Poznejte Kyjev – dějiště finále Ligy mistrů 2018

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk

Nikdy není pozdě na to, abyste si splnili své sny. A dostat se mezi 70 000 lidí z celého světa, kteří se živě podívají na finále Ligy mistrů 2018 v Kyjevě je snem mnoha z nás, jenž si v úterý a ve středu ve 20.45 zas a znovu vychutnávají zápasy nejkrásnější fotbalové soutěže na světě.

Je jedno kdo proti komu

Do finálového zápasu této soutěže se nemůže dostat slabé mužstvo. Vždy může někdo vyskočit a překvapit, ale pokud se tam již dostanete, musíte cestou skolit alespoň jednoho z velikánů. Favorité jsou jasní jako vždy. K Realu, Barceloně, Juventusu a Bayernu se více než kdy dřív hlásí PSG. Ale silná je i Chelsea, Atlético Madrid nebo Manchester City. Co když to ale bude United, nebo dokonce Neapol? Vidíte, je úplně jedno kdo proti komu.

Finále Ligy mistrů není nejlevnější záležitost. Vždyť ani nemůže být. Vrchol fotbalové sezóny, který chtějí vidět statisíce diváků. Ani do milánské La Scaly nekoupíte lístek za 100 Kč. Výhodou však je, že cenami v Kyjevě si náklady na tento výlet zkompenzovat a kromě fotbalového zážitku si můžete užít atmosféru a zákoutí hlavního města Ukrajiny.

Bohatá historie a současnost

Kyjev je jedním z nejstarších měst východní Evropy a tato, téměř třímilionová metropole je centrem umění, vědy, průmyslu a kultury celé oblasti. Kombinace bohaté historie a moderní současnosti z něj dělá atraktivní město i pro turisty. Více než 70% budov bylo postaveno mezi lety 1907 a 1914, takže představy o komunismem přepanelákovanom městě jsou mylné.


Kyjevsko-pečerská lavra

Mezi dominanty města patří jednoznačně Kyjevskopečerská Lávra, zapsaná do seznamu světového dědictví Unesco. Původně komplex jeskyní na vysokém břehu řeky Dněpr se postupem času stal pravoslavným monasterským komplexem, ve kterém sídlí metropolita církve Volodymyr.

Další stavbou, která je zapsána v seznamu světového dědictví a zároveň patří mezi sedm divů Ukrajiny je Chrám svaté Žofie. V roce 1240 byl sice zničen Tatary, ale v roce 1707 byl nově přestavěn a dnes slouží jako muzeum.


Chrám svaté Sofie

Pokud máte málo historie, určitě vás okouzlí i Golden Gate. Hlavní brána opevnění Kyjeva z 11. století. Náměstí nezávislosti, známější jako Maidan je hlavním náměstím ve městě a kromě finále Eurovize bylo vždy centrem politických protestních kampaní. Určitě stojí za návštěvu i dnes. Stejně jako jedno z mnoha muzeí, které se ve městě nacházejí. Ať už velkolepé Muzeum velké vlastenecké války, nebo Ukrajinské národní muzea Černobyl.


Majdan

O Kyjevě se říká, že ho člověk projde celý aniž by musel vyjít ze stínu stromů. Ve městě je opravdu hodně zeleně a pokud byste jí měli málo, navštivte jeden z parků. Jedním z nejkrásnějších je Mariinsky park, fotbaloví fanoušci budou jistě chtít po kterém Ševčenkovi je pojmenován Ševčenka Park. Andrij to ale není.

Kyjev bude žít fotbalem

Putování po památkách města dá tělu zabrat a tehdy nastává čas na seznámení se s místní kuchyní. Boršč všichni známe, ale kromě něj mají Ukrajinci v oblibě varenky, těstovinové taštičky plněné téměř všem možným. V podnicích po celém městě najdete i pirožky, nebo smažené závitky plněné jehněčím masem, čebureky. V době finále Ligy mistrů 2018 bude oblíbeným drinkem samozřejmě pivo. A je úplně jedno, zda si jím budete připíjet se Španěly, Italy, Angličany, Němci, nebo Slováky. Budete mít společný cíl – skvělý fotbal.


Národní sportovní komplex Olimpijskyj

Nabídku zájezdu na finále Ligy mistrů 2018 naleznete  ZDE.