Představujeme dějiště ME 2016: Bordeaux

BORDEAUX

region: Aquitaine
populace: 242 945 obyvatel

Jako první z hostujících míst ME 2016 ve Francii vám představujeme Bordeaux. Hlavní město regionu Aquitaine se vyznačuje zejména svým bohatstvím ve vinařství, ale stejně slavné je i kvůli své klasické architektuře, která zůstala nezměněna posledních 200 let. Domácí fotbalový klub se nazývá FC Girondins Bordeaux.

Co musíte vidět?

Rive Droite: Podobně jako Paříž, i Bordeaux má pravý a levý břeh podél řeky Garonne. Nedávno zrenovovaný pravý břeh nazývaný i Rive Droite nabízí nádherný výhled na město a jeho slavnou architekturu. Po západu slunce může být procházka po osvětleném nábřeží opravdu zážitkem.

Historické centrum: Rozprostírá se hned pod Place de la Bourse a právě zde se spojuje kouzlo starodávných budov a široká nabídka restaurací a kavárniček, které dotvářejí pravou francouzskou atmosféru. Vzdálenost od Stade de Bordeaux je 8 km.

Les Quais: Kompletně zrenovované promenády na nábřeží Garonne jsou chloubou Bordeaux a velmi oblíbenou zastávkou pro turisty. Slavný odraz náměstí Place de la Bourse ve vodě „Miroir d’eau“, je atrakcí pro lidi z celého světa.

Miroir d'eau Bordeaux
Stadión
Chaban Delmas:
Původně známý jako Parc Lescure, tento stadion byl první stadion na světě s plně zakrytými tribunami bez podpůrných sloupů zakrývajících výhled divákům. V současnosti je uznávaným národním dědictvím.

Trojúhelník“: Část města známá jako le Triangletedy trojúhelník, nacházející se mezi Place Gambetta, Grand Théâtre a Place Tourny, je to správné místo pro nákupy. Nacházejí se zde nejmódnější butiky v Bordeaux a nedaleko je i Rue Sainte Catherine, ulice s nejdelší pěší zónou v Evropě, s délkou zhruba 1,25 km.

Bordeaux
Doprava
:
V rámci centra Bordeaux se lze dopravit tramvajemi, autobusy, případně i loďkou po řece Garonne nebo i na kolech, které se dají vypůjčit kdekoli ve městě.
Jen 10 minut tramvají od historického centra města, se nachází stanice Bordeaux Saint Jean, největší stanice v regionu. Dobře dostupné je samozřejmě i letiště Bordeaux Mérignac, vzdálené od stadionu Stade de Bordeaux (kde se budou konat zápasy ME 2016) pouze 17 km.
V Bordeaux se také nachází nově zrekonstruovaný přístav Port de la Lune, kde kotví mnoho luxusních jachet a lodí.

Vzdálenost z Bordeaux do ostatních hostujících míst ME 2016:
Toulouse – 245km
Saint-Etienne – 540km
Lyon – 555km
Paris – 590km
Saint-Denis – 600km
Marseille – 650km
Lens – 790km
Lille – 805km
Nice – 810km

Stade de Bordeaux:
Inaugurován v květnu 2015, nový stadion Bordeaux byl navržen švýcarskou firmou Herzog & de Meuron, kteří stojí i za fotbalovou arénou v Mnichově. Jeho architektura byla navržena tak, aby zapadala do prostředí tohoto města a výsledný efekt popsal starosta Bordeaux jako umělecké dílo, které obohatí naše kulturní dědictví„. Nachází se na severu Bordeaux, mezi uměle vytvořeným jezerem a řekou Garonne. Nahradil tedy starý stadion Chaban Delmas jako domácí stadion FC Girondins.

Stade de Bordeaux

Zápasy ME 2016:


Skupinové zápasy:
11/06/16, 18.00: Wales : Slovensko
14/06/16, 18.00: Rakousko : Maďarsko
18/06/16, 15.00: Belgie : Irsko
21/06/16, 21.00: Chorvatsko : Španělsko


Čtvtfinále:
02/07/16, 21.00: V41 v V43

Užitečné linky:

www.bordeaux.fr – kancelář starostu města Bordeaux
www.bordeaux-tourism.co.uk/ – informace pro turisty
www.infotbc.com/en – městská hromadná doprava Bordeaux
www.bordeaux-tourism.co.uk/Plan-your-trip/Transport – informace o dopravě
www.girondins.com/en/home-page – FC Girondins de Bordeaux
www.lacub.fr – místní úřad Bordeaux
www.bordeaux.aeroport.fr/en – letiště Bordeaux
www.nouveau-stade-bordeaux.com – stadion Stade de Bordeaux