou, jen 40 minut expresním vlakem TER se však dostanete do Lyonu, odchod je každých 15 minut.
St. Etienne se nachází blízko dvou letišť, avšak letiště Andrézieux-Bouthéon se využívá pouze na charterové lety do exotických destinací. Větší letiště, Lyon Saint – Exupéry je vzdáleno jen 70 km, cca 60 minut.

Vzdálenost ze St.Etienne do ostatních hostujících míst ME 2016:
Lyon – 65km
Marseille – 335km
Nice – 500km
Paris – 525km
Saint-Denis – 540km
Toulouse – 540km
Bordeaux – 600km
Lens – 735km
Lille – 750km

ME 2016 mapa EURO dejisko

Stade Geoffroy Guichard:
Tento stadion je jediným z 10 francouzských stadionůvybraných pro účely ME, který je situován jen pár kilometrů od centra města. Je blízko u nádraží a dá se k němu dostat bezproblémově městskou hromadnou dopravou, to znamená tramvají či autobusem.
Přezdívku „Le Chaudron“, tedy „Kotel“ si vysloužil díky atmosféře, kterou tu domácí hráči s fanoušky vždy vytvoří. Nedávno byl částečně zrenovován, když zvětšil svou kapacitu na 41 500 návštěvníků. Zároveň se také pyšní tím, že je více šetrný k životnímu prostředí od předělávku v roce 2014.

st. etienne stadion 9

st. etienne stadium plan

Zápasy ME 2016:


Skupinové zápasy:
14/06/16, 21.00: Portugalsko : Island
17/06/16, 18.00: Česko : Chorvatsko (autobusový zájezd / letecký zájezd)
20/06/16, 21.00: Slovensko : Anglie (autobusový zájezd / letecký zájezd)

Osmifinále:
25/06/16, 15.00: 2A : 2C

Užitečné linky:
www.geoffroyguichard2016.com: stadion Geoffroy-Guichard
www.saint-etiennetourisme.com: turistické informace města St. Etienne
www.saint-etienne.fr: stránky města Saint-Etienne
www.agglo-st-etienne.fr: Saint-Etienne aglomerace
www.saint-etienne-ateliervisionnaire.fr: Saint-Etienne region
www.reseau-stas.fr: MHD v Saint-Etienne
www.asse.fr stránka klubu Les Verts