Pražská „S“ jsou v Lize mistrů na pokraji vyřazení. S čím hazardují?

6 minut čtení

Špatnou nohou vstoupila pražská „S“ do bojů o milionářskou Ligu mistrů. V prvních zápasech třetího předkola padla Sparta 0:2 doma s Monakem a Slavia stejným poměrem v Budapešti s Ferencvárosem. Jaké to dává šance do odvety, nebo jakou výhodu má Sparta oproti Slavii?

Soutěže o ceny, tipovačky a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Sparta má alespoň tu výhodu, že po skalpu Rapidu Vídeň v nemistrovské části už má i v případě vypadnutí jistotu základní skupiny Evropské ligy (a tím pádem 93 milionů korun do klubového rozpočtu). Pokud vypadne Slavia z mistrovské části, čeká ji ještě kvalifikace o tuto druhou nejprestižnější soutěž starého kontinentu. Zatím má Trpišovského parta jistotu skupiny pouze v Evropské konferenční lize.

ZLOMEM HLOŽKOVA TUTOVKA

Do dvojzápasu s Monakem už tedy mohli jít Letenští relativně v klidu. A navíc proti nim stál extrémně silný soupeř. Přesto s obrovským favoritem svěřenci trenéra Pavla Vrby drželi v první půlhodině krok. Dokonce mohli jít do vedení, ale Hložek z čisté šance po centru Wiesnera za stavu 0:0 minul branku.

Knížecí klub se ujal vedení v závěru první půle a po změně stran dominoval, aby následně přidal i druhou branku. Hráči jako Golovin, Ben Yedder, Volland, Tchouameni nebo i střídající veterán (tedy pardón – mladičký Španěl) Fabregas nastavili domácí Spartě kruté zrcadlo. Není divu, možnosti AS Monako jsou v porovnání s letenským klubem nesrovnatelné.

Že nemá francouzský klub hluboko do kapsy, ukazuje od začátku přestupního termínu. Hned během prvního srpnového týdne přivedl Jeana Lucase z Lyonu (11 Mio. Euro) a Myrona Boadu z Alkmaaru (17 Mio. Euro). Na takové hráče za tak astronomické sumy Sparta nikdy nedosáhne. Těžko se pak s podobným klubem může měřit na trávníku. Výjimek typu vyřazení Leicesteru pražskou Slavií je jen poskrovnu.

Šance Sparty do odvety nejsou kdovíjak velké, ale znáte to. Začíná se za stavu 0:0 a Sparta v první půlhodině ukázala, že dokáže i takový velkoklub potrápit. Chtěli byste navštívit krásnou francouzskou riviéru a třeba být i u senzačního obratu? Máme zájezd s VIP vstupenkami přesně pro vás.

ŠANCE SPARTY na postup přes Monako podle FotbalTour.cz: 10 PROCENT

PETR RADA REAKCI FANOUŠKŮ CHÁPE, ALE HROZÍ I ZAVŘENÍ STADIONU

Co je ale pro Spartu možná ještě více nepříjemné, než samotná prohra v utkání, kde mohli Vrbovi svěřenci movitějšího soupeře jen překvapit, je rasistický incident, který následoval po vedoucí brance monackého záložníka tmavé pleti Tchouameniho. Ten provokoval kotel domácích fanoušků. Údajně si neodpustil ani pár sprostých slov a dostalo se mu tak trochu očekávané, byť ve 21. století nepochopitelné, reakce sparťanů. Že se někdo chová tak, jak by neměl, přece nemůže být pro mě samotného omluvou a berličkou pro to, aby mi přišlo normální bučet a rasisticky urážet hráče jen proto, že je jiné barvy pleti.

Úhel pohledu je zkrátka dvojí. Svérázný trenér Jablonce a bývalý kouč Sparty Petr Rada třeba uvedl, že pokud jde hráč tmavé pleti slavit pod kotel domácích fanoušků, musí čekat trest. „Co já jsem schytal nadávek, když jsem hrával za Duklu, byl jsem lampasák, komunista. Kdybych se urazil a šel ze hřiště, šéf mi řekne: Mazej zpátky,“ přidal Rada s tím, že fotbal se podle něho ubírá někam jinam, děláme z něj umělecké dílo, přitom na hřišti musíme něco vydržet.

Ať pochopení pro reakci sparťanských fanoušků máme nebo ne, následky mohou být radikální. Podle tiskového mluvčího Sparty Ondřeje Kasíka totiž letenskému týmu hrozí nejen vysoká pokuta od UEFY, ale možná i částečné, potažmo úplné zavření tribun pro další zápasy evropských pohárů. To by byla obrovská rána pro „normální“ fanoušky Sparty, kteří loni přišli o návštěvu parádních zápasů Evropské ligy proti Lille, AC Milán nebo Celticu kvůli koronaviru a teď by je mělo potkat to samé, jen kvůli pár pomateným jedincům z vlastních řad…

SLAVII POTOPILY HRUBÉ CHYBY KOLÁŘE S KAČARABOU

První zápas třetího předkola Ligy mistrů nezvládli ani fotbalisté Slavie Praha, kteří nečekaně podlehli v maďarské Budapešti tamnímu Ferencvárosi 0:2. Fotbalovou tragédii si na zaplněné Grupama Aréně prožili zejména v poslední době stále častěji chybující brankář Ondřej Kolář a stoper Taras Kačaraba, který nejprve odskákal hrubku Koláře, když jeho o drn lehce přizvednutá přihrávka skončila vlastní brankou, a poté ještě nešťastně fauloval ve vápně před penaltou na 0:2.

Budapešť umí vytvořit fantastickou fotbalovou atmosféru, o čemž jsme se mohli přesvědčit nedávno na osmifinále mistrovství Evropy proti Holandsku, kde slavila naše reprezentace senzační postup mezi nejlepší osmičku turnaje. Tentokrát se bohužel slávisté v budapešťském pekle usmažili a v domácí odvetě je čeká obrovská fuška. Takové individuální chyby, které červeno-bílí v Budapešti vyprodukovali, si mohou dovolit možná v lize proti Teplicím (se vším respektem je to zkrátka tak), ale v boji o nejprestižnější klubovou soutěž světa už mohou být smrtelné.

Slavia má jistě větší postupové šance než Sparta. Objektivně proti ní stojí lehčí soupeř, navíc ji čeká odveta na domácím stadionu v Edenu. A nutno si také přiznat, že sešívaní domácím Maďarům zápas výrazně usnadnili svými chybami v defenzívě a naprosto platonickou a ničím nezajímavou ofenzívou, kde se o jediné vzrušení staral pouze rumunský špílmachr Nicolae Stanciu. Další útočná esa jako Kuchta, Plavšič a další zůstala daleko za očekáváním.

ŠANCE SLAVIE na postup přes Ferencváros podle FotbalTour.cz: 25 PROCENT

Slavia hazarduje s účastí nejen v Lize mistrů, jistotu nemá ani o řád níže. Sparta zase se svým jménem. Buďte s námi i vy u zápasů evropských pohárů nebo elitních fotbalových lig po celé Evropě – Premier League, Serie A, Bundesligy a mnohých dalších. U nás si vybere každý!

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít ani novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu